Ψηφιακά πορτοφόλια

Ψηφιακά πορτοφόλια: Μάθετε τα πάντα

Οι τρόποι πληρωμής αυξάνονται όλο και περισσότερο. Στόχος είναι η επίτευξη ασφαλούς πληρωμής για τους καταναλωτές χωρίς τον κίνδυνο απάτης ή επίθεσης από κακόβουλους hacker. Ένας από τους πιο κορυφαίους τρόπους, πλέον, είναι τα ψηφιακά πορτοφόλια. Τι ακριβώς, όμως, είναι τα ψηφιακά πορτοφόλια;

 

Τι είναι το ψηφιακό πορτοφόλι;

Το ψηφιακό πορτοφόλι είναι ένα σύστημα ανέπαφων συναλλαγών, το οποίο πραγματοποιείται μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής π.χ. κινητό ή έξυπνο ρολόι. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να μην χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους μετρητά ή την κάρτα τους. Κατά την αγορά ενός προϊόντος, δεν απαιτείται η χρήση του PIN της κάρτας, αλλά αντιθέτως αρκεί ένα δακτυλικό αποτύπωμα ή η χρήση κωδικού για την ταυτοποίηση του καταναλωτή. Στην συσκευή αποθηκεύεται η εικονική πιστωτική ή χρεωστική κάρτα αλλά ακόμα και κουπόνια. Με λίγα λόγια, αποτελεί ένα ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο με ότι χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας συναλλαγές και όχι μόνο.

 

Με ποιον τρόπο χρησιμοποιείται;

Η τοποθέτηση της κάρτας μας στο ψηφιακό πορτοφόλι πραγματοποιείται με την εισαγωγή των πληροφοριών της κάρτας και με αυτόν τον τρόπο κρυπτογραφούνται οι οικονομικές μας πληροφορίες. Η είσοδός μας στο ψηφιακό πορτοφόλι πραγματοποιείται με την τοποθέτηση κάποιου βιομετρικού στοιχείου ή κωδικού πρόσβασης που μόνο εμείς γνωρίζουμε ή διαθέτουμε. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή είναι οι εξής:

  • NFC. Μέσω του NFC μεταφέρονται οι πληροφορίες που επιθυμούμε, π.χ. αγορά προϊόντος, χωρίς επαφή και τοποθετώντας την συσκευή μας σε μια άλλη συσκευή ανάγνωσης του NFC από απόσταση λίγων μόλις εκατοστών.
  • MST. Είναι μια παρόμοια τεχνική με αυτή του NFC και χρησιμοποιείται, κυρίως, από τους χρήστες Samsung συσκευών.
  • Κώδικες QR. Αυτός ο τρόπος πληρωμής συνηθίζεται, κυρίως, από εστιατόρια, πλοία, αεροδρόμια κ.ά. για να παρέχουν στους πελάτες τους έναν ακόμα πιο γρήγορο τρόπο πληρωμής του λογαριασμού τους. Η σάρωση του κωδικού πραγματοποιείται με την κάμερα της συσκευής μας.
  • Μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών, δίνετε η δυνατότητα στους χρήστες να λαμβάνουν και πληρωμές από άλλους μέσω μεταφοράς στο ψηφιακό τους πορτοφόλι.
  • Χρησιμοποιούνται ακόμα και για τις ψηφιακές αγορές μας για μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Ψηφιακά πορτοφόλια: Πλεονεκτήματα

Τα ψηφιακά πορτοφόλια διαθέτουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, καθώς, δημιουργήθηκαν για την διευκόλυνση των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των αγορών τους.

  • Ταχύτητα. Με τα ψηφιακά πορτοφόλια, οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν γρήγορες και άμεσες συναλλαγές μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.
  • Προγράμματα ανταμοιβών και επιβραβεύσεων. Πολλά ψηφιακά πορτοφόλια διαθέτουν ορισμένα προγράμματα επιβράβευσης ώστε να παροτρύνουν και να ανταμείβουν τους χρήστες για τις αγορές τους. Οι εξαργύρωσή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί π.χ. μέσω κάποιας έκπτωσης.
  • Ευκολία. Οι χρήστες με ένα μόνο κλικ μπορούν να εισέρχονται στο ψηφιακό τους πορτοφόλι όπου μέσα σε αυτό μπορούν να αποθηκεύσουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους πληρωμών.
  • Ανέπαφες πληρωμές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ανέπαφες συναλλαγές διευκόλυναν πολλούς πολίτες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους.
  • Καλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων. Πολλά ψηφιακά πορτοφόλια βοηθούν τους χρήστες τους να παρακολουθούν τις δαπάνες τους και να διαχειριστούν καλύτερα τα οικονομικά τους.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών;

Μπορεί τα ψηφιακά πορτοφόλια να μας διευκολύνουν με τις  καθημερινές μας συναλλαγές, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχουμε και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Οι κίνδυνοι που μπορεί να υπάρξουν είναι οι εξής:

  • Κίνδυνοι ασφαλείας. Μπορεί να διαθέτουν ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν κινδυνεύουν από κυβερνοεπιθέσεις. Για την απόλυτη ασφάλεια τους, οι χρήστες θα πρέπει να προτιμήσουν π.χ. τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και τη δημιουργία ισχυρού κωδικού.
  • Κίνδυνος απάτης. Ακόμα και στα ψηφιακά πορτοφόλια, οι hacker μπορούν να εισέλθουν στους λογαριασμούς και να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία μας για μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές ή να μεταφέρουν χρήματα στους λογαριασμούς τους.
  • Τεχνικές δυσλειτουργίας. Επειδή βασίζονται, κυρίως, στην τεχνολογία μπορεί να υπάρξουν ορισμένες αποτυχημένες συναλλαγές που θα οδηγήσουν και σε οικονομικές απώλειες.

 

Η Bitdefender διαθέτει μια πληθώρα προϊόντων που έχουν αναπτυχθεί με στόχο την ασφάλεια των συσκευών από οποιαδήποτε απειλή. Απόδειξη αποτελούν τα αμέτρητα βραβεία που έχει λάβει κατά καιρούς σε διάφορα προϊόντα της.

Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι το «Bitdefender TOTAL SECURITY» που μπορεί να αποτρέψει όλα τα malware και να προστατεύσει τις συναλλαγές μας μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών. Δημιουργήθηκε για να προστατεύσει όλες μας τις συσκευές iOS, MacOS, Windows και Android. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

  • Πλήρη προστασία για macOS, Windows, Android και iOS συσκευές.
  • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
  • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
  • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορη, ανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
  • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
  • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
    Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά
Back to top Back to top