Απομακρυσμένη Μάθηση: Πως λειτουργεί για το κάθε παιδί;

Πριν από την πανδημία του COVID-19, έλεγαν πως η εξ αποστάσεως εργασία και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα αυξηθούν κατά την επόμενη δεκαετία. Κανείς όμως δεν πίστευε πραγματικά ότι η αύξηση θα ήταν τόσο γρήγορη. Όλο και περισσότερες εταιρείες άρχισαν να επωφελούνται από το remote working. Η απομακρυσμένη μάθηση ήταν σχετικά δημοφιλής για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές εδώ και χρόνια – πολλοί κατάφεραν να αποφοιτήσουν διαδικτυακά μαθήματα. Μερικοί το έχουν προτιμήσει λόγω της ελευθερίας που τους δίνει, και άλλοι έχουν επιλέξει το διαδικτυακό μαθησιακό μονοπάτι επειδή μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσουν την καριέρα τους ενώ σπουδάζουν. Άλλοι το επέλεξαν για οικονομικούς λόγους.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, μέχρι την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, για τους περισσότερους μαθητές, η διαδικτυακή μάθηση ήταν μια επιλογή και όχι μια απαίτηση. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον, και ενώ οι έφηβοι μπορούν να προσαρμοστούν σε νέα χρονοδιαγράμματα και να αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, τα μικρότερα παιδιά έχουν μειονέκτημα, καθώς πιθανότατα τώρα αναγκάζονται να μάθουν στο διαδίκτυο και δεν έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου των μεγαλύτερων παιδιών.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς τα παιδιά σας μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την απομακρυσμένη μάθηση.

 

Αφήστε τα να κοινωνικοποιηθούν

Η εκπαίδευση και τα μαθήματα του σχολείο είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας για τα παιδιά, αλλά η παρουσία τους στο σχολείο τους βοηθάει να μάθουν πώς να είναι και κοινωνικά. Το να μην επικοινωνούν λοιπόν με τους φίλους και τους συμμαθητές τους είναι ένα βήμα πίσω για την ανάπτυξή τους. Με τις σωστές εφαρμογές, μπορείτε ακόμα να τους επιτρέψετε να παραμείνουν σε επαφή με τους φίλους τους και να βεβαιωθείτε ότι μαθαίνουν με ασφάλεια.


Διάλειμμα και… διάλειμμα

Επειδή είναι στο σπίτι, μπορεί να σκέφτεστε ότι το ωράριο των παιδιών μπορεί να συμπτυχθεί ώστε να τελειώνουν πιο γρήγορα και να επιστρέψετε και εσείς στη δουλειά σας. Η κατ’ οίκον εκπαίδευση όμως απαιτεί και αυτή διαλείμμα! Αφήστε τους να κάνουν διαλείμματα για να προετοιμαστούν για τον επόμενο γύρο μαθημάτων – ενθαρρύνετέ τους να παίξουν ένα παιχνίδι ή να φάνε ένα σνακ μεταξύ των μαθημάτων.


Ρύθμιση χώρου εργασίας

Αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να συγκεντρωθούν τα παιδιά σας είναι να έχουν συγκεκριμένο χώρο εργασίας με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όπως ένας ενήλικος που εργάζεται από το σπίτι, έτσι και ένα παιδί, αν αποδεχτεί όταν κάθεται στο γραφείο, μαθαίνει, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να συγκεντρωθούν και να μην νιώθουν εξουθενωμένοι όταν τελειώσει το μάθημα. Η χρήση ενός καθορισμένου χώρου εργασίας θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και θα είναι σε θέση να διαφοροποιήσουν τον χρόνο παιχνιδιού από τον χρόνο μάθησης.


Εξετάστε άλλες επιλογές

Εάν τα παιδιά σας είναι μικρότερα από την πέμπτη τάξη, πιθανότατα απαιτούν περίπου 4-6 ώρες του χρόνου σας για να τους βοηθήσετε με το σχολείο. Εάν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, πιθανότατα θα χρειαστούν περίπου τρεις ώρες από το χρόνο σας ανά ημέρα. Υπολογίστε το χρόνο που πρέπει να αφιερώσετε στα παιδιά σας και αν δεν μπορείτε να τους δώσετε το χρόνο που χρειάζονται, ίσως χρειαστεί να διαθέσετε πόρους για ιδιωτική διδασκαλία.


Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υποτίθεται ότι αντικαθιστά πλέον την παραδοσιακή εκπαίδευση, αλλά η επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος μπορεί να είναι μια πρόκληση, καθώς και οι δύο επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, με τη σωστή προσέγγιση και νοοτροπία, μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να απολαύσει τα προνόμια της μάθησης από το σπίτι και να μη χάσει τίποτα από το πρόγραμμα σπουδών.


Ποτέ όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το διαδίκτυο κρύβει κινδύνους. Η Bitdefender σας προσφέρει τη δυνατότητα Γονικού Ελέγχου. Το λογισμικό γονικού ελέγχου, όπως το Bitdefender Family Pack, προσφέρει μια λειτουργία διαχείρισης χρόνου οθόνης που βοηθά τους γονείς να παρακολουθούν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, ακόμα και όταν οι γονείς είναι μακριά. Οι γονικοί έλεγχοι επιτρέπουν στους γονείς να αποκλείουν ιστότοπους που είναι επιβλαβείς και να ορίζουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που ένα παιδί μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Back to top Back to top