Sim Swapping

Οι κυβερνοεπιθέσεις όσο πάνε και αυξάνονται στον χώρο του διαδικτύου. Μεταξύ πολλών, περιλαμβάνονται επιθέσεις όπως malware, spam, adware, και άλλες. Η ανάγκη για προστασία συσκευών και συστημάτων, καθίσταται παραπάνω από επιτακτική. Το πιο επίφοβο είναι ότι υπάρχουν απειλές, τις οποίες οι χρήστες δεν γνωρίζουν, κάτι που τους καθιστά πολύ πιο εύκολους στόχους. Για παράδειγμα, μια πολύ επικίνδυνη απειλή στον κυβερνοχώρο, είναι το «Sim Swapping».

 

Τι είναι το Sim Swapping;

Το Sim Swapping, αποτελεί μια κυβερνοαπειλή όπου ο δράστης αποσπά όσα στοιχεία χρειάζεται, προκειμένου να αποκτήσει μια δεύτερη SIM ενός κινητού. Τα στοιχεία που μπορεί να χρειαστεί είναι ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και ΑΔΤ, και μπορούν να τα εντοπίσουν μέσω του Phishing. Το Phishing στη ουσία είναι μια παράνομη μέθοδος ηλεκτρονικού ψαρέματος, που εκτελείται συνήθως μέσω mail. Αφού ο δράστης έχει στα χέρια του όσα χρειάζεται, είναι πολύ εύκολο να αποκτήσει μια 2η SIM του κινητού που έχει στοχεύσει. Φυσικά, όλο αυτό απορρέει από διαδικασίες πλαστοπροσωπίας, που μπορούν να γίνουν είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Τελικά, ο θύτης τοποθετεί την δεύτερη SIM σε μια συσκευή, και διενεργεί σαν τον νόμιμο κάτοχο, έχοντας πρόσβαση στα πάντα. Το πιο σύνηθες, είναι η μεταφορά χρημάτων από τον έναν λογαριασμό στον άλλον, το οποίο εκτελείται με μεγάλη ευκολία, όπως και οτιδήποτε άλλο.

 

Πώς μπορεί να προστατευτεί ο χρήστης από το Sim Swapping;

Μετά την συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της κατάστασης, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε κάποιες συμβουλές προκειμένου να προστατευτούν τα επίδοξα θύματα. Οι συμβουλές υποδεικνύουν τα παρακάτω:

  • Προσοχή στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε. Είναι σημαντικό να ελέγχετε αν υπάρχει το χαρακτηριστικό λουκετάκι δίπλα από το URL, καθώς και το γράμμα S(πχ https).
  • Παρατηρείτε απώλεια σήματος στο κινητό σας χωρίς κανένα λόγο; Υποψιαστείτε. Αποτελεί μια σίγουρη ένδειξη για Sim Swapping. Σε αυτή την περίπτωση, θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να λάβετε και να πραγματοποιήσετε κλήσεις ή να στείλετε και να λάβετε μηνύματα. Γενικά θα βρίσκετε εκτός δικτύου. Συνεπώς, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον πάροχό σας, ώστε να απενεργοποιήσει την SIM σας. ΜΕ αυτό τον τρόπο, θα εμποδίσετε τον δράση να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια εις βάρος σας.
  • Προσοχή στο Phishing. Αυτή τη μέθοδο ψαρέματος δεδομένων την προαναφέραμε. Δώστε μεγάλη προσοχή στα email που λαμβάνετε, και μην ακολουθείτε συνδέσμους που σας προτείνουν.
  • Προστατέψτε και αποκρύψτε όσο γίνεται τα προσωπικά σας δεδομένα από τα Social Media.
  • Δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης
  • Συχνός έλεγχος στις τραπεζικές κινήσεις
  • Εγκατάσταση ενός πλήρους πακέτου ασφαλείας(antivirus)

Η τελευταία λύση είναι η πιο αποτελεσματική και η πιο πρακτική, καθώς η συσκευή σας «θωρακίζεται» από πιθανές απειλές εξασφαλίζοντας ασφαλή τα στοιχεία σας.

Το προϊόν «Bitdefender TOTAL SECURITY» μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, macOS και Android συσκευές. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

  • Πλήρη προστασία για Windows, macOS, Android και iOS συσκευές.
  • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
  • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
  • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορηανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
  • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
  • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
  • Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.

Back to top Back to top