συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Κυβερνο-απατεώνες που υποδύονται το λαγουδάκι του Πάσχα; Ακολουθούν 5 συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να προστατεύσετε την ταυτότητα και τα χρήματά σας.

Το Πάσχα έφτασε και μαζί όλα αυτά που ανυπομονούσαμε τόσο καιρό. Ήρθε η στιγμή για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, την ολιγοήμερη απόδραση στο χωριό, τα πασχαλινά αυγά, τα δώρα και τις λαμπάδες. Όμως, αυτή η ξεγνοιασιά και η ανυπομονησία μπορεί να χαθεί με αυτά που μας ετοιμάζουν οι κυβερνο-απατεώνες. Κάθε χρόνο τόσο στις διακοπές των Χριστουγέννων, όσο και στις διακοπές του Πάσχα οι εγκληματίες εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις σε ανυποψίαστους χρήστες κατά τη διάρκεια της πλοήγησής τους στο διαδίκτυο. Εκμεταλλευόμενοι τις ηλεκτρονικές μας αγορές και την γιορτινή μας διάθεση, προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αποκομίσουν όλες τις πληροφορίες και τα προσωπικά μας δεδομένα.

 

Τι πρέπει να περιμένετε αυτό το Πάσχα;

Και αυτό το Πάσχα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι μας επιφυλάσσουν οι κυβερνο-απατεώνες, ούτως ώστε, να μην πέσουμε θύματα στα κόλπα τους. Κάποιες ύποπτες κινήσεις και απειλές είναι οι εξής:

  • Το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, κατά την διάρκεια των διακοπών, γεμίζει με μηνύματα που περιλαμβάνουν προσφορές για διάφορα δώρα, γλυκά, λαμπάδες και ότι άλλο μπορεί να μας ενδιαφέρει τις γιορτινές αυτές ημέρες. Όμως, ένα μόνο πάτημα πάνω στην προσφορά μπορεί να μας κοστίσει και να κοινοποιηθούν σημαντικές πληροφορίες μας.
  • Άλλη μια ύποπτη κίνηση είναι οι ψεύτικές ειδοποιήσεις στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, που αφορούν ψεύτικες αποστολές πακέτων ή παραγγελιών που στην πραγματικότητα δεν πραγματοποιήσαμε ποτέ.
  • Αιτήματα για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά μας σε ψεύτικες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στα social media, είναι μια μάστιγα τις γιορτινές αυτές ημέρες που μπορεί να μας μπερδέψει και να πράξουμε λάθος.
  • Κι’ όμως, οι διακοπές μας μπορεί να αποτελέσουν στόχο των εγκληματιών. Έχει παρατηρηθεί η προώθηση προτάσεων για διακοπές της τελευταίας στιγμής αλλά και ύποπτα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια που στην πραγματικότητα ενώ μπορεί να τα πληρώσουμε το μόνο που θα λάβουμε είναι έναν άδειο τραπεζικό λογαριασμό.

 

Με ποιον τρόπο μπορώ να προστατευτώ από τους κυβερνο-απατεώνες;

Μπορεί να πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να αποφύγουμε αυτούς τους κινδύνους και τις απειλές. Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις εξής συμβουλές:

  • Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με την αλληλογραφία μας και να μην μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα με κανέναν. Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά κάθε μήνυμα που μας στέλνετε, αλλά και την αξιοπιστία τους.
  • Στην περίπτωση που θέλουμε να συνεισφέρουμε σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση, καλύτερα να απευθυνόμαστε σε τοπικές ή διεθνείς οργανώσεις, καθώς, γνωρίζουμε την αξιοπιστία τους.
  • Ποτέ δεν πρέπει να αποθηκεύουμε ή να ανοίγουμε αρχεία που μας στέλνονται στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο από άγνωστο ή μη κοντινό μας αποστολέα.
  • Για τις ηλεκτρονικές μας αγορές καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ασφαλείς συνδέσεις και πλατφόρμες που γνωρίζουμε. Για την απόλυτη ασφάλεια των ηλεκτρονικών αγορών, συνιστάται η εγκατάσταση του Premium VPN, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συνδεθούμε σε ιστοσελίδες απάτης.
  • Πρέπει να αποφύγουμε την κοινοποίηση πολλών και περιττών πληροφοριών μας που μπορεί να μας βλάψουν.

 

Η Bitdefender διαθέτει μια πληθώρα πολυβραβευμένων προϊόντων, τα οποία μας προστατεύουν από κάθε απειλή που υπάρχει στο διαδίκτυο. Ένα από αυτά τα προϊόντα που μπορεί να προστατεύσει τις γιορτινές αυτές ημέρες είναι το προϊόν «Bitdefender PREMIUM VPN»  που μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, macOS και Android συσκευές. Πρόκειται για εξαιρετικά γρήγορο VPN που προστατεύει την ταυτότητα και τις δραστηριότητές μας στο διαδίκτυο από hackers, ISPs και υποκλοπέςπροσφέροντας:

  • Απεριόριστη κρυπτογραφημένη κίνηση για έως και 10 συσκευές
  • Πλήρης διαδικτυακή προστασία και ανωνυμία
  • Ασφαλές online media steaming και λήψεις
  • Καμία καταγραφή της χρήσης
  • 4000+ Servers σε περισσότερες από 49 χώρες σε όλο τον κόσμο
  • Διαθέσιμο για συσκευές Windows, macOS, Android και iOS
Back to top Back to top