Τι είναι το Scam και Πως να το αποφύγετε;

Τι είναι το Online Scam;

Τα διαδικτυακά Scam είναι διάφορες μεθοδολογίες απάτης που πραγματοποιούν οι χάκερς σε ολόκληρο το Ίντερνετ. Τα scam μπορούν να γίνουν με πάρα πολλούς τρόπους, όπως μέσω:

 • Phishing
 • Smishing
 • Social Media
 • Ψεύτικων τηλεφώνων υποστήριξης
 • Anti-Virus

Το αποτέλεσμα από το scam είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς ο scammer μπορεί να σας υποκλέψει τα τραπεζικά σας στοιχεία, το ψηφιακό σας αποτύπωμα και πολλά ακόμη!

 

 poioi-einai-oi-typoi-tou-scam

Ποιοι είναι οι τύποι του Scamming;

Phishing

Το νούμερο 1 scam αυτήν την στιγμή είναι το phishing. Οι διαδικτυακοί κλέφτες ελπίζουν πως θα πετύχουν κάποιον αφελή χρήστη στέλνοντας του phishing emails. Μέσα σε αυτά τα e-mail θα υπάρχει κάποιος σύνδεσμος ο οποίος θα οδηγεί σε μία μολυσμένη ιστοσελίδα, κάποιο spyware ή θα έχει ένα rootkit έτοιμο να σας κάνει μεγάλη ζημιά. Μέσω το phishing, ο χάκερ να κλειδώσει τον λογαριασμό σας, αλλά επίσης μπορεί να σας κλέψει:

 • Τα προσωπικά σας δεδομένα
 • Τα προσωπικά σας τραπεζικά στοιχεία
 • Σημαντικά αρχεία του υπολογιστή σας
 • Κωδικούς πρόσβασης στα Social Media, κ.α.

Δείτε μερικά Tips Προστασίας από Phishing

Ψεύτικο Antivirus

Πάρα πολλοί scammers θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν ψεύτικα Antivirus, γνωστά και ως scareware. Αυτό θα γίνει με τον απλό τρόπο να εμφανιστεί ένα banner σε μία ιστοσελίδα που έχετε επισκεφθεί η οποία θα λέει πως έχετε κολλήσει κάποιον ιό στον υπολογιστή σας και πως πρέπει να κατεβάσετε κάποιο antivirus για να το εξαφανίσετε. Να θυμάστε πάντα πως δεν μπορεί να σας πει οτιδήποτε άλλο εκτός του δικού σας antivirus αν έχετε ιό στην συσκευή σας.

Social Media Scam

Έχετε στο νου σας πως μερικές σελίδες των Social Media μπορεί σε κάποιο post τους να έχουν κάποιον σύνδεσμο, ο οποίος μπορεί να οδηγεί κάπου…επικίνδυνα!

Scam Κοινωνικής Μηχανικής

Κοινωνική Μηχανική είναι ο τρόπος κατά τον οποίο οι κυβερνοεγκληματίες έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο, με σκοπό να του εξαγάγουν πληροφορίες για να βρουν κάποιον κωδικό τους ή κάποια πληροφορία.

 

 pos-na-apofigete-ta-scam-sites.jpg

Πως να αποφύγετε τα Scam Sites

Στις μέρες μας, τα scam site έχουν δημιουργήσει αρκετή ένταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές, οι ιστοσελίδες αυτές μοιάζουν αισθητικά με τα αληθινά, όμως έχουν κάποιες πολύ βασικές διαφορές, όπου αυτές είναι:

 • Προέλευση του συνδέσμου

Από κάπου βρήκατε το ψεύτικο site, τώρα είτε είναι από ένα phishing email, είτε σε μήνυμα τηλεφώνου, να προσέξετε τι λέει καλά το μήνυμα αυτό και από που είναι. Αν λάβετε κάποιο e-mail το οποίο θα σας λέει να αλλάξετε τον κωδικό του e-banking σας, ή του λογαριασμού στο PayPal ή στο Netflix, να θυμηθείτε αν το έχετε ζητήσει εσείς! Μην κλικάρετε στον σύνδεσμο.

 • URL

Ελέγξτε το URL της ιστοσελίδας που πάτε να μπείτε, καθώς αν το παρατηρήσετε καλά, θα είναι λίγο διαφορετικό από το αληθινό. Μπορεί να έχει ένα γράμμα επιπλέον, ή να αλλάζει το top-level domain του.

 • SSL

Δώστε βάση στην ιστοσελίδα να έχει το σύμβολο του ασφαλούς πιστοποιητικού που βρίσκεται αριστερά από το URL σας. Αυτό θα σας δείξει πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι ασφαλής και πως δεν θα υποκλαπούν τα προσωπικά σας δεδομένα.

 • Παρουσιαστικό

Η ψεύτικη ιστοσελίδα σε σχέση με την αληθινή μπορεί να μην έχει σχεδόν καμία διαφορά αισθητικά, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε στο νου σας να προσέχετε καλά τις λεπτομέρειες και να μην τις προσπερνάτε γρήγορα. Οι διαφορές μπορεί να είναι μικρές, τύπου η γραμματοσειρά ή αν σας ζητάει έναν κωδικό σε μία άλλη σελίδα από αυτήν που θα έπρεπε να είναι το Sign-In.

 

Συμπέρασμα

Το scam είναι κάτι πολύ συχνό στις μέρες μας, αλλά επικίνδυνο για όλους. Μερικές φορές όμως, που γυρνάμε κουρασμένοι από την δουλειά ή την ασχολία μας μπορεί να μην προσέξουμε που θα πατήσουμε και έτσι να χάσουμε τα αρχεία μας, ή να μας κλέψει ένας εγκληματίας τα τραπεζικά μας στοιχεία.

Ή και όχι.

Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε το Bitdefender Total Security 2020 και να μην μας κλέψει κανείς, όπως και να έχει, είναι στο χέρι μας!

Δείτε όλα τα βραβευμένα προϊόντα της Bitdefender!

free_trialcomprare_productsonline_agora

Back to top Back to top