Πώς να εντοπίσετε μια «ψεύτικη» εφαρμογή Android ?

Οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε Android συσκευή, έχουμε κατεβάσει εφαρμογές στο Play Store, είτε ένα παιχνίδι, είτε μία εφαρμογή επικοινωνίας όπως το Viber ή το WhatsAPP κ.α.

Δυστυχώς όμως, πολλές από τις εφαρμογές που υπάρχουν στο Play Store δεν είναι οι αυθεντικές, καθώς οι κακόβουλοι χρήστες προσθέτουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία με αυτά της γνήσιας και ο σκοπός τους είναι να σας ξεγελάσουν ώστε να την κατεβάσετε.

Ήδη, πάνω από 1.000.000 χρήστες παγκοσμίως κατέβασαν στο κινητό τους την ψεύτικη εφαρμογή του WhatsAPP και ενώ η Google αδιάκοπα ψάχνει για τις ψεύτικες εφαρμογές, πολλές φορές τις προσπερνάει και πολλοί χρήστες μολύνονται με την ύπουλη μολυσμένη εφαρμογή.

Πως οι ψεύτικες εφαρμογές ξεγέλασαν τους χρήστες

Η τελευταία ψεύτικη έκδοση του WhatsAPP, όπου εκατομμύρια χρήστες κατέβασαν, ήταν έως τώρα το πιο καλό αντίγραφο της αυθεντικής έκδοσης, καθώς ακόμη και το όνομα του developer εμφανιζόταν ακριβώς το ίδιο στο Play Store.

Η μοναδική διαφορά της ψεύτικης εφαρμογής με την γνήσια ήταν ένα κρυμμένο γράμμα στην ονομασία του developer στον κώδικα της εφαρμογής.

Πως να εντοπίσετε τις ψεύτικες εφαρμογές

Το να προφυλάσσετε την συσκευή σας λαμβάνοντας κάποια μέτρα ασφαλείας, όπως:

– Να μην κατεβάζετε εφαρμογές από μη εξουσιοδοτημένες ιστοσελίδες

– Μην κατεβάζετε πειρατικά αρχεία

– Μην εισέρχεστε σε μη ασφαλείς ιστότοπους

είναι καλά, αλλά τι γίνεται όταν κατεβάζετε μολυσμένη εφαρμογή από την Google, η οποία θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή του διαδικτύου;

Ελέγξτε τα εικονίδια

Πολλές ψεύτικες εφαρμογές έχουν παρόμοιο εικονίδιο με αυτό του γνήσιου για να σας ξεγελάσουν.

eikona

Εάν, υπάρχουν πολλά ίδια εικονίδια και δεν μπορείτε να ξεχωρίστε ποια είναι η αυθεντική εφαρμογή, τότε ελέγξτε το όνομα της εφαρμογής και το όνομα του δημιουργού (developer).

Ελέγξτε το όνομα της εφαρμογής και το όνομα του δημιουργού

Πολλές ψεύτικες εφαρμογές έχουν σχεδόν το ίδιο όνομα της εφαρμογές ή του δημιουργού.

Π.χ. Εάν το αληθινό όνομα της εφαρμογής είναι  “WhatsAPP Inc.”, το ψεύτικο θα είναι “WhatsAPP .Inc.”

Επιπροσθέτως, κανένας αυθεντικός δημιουργός εφαρμογών δεν θα δημοσίευε εφαρμογή με την λέξη update μέσα.

 

Εάν έχετε αμφιβολίες στο όνομα της εφαρμογής και του δημιουργού, μπορείτε να δείτε ποιο είναι το όνομα του δημιουργού και να το ψάξετε στο διαδίκτυο.

Εκεί θα δείτε εάν πραγματικά είναι ο δημιουργός της συγκεκριμένης εφαρμογής.

 

Ελέγξτε πόσες φορές έχει κατεβεί η εφαρμογή

Μία διάσημη γνήσια εφαρμογή θα πρέπει να έχει και τις ανάλογες λήψεις, που συνήθως για το μέγεθος του γνήσιου Facebook, Instagram, WhatsAPP κλπ. ξεπερνάει τις 1.000.000+.

Ελέγξτε την περιγραφή της εφαρμογής

Αν όλα φαίνονται κανονικά, αλλά θέλετε να εμβαθύνετε την έρευνα σας, μπορείτε να ελέγξετε την περιγραφή της εφαρμογής, καθώς συνήθως μπορεί να φαίνεται σαν να είναι γραμμένη από ρομπότ ή τα αγγλικά να μην έχουν καλή γραμματική κλπ.

Ελέγξτε τις κριτικές

Τέλος, πολύ βασικό στοιχείο για να κρίνετε αν μία εφαρμογή είναι ψεύτικη είναι από τις κριτικές που έχει.

Εκεί θα δείτε τι γράφουν οι χρήστες που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, αν είναι ψεύτικη, τι ιούς έχουν κολλήσει και εν γένη τα πάντα.

Αξίζει να σημειωθεί πως θα πρέπει να προσέξετε τις εφαρμογές που έχουν μεγάλη απόκλιση κριτικών, δηλαδή δεν γίνεται μία εφαρμογή να έχει 25 κριτικές που να έχουν 1 αστέρι και τα χειρότερα σχόλια  και από την άλλη να έχει άλλες 25 που να γράφουν η καλύτερη εφαρμογή που έχει βγει.

Δείτε εδώ όλα τα βραβευμένα προϊόντα της Bitdefender και εξασφαλίστε την απόλυτη προστασία όλων των συσκευών σας !

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top