Προστατέψτε τις κάμερες των συσκευών σας από τους hackers

Διανύουμε τα χρόνια της ψηφιακής εποχής, όπου κυρίαρχο ρόλο κατέχει η δύναμη της εικόνας. Ο κόσμος μέσω του διαδικτύου επιθυμεί να ψυχαγωγείται, να ενημερώνεται και να συνδέεται χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει ο κυβερνοχώρος αλλά και αναζητώντας την οπτική αναπαράσταση της πληροφορίας και του περιεχομένου που παρακολουθεί.

Τα τελευταία χρόνια, ως προς τον άξονα της επικοινωνίας των ανθρώπων από όλον τον κόσμο, έχουν αναπτυχθεί κοινωνικά δίκτυα όπου μπορεί ο καθένας μέσα από μία κάμερα (webcam) να δει και να συζητήσει διαδικτυακά με ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Προς εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, όλοι οι κατασκευαστές υπολογιστών, tablet αλλά και κινητών συσκευών έχουν ενσωματώσει στα προϊόντα τους βιντεοκάμερες. Επιπρόσθετος στόχος αποτελεί η καταγραφή στιγμιότυπων από τους ίδιους τους χρήστες σχετικών με την προσωπική τους ζωή.

Αποτελεί, λοιπόν, γεγονός πως κάθε συσκευή πλέον που διαθέτουμε στο σπίτι μας ή χρησιμοποιούμε καθημερινά διαθέτει ένα μικρό «μάτι» που μας παρακολουθεί. Στην περίπτωση που η εκάστοτε συσκευή τεθεί σε κίνδυνο ή προσβληθεί από κάποιον ιό δίχως τη γνώση του χρήστη τα αποτελέσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Ενδεικτικά οι hackers μπορεί:

-Να παρακολουθούν συνομιλίες και συζητήσεις σας

-Να αποθανατίσουν προσωπικά στιγμιότυπά σας

-Να σας απειλήσουν με δημοσιοποίηση όλων αυτών των πληροφοριών

Προκειμένου να είστε ασφαλείς από διαδικτυακούς εγκληματίες και να νιώθετε προστατευμένοι από εγκληματίες που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις κάμερες των συσκευών σας, σας παρέχουμε τα ακόλουθα tips:

  1. 1.       Καλύψτε τις κάμερες των συσκευών σας

Μια σχετικά απλή παρόλα αυτά αποτελεσματική μέθοδος αποτελεί η κάλυψη με μαύρη ταινία όλων των καμερών όταν δεν είναι σε χρήση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ακόμα και σε περίπτωση προσβολής από ιό, ο χρήστης είναι προφυλαγμένος ενάντια σε άθελή του έκθεση.

  1. 2.       Προτιμήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Η πρόσβαση των εγκληματιών του κυβερνοχώρου στις κάμερες των συσκευών μας αποτελεί αποτέλεσμα κάποιας προγενέστερης παραβίασης ορισμένου λογαριασμού που μπορεί να διατηρεί ο χρήστης. Για τον λόγο αυτό, ο χρήστης οφείλει να θέτει σε όλες του τις αλληλεπιδράσεις με εφαρμογές του διαδικτύου ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και απόρθητα συνθηματικά.

  1. 3.       Ρυθμίσεις ασφαλείας της συσκευής

Η ίδια η συσκευή είναι σίγουρο πως διαθέτει ορισμένες ρυθμίσεις πρόσθετης ασφάλειας (π.χ. pin, δακτυλικό αποτύπωμα κτλ.). Είναι καλό ο κάτοχος της συσκευής να μην αρκεστεί στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις, αλλά να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις αυτές στα μέτρα του, να θέσει δικά του συνθηματικά και να ισχυροποιήσει την ασφάλεια της συσκευής του.

  1. 4.       Εγκατάσταση λογισμικού διαδικτυακής ασφάλειας

Το τελευταίο και πιο βασικό βήμα ενάντια στην κατάληψη των συσκευών μας (και συνεπώς των webcams) είναι η προτίμηση λογισμικού διαδικτυακής προστασίας. Κάθε μας περιήγηση στον κυβερνοχώρο (επίσκεψη σε ιστοσελίδα, ηλεκτρονική αγορά, άνοιγμα emails) μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη ενέργεια και να καταλήξει σε κατάληψη της συσκευής μας και σε πληθώρα άλλων εγκληματικών ενεργειών. Για το λόγο αυτό, επιλέξτε το βραβευμένο λογισμικό της Bitdefender και προστατέψτε κάθε συσκευή σας (laptop, κινητό) από ανεπιθύμητους εισβολείς. Συγκεκριμένα, τα πακέτα Internet Security και Total Security παρέχουν την λειτουργία προστασίας webcam, η οποία αποτρέπει μη εξουσιοδοτημένες εφαρμογές από το να έχουν πρόσβαση στην κάμερα της συσκευής σας. Ενημερωθείτε εδώ περαιτέρω για την τεχνολογία και τις δυνατότητες προστασίας που παρέχει η Bitdefender.

free_trial

compare

online_agora

Back to top Back to top