Πώς να προστατέψετε τα παιδιά από απαγωγείς; | Bitdefender

Πώς να προστατέψετε τα παιδιά από απαγωγείς;

Η προτεραιότητα όλων των γονιών είναι να κρατάνε τα παιδιά τους ασφαλή. Μετά το ο συμβάν της απαγωγής της μικρής Μαρκέλλας που συγκλόνισε το πανελλήνιο πολλοί γονείς αισθάνονται πιο ανήσυχοι από ποτέ για το πώς να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

5 συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζει κάθε παιδί

1. Μην μπείτε σε κανένα αυτοκίνητο, εκτός εάν σας το λένε οι γονείς σας. Επίσης, μείνετε μακριά από όποιον σας ακολουθεί με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Δεν πρέπει να πάτε κοντά σε ένα αυτοκίνητο για να μιλήσετε με τους ανθρώπους μέσα.

2. Οι ενήλικες και άλλα άτομα που χρειάζονται βοήθεια δεν πρέπει να ζητούν βοήθεια από ένα παιδί. Θα πρέπει να ρωτούν άλλους ενήλικες. Δεν πρέπει να βοηθάνε ξένους ανθρώπους ακόμα και όταν τους λένε ότι η μητέρα ή ο πατέρας τους αντιμετωπίζει πρόβλημα.

3. Ξεφύγετε γρήγορα από οποιονδήποτε προσπαθεί να σας μεταφέρει κάπου ή φωνάξτε δυνατά. Μην προσπαθήσετε να κάνετε βόλτα με άτομα, εκτός εάν οι γονείς σας σας έχουν πει ότι είναι εντάξει.

4. Πρέπει να είστε πάντα με φίλους και να μην πηγαίνετε ποτέ μόνοι σας κάπου. Πάντα ζητάτε την άδεια των γονέων σας πριν φύγετε από κοντά τους.

5. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να σας ζητήσουν να κρατήσετε ένα ιδιαίτερο μυστικό. Εάν ναι, ενημερώστε τους γονείς ή το δάσκαλό σας. Επίσης, μην αφήνετε κανέναν να σας βγάζει φωτογραφίες. Ενημερώστε τους γονείς σας αν κάποιος σας έκανε να αισθανθείτε άβολα με τον οποιονδήποτε τρόπο.

Πως μπορούν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά

Οι γονείς πρέπει να διασφαλίζουν ότι πάντα το παιδί θα συνοδεύεται από κάποιον ενήλικα από και προς το σχολείο.

– Μάθετε την πορεία του παιδιού σας προς και από το σπίτι.

– Πείτε στα παιδιά σας να αποφύγουν τις μικρές περικοπές στα δάση, στα σοκάκια, στα πάρκα ή σε άλλες περιοχές όπου θα μπορούσαν να είναι μόνοι.

– Προσδιορίστε ασφαλή σπίτια κατά μήκος της διαδρομής στην οποία το παιδί σας θα μπορούσε να τρέξει ή να ζητήσει βοήθεια εάν χρειαστεί.

– Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει το όνομά του σε σακίδιο κ.λπ., καθώς αυτό θα επέτρεπε σε έναν πιθανό απαγωγέα να φωνάξει το παιδί με το όνομά του.

– Εάν τα παιδιά αισθάνονται ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους, θα πρέπει πάντα να ενημερώνουν τους γονείς τους ή κάποιον δάσκαλο.

– Αναφέρετε τυχόν ύποπτο όχημα. Σημειώστε τον αριθμό άδειας και δώστε το στο σχολείο ή σε κάποιον αστυνομικό.

Σε περίπτωση ανάγκης τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν ΠΑΝΤΑ ποιον θα καλέσουν για βοήθεια. Πρέπει να γνωρίζουν το κινητό σας τηλέφωνο απ’ έξω αλλά να γνωρίζουν και πως να καλέσουν το 100 και τι θα πουν.

Πως ενισχύουν τα Social Media την απαγωγή;

Όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο πολλοί δεν γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους της αλληλεπίδρασης με άλλους στο διαδίκτυο. Οι εγγενείς κίνδυνοι των κοινωνικών μέσων ενισχύονται από το γεγονός ότι πολλά παιδιά εμπλέκονται σε επικίνδυνη διαδικτυακή συμπεριφορά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά επιδιώκουν να είναι «φίλοι» ή να «ακολουθούν» ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ στην πραγματική ζωή. Επιπλέον, ένας ανησυχητικός αριθμός εφήβων είναι πρόθυμος να δώσει προσωπικές πληροφορίες σε άτομα που δεν γνωρίζουν ή να δημιουργήσει προσωπικά προφίλ που περιλαμβάνουν την εικόνα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, το όνομα του σχολείου τους και τα ενδιαφέροντά τους.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η φυσική περιέργεια και η επιθυμία των εφήβων για ανεξαρτησία, σημαίνει ότι είναι αρκετά πρόθυμοι να αλληλεπιδράσουν με αυτούς τους νέους, τους λεγόμενους φίλους – συνομιλώντας μαζί τους, αποκαλύπτοντας περισσότερες πληροφορίες για τον εαυτό τους και ακόμη και συμφωνώντας να συναντηθούν αυτοπροσώπως.

Για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τέτοιου είδους συμπεριφορές εγκαταστήστε ένα πλήρως εξοπλισμένο antivirus με γονικό έλεγχο. Δείτε και συγκρίνετε τα βραβευμένα προϊόντα της Bitdefender (Σύγκριση Προϊόντων).

Back to top Back to top