Sextortion: Τι είναι και πώς μπορείτε να προστατευτείτε!

Διανύοντας την ψηφιακή εποχή, στην οποία το διαδίκτυο κατέχει κύρια θέση στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων παγκοσμίως, είναι ανάγκη να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τις απειλές και τους κινδύνους που μπορεί αυτό να επιφυλάσσει. Μία σύγχρονη διαδικτυακή απειλή που μοιάζει να εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό είναι το λεγόμενο sextortion.

Η λέξη αυτή πηγάζει από την ένωση των όρων sex, text και extortion (εκβιασμός). Αφορά την χρήση του παγκόσμιου ιστού από ορισμένα άτομα, με απώτερο σκοπό να ασκήσουν δύναμη, να εκμεταλλευτούν και να ζητήσουν χρηματικά ποσά από πιθανά και αφελή θύματα. Στην διαδικασία εξαπάτησης και του ύστερου εκβιασμού διακρίνονται ορισμένα στάδια.

1. Προσέγγιση

Μέσω κάποιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Skype, Instagram) o εγκληματίας προσεγγίζει το υποψήφιο θύμα κάνοντας χρήση ενός ψεύτικου λογαριασμού (catfishing) όπου διατηρεί ένα ελκυστικό προφίλ (άντρας, γυναίκα, παρόμοιας ηλικίας, ίδια ενδιαφέροντα κτλ.)

2. Σχέση Εμπιστοσύνης

Προκειμένου το θύμα να νιώσει πιο άνετα και οικεία με τον ύποπτο, σύνηθες είναι το φαινόμενο να υπάρχει διαρκής επικοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης με προφάσεις φιλίας, αγάπης κτλ. Έτσι, όταν ο δράστης κάνει οποιοδήποτε αίτημα, το θύμα να μην διστάσει να το ικανοποιήσει.

3. Απόκτηση Υλικού

Αφού ισχυροποιηθεί η σχέση των δύο μερών, ο μελλοντικός εκβιαστής προβαίνει στην απαίτηση υλικού (εικόνες, βίντεο, live συνομιλία) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Το υλικό αυτό το καταγράφει και το αποθηκεύει, όντας πλέον στην κατοχή του για μελλοντική χρήση.

4. Εκβιασμός

Ο δράστης, έχοντας πλέον το επιθυμητό πλεονέκτημα έναντι του θύματος, εντοπίζει αυτό που θέλει να αποκτήσει από την πράξη του sextortion (συνήθως χρηματικές απολαβές). Οι απειλές στις οποίες μπορεί να προβεί συνήθως αφορούν δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ (όταν πρόκειται για σκάνδαλα δημοσίων προσώπων) είτε δημοσιοποίηση σε φίλους και κοινωνικά δίκτυα (όταν πρόκειται για άτομα μικρής ηλικίας), αναγκάζοντας το θύμα να υποκύψει στον εκβιασμό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι συνέπειες της εξαπάτησης αυτής μπορεί να είναι τραγικές για το άτομο που αποτελεί το θύμα, κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό είναι ανάγκη να γνωρίζουμε τόσο εμείς όσο και ο περίγυρός μας (ειδικά μικρότερα παιδιά και νέοι) τους τρόπους αποφυγής και προφύλαξης από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Προτεινόμενοι τρόποι είναι οι ακόλουθοι:

– Αποδοχή αιτημάτων φιλίας στα κοινωνικά δίκτυα μόνο ατόμων του στενού οικογενειακού ή φιλικού κύκλου μας.

– Αποφυγή κοινοποίησης υλικού (φωτογραφίες, βιντεοσκοπήσεις κτλ.) σε άτομα που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά

– Μη κοινοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου μέσω των καναλιών δικτύωσης, ακόμα και σε πολύ στενό ή φιλικό κύκλο.

– Αποτροπή λήψης και ανοίγματος συνδέσμων ή αρχείων, των οποίων ο αποστολέας δεν είναι γνώριμος.

– Προστασία από μη επιθυμητή παρακολούθηση, καλύπτοντας και απενεργοποιώντας τις κάμερες των ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά, laptop), όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

– Αγορά ενός βραβευμένου Antivirus πακέτου για να έχετε την απόλυτη online προστασία.

Συνεπώς, με την αναγνώριση του φαινομένου και την απαραίτητη διαδικτυακή προστασία, μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως οποιαδήποτε μελλοντική κατάσταση ηλεκτρονικής απάτης.

free_trial

sygkrisi_paketwn

online_agora

 

 

 

 

Back to top Back to top