Προσοχή! Ψεύτικοι διαγωνισμοί στο Facebook με δωροεπιταγές για σούπερ μάρκετ

Όλο και περισσότεροι ψεύτικοι διαγωνισμοί φιλοξενούνται τον τελευταίο χρόνο στην πλατφόρμα του Facebook. Αυτοί οι διαγωνισμοί αποτελούν ακόμα ένα δείγμα ότι η διαδικτυακή ασφάλειά σας απειλείται. Οι υποτιθέμενοι διαγωνισμοί, υποσχόμενοι δωροεπιταγές ή κουπόνια για σούπερ μάρκετ έχουν ως κύριο στόχο την απόκτηση στοιχείων των χρηστών που λαμβάνουν μέρος σε αυτούς και την υπερχρέωσή του κινητού τους τηλεφώνου. Έχουν παρατηρηθεί αρκετά κρούσματα σε γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Φυσικά, οι αντίστοιχες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν έχουν την παραμικρή ανάμειξη με αυτά τα συμβάντα.

 

Πώς λειτουργούν;

Οι ψεύτικοι διαγωνισμοί μπορούν να δημιουργηθούν σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Συνήθως όμως εμφανίζονται στο Facebook, λόγω της ευκολίας που δίνει το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για αλληλεπίδραση των χρηστών. Ο χρήστης, κάνοντας κλικ στη δημοσίευση δύναται αρχικά να απαντήσει σε 2-3 απλές ερωτήσεις, ή όπως αναφέρεται συνήθως σε μία «σύντομη έρευνα», για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο υποτιθέμενος διαγωνισμός σε πολύ γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες, ο οποίος έδινε δώρο μία επιταγή των 200 ευρώ για αγορές στο συγκεκριμένο super market σε λίγους τυχερούς. H ανάρτηση οδηγούσε τον χρήστη από το Facebook σε μία landing page, και τον έβαζε στη διαδικασία να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις, για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Για παράδειγμα:

«Έχετε ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ μας τον προηγούμενο χρόνο; ΝΑΙ / ΟΧΙ»

Στη συνέχεια, ζητείται από τον χρήστη να συμπληρώσει το ονοματεπώνυμό του και απαραίτητα το κινητό του τηλέφωνο. Ο χρήστης, χωρίς τη θέλησή του, αποδέχεται τις όποιες έξτρα χρεώσεις προκύψουν για αποστολή ενημερώσεων στο κινητό του σχετικά με την εξέλιξη του υποτιθέμενου δώρου. Έτσι, ο λογαριασμός τηλεφώνου του χρεώνεται με υπέρογκα ποσά.

Επίσης, οι ψεύτικοι διαγωνισμοί ζητούν από τον χρήστη να κάνει share την ανάρτηση, για να παρακινήσουν παραπάνω άτομα να πάρουν μέρος στον υποτιθέμενο διαγωνισμό.

 

Πώς να προστατευτείτε;

Οι κανονικοί διαγωνισμοί στο Facebook περιορίζονται σε ένα like ή share της εκάστοτε δημοσίευσης. Επομένως, διαγωνισμοί που προσπαθούν να αποσπάσουν περαιτέρω στοιχεία από εσάς θα πρέπει από την αρχή να σας πονηρεύουν. Για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, μην καταχωρείτε προσωπικά σας στοιχεία και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου σε άγνωστες ιστοσελίδες και μην αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής οποιουδήποτε διαγωνισμού πριν τους διαβάσετε προσεκτικά.

Για να είστε πλήρως προστατευμένοι αποκτήστε το Antivirus plus 2019 της Bitdefender. Αυτό που το διαχωρίζει από τα άλλα antivirus στην αγορά είναι ότι προσφέρει πολλαπλή προστασία στον υπολογιστή σας κατά των ransomware με αποκατάσταση των αρχείων σας. Εργάζεται κατά όλων των απειλών, όπως ιούς, worms και Trojans, ransomware, zero-day exploits, rootkits και spyware και τη στιγμή που εντοπίζει κάποια ύποπτη ενέργεια, αναλαμβάνει άμεση δράση για την πρόληψη μολύνσεων.

Back to top Back to top