Πρόβλημα ασφάλειας Google Chrome

Τι είναι το Google Chrome;

To Google Chrome είναι το δημοφιλέστερο σύστημα περιήγησης Ιστού. Δημιουργήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2008 από την Google LLC(πρώην Google Inc) στην έκδοση beta για Windows. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2008,κυκλοφόρησε η σταθερή έκδοση, διαθέσιμη και για Mac, Linux, iOS και Android συσκευές. Είναι γραμμένο σε:

  • C++,
  • Συμβολική γλώσσα,
  • Python,
  • JavaScript

Διατίθεται σε 47 γλώσσες και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν.

Τι προσφέρει;

Το Google Chrome προσφέρει πολλές ανταγωνιστικές λειτουργίες, κάτι που το κάνει ελκυστικό στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Πέρα από την εντυπωσιακή ταχύτητα για την ερμηνεία των κωδικών και την υποστήριξη της Google , το Chrome έχει άλλες ιδιαιτερότητες που το κάνουν ένα μοναδικό πρόγραμμα περιήγησης που προτιμάται από τους χρήστες του Διαδικτύου .

Μία από τις πιο σχετικές πτυχές του Google Chrome είναι ότι έχει την ικανότητα να προειδοποιεί τους χρήστες όταν πρόκειται να επισκεφθούν έναν ύποπτο ιστότοπο με κακόβουλο λογισμικό, προκειμένου να προστατεύσει τις κινήσεις τους εκεί.

Επίσης, το Chrome σας προσφέρει τη δυνατότητα περιήγησης στο Διαδίκτυο ανώνυμα. Με αυτόν τον τρόπο, τίποτα δεν θα αποθηκευτεί στο ιστορικό περιήγησης. Επίσης, όλα τα cookies από τις σελίδες στις οποίες έχετε πρόσβαση θα διαγραφούν αυτόματα όταν κλείσετε το παράθυρο ανώνυμης περιήγησης.

Επιπλέον, το Google Chrome χαρακτηρίζεται από το ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα περιήγησης ιστού στην αγορά. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό το εργαλείο εγγυάται εξαιρετική απόδοση στην εκτέλεση κώδικα JavaScript και για αυτό ανέπτυξε το Μηχανή JavaScript V8 .

Ένα άλλο από διαβόητα και αποκλειστικά χαρακτηριστικά του Chrome είναι η φοβερή γραμμή αναζήτησης που προσφέρει μεγάλη παραγωγικότητα.

Τέλος μία ακόμη λειτουργία του είναι η επαναφορά των πρόσφατα κλεισμένων tabs. Σε πολλούς έχει συμβεί να κλείσουν μία καρτέλα καταλάθος και μετά να μη θυμούνται ποιο ήταν το url. Με τον συνδυασμό Ctr-Shift-T γίνεται επαναφορά του πρόσφατα κλεισμένου tab και μάλιστα στη θέση που ήταν μεταξύ των ήδη ανοικτών tabs.

Τι πρόβλημα προέκυψε με το Google Chrome;

Το Google Chrome διαθέτει πολλές παροχές όπως είδαμε, και αυτό το κάνει ελκυστικό στους χρήστες. Δυστυχώς, το ίδιο ελκυστικό είναι και για τους χάκερς. Οι χάκερς προσπαθούν να εντοπίσουν αδυναμίες του προγράμματος ώστε να εισβάλλουν και να δημιουργήσουν προβλήματα(πχ κλοπή προσωπικών στοιχείων). Ωστόσο, προέκυψε κάποιο πρόβλημα σχετικά με την ασφάλεια του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε σε δισεκατομμύρια χρήστες ότι έχουν ανακαλυφθεί 30 νέα κενά ασφαλείας στον Chrome. Από αυτά, γνωστοποιήθηκε ότι 7 αποτελούν «υψηλό» επίπεδο απειλής για τους χρήστες και 14 «μεσαίου» επιπέδου απειλής. Επιπλέον, ο κίνδυνος επισημάνθηκε κυρίως για τους χρήστες του Chrome σε Windows, macOS, Linux και κινητές συσκευές. Οι αναλυτές επισήμαναν ότι το πρόβλημα που προέκυψε μπορεί να επιτρέψει σε έναν χάκερ να εκτελέσει αυθαίρετο κώδικα στο στοχευμένο σύστημα και να μπορεί να το ελέγξει. Πάνω σε αυτό, δεν αποσαφήνισαν  αν παραβιάστηκαν χρήστες ή όχι, αλλά διαβεβαίωσαν ότι οι χάκερς γνωρίζουν για το συμβάν. Παρόλα αυτά, η εταιρεία προτρέπει έντονα τους χρήστες της να ενημερώσουν το Chrome με τη νεότερη έκδοση, ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε παραβίαση.

 

Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία μπορούν να σας εξασφαλίσουν ασφάλεια και αποτροπή από επιθέσεις. Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Μπείτε στον chrome,
  • Κάντε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά στην οθόνη σας,
  • Κάντε κλικ στο Settings > Help > About Google Chrome,
  • Περιμένετε από τον Chrome να βρει και να εγκαταστήσει την ενημέρωση,
  • Τέλος, κάντε επανεκκίνηση του browser.

Τα βήματα αυτά δεν αποτελούν οριστική λύση στο πρόβλημα. Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την αγορά ενός antivirus, ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη ασφάλεια.

Με το Bitdefender Total Security  που κερδίζει όλα τα άλλα λογισμικά ασφαλείας προσφέροντας σας την καλύτερη προστασία μαζί με τον χαμηλότερο αντίκτυπο στην απόδοση, μπορείτε να ελέγξετε τις διαρροές προσωπικών σας στοιχείων και να ανιχνεύσετε πιθανές απειλές σταματώντας κάθε είδους malware σε πραγματικό χρόνο.

Back to top Back to top