Πως να προστατέψετε την οικογένεια σας από τις απειλές του διαδικτύου;

Όλο και περισσότερες οικογένειες βασίζονται πλέον στην τεχνολογία και σε ψηφιακές λύσεις για να απασχολούν τα παιδιά τους, μαθαίνοντας, διασκεδάζοντας αλλά και για να συνδέονται με τον έξω κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Αυτό σημαίνει όμως ότι πολλές φορές ελλοχεύουν οι κίνδυνοι του διαδικτύου. Οι αγαπημένες τους συσκευές, εφαρμογές και ιστότοποι μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με προσωπικά δεδομένα. Τώρα, λοιπόν, είναι μια καλή στιγμή για να ενισχύσετε την προστασία τους, καθώς λίγα παιδιά έχουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τους πόρους για να μπορούν να περιηγηθούν με ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Πρώτα απ’ όλα, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να ζητήσουν από τις εταιρείες να διαγράψουν όλα τα προσωπικά δεδομένα που έχουν συλλέξει σχετικά με τα παιδιά τους, καθώς οι εταιρείες πρέπει να ζητήσουν άδεια για την πώληση προσωπικών πληροφοριών παιδιών κάτω των 16 ετών.

Όμως πάντα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης των δεδομένων των παιδιών σας:

Ορίστε αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου σε εφαρμογές και ιστότοπους. Αμέσως μετά τη λήψη μιας εφαρμογής ή τη δημιουργία ενός λογαριασμού σε έναν ιστότοπο για τη χρήση από το παιδί σας, μεταβείτε στις ρυθμίσεις απορρήτου και επεξεργαστείτε τις. Σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Tik Tok και το Snapchat, μπορείτε να ελέγξετε ποιος μπορεί να δει τι δημοσιεύετε και ποιος μπορεί να επικοινωνήσει με το παιδί σας.

Διαβάστε στο ακόλουθο άρθρο: Πως να ασφαλίσετε τα προσωπικά σας δεδομένα;

Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας. Ακόμα και όταν είστε στο σπίτι είναι καλύτερα να έχετε απενεργοποιημένη την τοποθεσία για να προστατεύσετε το απόρρητό τους.

Μην επιτρέπετε στις εφαρμογές να μοιράζονται δεδομένα. Κατά τη λήψη μιας εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, θα ερωτηθείτε εάν η εφαρμογή μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο τηλέφωνο, όπως οι επαφές, οι φωτογραφίες, η μουσική και το ημερολόγιο. Είναι καλύτερο να πείτε όχι, καθώς μπορεί να μην γνωρίζετε ποιες φωτογραφίες και βίντεο θα τραβήξουν τα παιδιά σας.

Ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Για ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας, ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε εφαρμογές και ιστότοπους, όταν είναι διαθέσιμοι, για την προστασία των λογαριασμών σας από εισβολείς.

Προσοχή στις απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος. Ενημερώστε το παιδί σας για το phishing έτσι ώστε να μη κάνει κλικ ή ανοίξει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κείμενα, προσφορές ή συνημμένα από άτομα που δε γνωρίζει.

Χρησιμοποιήστε προστασία από ιούς και γονικούς ελέγχους. Το λογισμικό προστασίας από ιούς για τις συσκευές σας μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο, χρήμα και ενέργεια, διατηρώντας όλα τα μέλη της οικογένειας προστατευμένα. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τι είναι ασφαλές και τι όχι, και τι μπορούν να κάνουν διαδικτυακά.

Bitdefender Family Pack: Ο Γονικός Έλεγχος προσφέρει ψηφιακή βοήθεια στους γονείς και επιπλέον online ασφάλεια για τα παιδιά.

Κάντε την έρευνά σας προτού αφήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει μια δημοφιλή εφαρμογή. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και να έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για το γιατί και πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την εφαρμογή, αλλά παράλληλα να ορίσετε και ορισμένα όρια.

Όπως πάντα, είναι σημαντικό να συζητάτε με τα παιδιά σχετικά με τις δραστηριότητές τους, και ειδικά σε αυτό το σημείο που μπορεί να χρησιμοποιούν περισσότερο την τεχνολογία. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τι κάνουν στο διαδίκτυο, με ποιον μιλούν, πώς πηγαίνει η διαδικτυακή τους μάθηση και ποιες νέες εφαρμογές χρησιμοποιούν ή επιθυμούν να κατεβάσουν.

Back to top Back to top