Τι πρέπει να προσέχετε κατά τη σύνδεσή σας σε δημόσιο Wi-Fi

Το Wi-Fi και το κινητό είναι απαραίτητα για τη ζωή μας, καθώς δίχως αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε. Πολλές φορές βρίσκουμε δημόσιο Wi-Fi, καθώς βρισκόμαστε στην καφετέρια ή στο δρόμο, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Όμως τι κίνδυνοι ελλοχεύουν με τη χρήση του;

Υποκλοπή Στοιχείων Εισόδου

Μέσω των δημοσίων Wi-Fi μπορεί κάποιος να υποκλέψει τις προσωπικές σας πληροφορίες με ευκολία. Οπότε, θα πρέπει να αποφεύγετε τη σύνδεση σε πλατφόρμες και ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τα social media. Ανά πάσα στιγμή, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να υποκλέψουν τους κωδικούς του Instagram μέχρι του τραπεζικού λογαριασμού.

Ψεύτικα Wi-Fi δίκτυα (Rogue Wi-FI Networks)

Για τους προαναφερθέντες λόγους, οι κυβερνοεγκληματίες θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραβιάσουν τη συσκευή σας. Ένα σημείο hotspot μπορεί να έχει την ονομασία μιας γνωστής εταιρείας ή ακόμα και του Δήμου. Για αυτό, πριν συνδεθείτε, ελέγξτε τη διαδικασία σύνδεσης στο συγκεκριμένο Wi-Fi δίκτυο.

Ψεύτικα σημεία πρόσβασης Wi-Fi (Rogue Access Points)

Συνήθως εντοπίζονται σε υπάρχοντα δίκτυα. Εγκαθίστανται σε μια εταιρεία, προκειμένου ο πελάτης να έχει καλύτερη σύνδεση στο Wi-Fi. Δυστυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν έχουν σωστή ρύθμιση. Το αποτέλεσμα είναι να παραβιάζονται κι ας είναι το δίκτυο ασφαλές.

“Διαβολικά δίδυμα” (Evil Twins)

Η εξέλιξη των Rogue Access Points. Οι κυβερνοεκληματίες δημιουργούν ένα δίκτυο Wi-Fi, παρόμοιο με ένα νόμιμο. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να πέσει θύμα αυτής της απάτης να μολυνθεί η συσκευή.

Δεν αποσυνδέεστε από το δημόσιο Wi-Fi δίκτυο

Ακόμη κι αν το δημόσιο Wi-Fi ανήκει σε εταιρεία, θα πρέπει να το διαγράψετε από τη μνήμη του κινητού. Όταν το αποθηκεύει, το κινητό συνδέεται αυτομάτως στο δίκτυο με το που βρεθεί στην εμβέλειά του. Έτσι, μπορείτε να συνδεθείτε αυτόματα στα ψεύτικα σημεία πρόσβασης Wi-Fi, που έχουν ίδια ονομασία.

Διάδοση Ιών

Καθώς πλοηγήστε στο Διαδίκτυο με τη βοήθεια του δημοσίου Wi-Fi, εσείς και η συσκευή σας είστε εκτεθειμένοι. Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να μολύνουν τη συσκευή με κακόβουλο λογισμικό και με ιούς.

Πώς μπορεί να προστατευτεί ο χρήστης;

  • Δεν συνδέεται σε άγνωστο δημόσιο Wi-Fi
  • Διαγράφει από τη μνήμη το δημόσιο Wi-Fi
  • Να ρυθμίσει το κινητό ώστε να μπορεί να συνδέεται μόνο σε ιστοσελίδες με τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας (SSL,HTTPS)
  • Να προτιμήσει τη σύνδεση στα social media μέσω υπολογιστή
  • Να χρησιμοποιήσει VPN
  • Να έχει καλή προστασία ιών

Όσο εξελιγμένη συσκευή κι αν διαθέτετε, δε σημαίνει πως δεν είναι ευάλωτη, ιδίως αν συνδεθεί σε δημόσιο Wi-Fi. Επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender για προστασία από το κακόβουλο λογισμικό. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top