Πώς να σταματήσετε τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός;

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ή αλλιώς cyberbullying, αφορά την παρενόχληση μέσω του διαδικτύου. Εκδηλώνεται συνήθως με τη μορφή απειλητικών, τρομοκρατικών ή ρατσιστικών σχολίων απέναντι στο θύμα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που κύριο στόχο έχουν την γελοιοποίηση, την δυσφήμιση και την ταπείνωσή του. Όπως είναι φυσικό, υποψήφια θύματα είναι συνήθως ανήλικα παιδιά που σερφάρουν ανυποψίαστα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.

 

Συμβουλές για την αποφυγή του

Σε περίπτωση εμφάνισης cyberbulling, οι γονείς παίζουν πρωταρχικό ρόλο, μέσω όχι μόνο της σωστής διαπεδαγώγησης των παιδιών τους, αλλά και των μέτρων προστασίας που παίρνουν. Κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν:

  1. Εκπαίδευση των παιδιών για τις απειλές του διαδικτύου και τους τρόπους εντοπισμού τους

Η εκπαίδευση των παιδιών δεν πρέπει να περιορίζεται σε θεωρητικά περιστατικά. Πρέπει να γίνουν σαφές στο παιδί, με πραγματικά παραδείγματα, οι κίνδυνοι του διαδικτύου και οι συνέπειές τους. Επίσης, είναι σημαντικό να γίνει σαφές στα ανήλικα παιδιά ότι σε καμία περίπτωση δε πρέπει να επικοινωνούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μέσω του διαδικτύου.

         2. Ανάπτυξη επικοινωνίας των γονιών με τα παιδιά τους

Η ανάπτυξη μίας σχέσης γονέα-παιδιού που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στον διάλογο, θα βοηθήσει το υποψήφιο θύμα να εκδηλώσει οποιαδήποτε ανησυχία έχει στους γονείς του, χωρίς φόβο και ντροπή. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός κρουσμάτων cyberbulling και η άμεση αντιμετώπισή τους πριν είναι πολύ αργά. Τέλος, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τον κύκλο των φίλων των παιδιών τους και να τους αποτρέπουν να συνομιλούν διαδικτυακά με αγνώστους.

        3. Γονικός έλεγχος, με το Bitdefender Family Pack 2019

Ο Γονικός Σύμβουλος του Bitdefender βοηθά τους γονείς να ελέγχουν διακριτικά τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες των παιδιών τους και τη χρήση της συσκευής τους. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του γονικού ελέγχου, οι γονείς γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή:

  • Ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί το παιδί τους
  • Με ποιους έρχεται σε επαφή μέσω sms ή κλήσης
  • Πόση ώρα ξοδεύει στο Facebook και όλες τις ενέργειες που κάνει εκεί
  • Που βρίσκεται το παιδί τους

Συνοψίζοντας, η σωστή εκπαίδευση των παιδιών και η επικοινωνία με τους γονείς τους, σε συνδυασμό με τις ενέργειες γονικού ελέγχου που μπορούν να θέσουν οι γονείς, όπως τον αποκλεισμό συγκεκριμένων εφαρμογών, είναι η απάντηση στον διαδικτυακό εκφοβισμό.

 

 

 

Back to top Back to top