Πρέπει να κλείνω τον υπολογιστή μου τη νύχτα;

Παρόλο που είναι ευρέως αποδεκτό ότι όλοι οι υπολογιστές και οι φορητοί υπολογιστές πρέπει να απενεργοποιούνται κάθε βράδυ, υπάρχουν κάποιες προειδοποιήσεις που δείχνουν ότι δεν απαιτείται καθημερινή διακοπή λειτουργίας. Σε μία έρευνα 1.000 Αμερικανών σχετικά με το πόσο συχνά απενεργοποιούν τον υπολογιστή εργασίας τους, το 37% απάντησε ότι το κάνουν κάθε βράδυ.

Πέρα από τις βασικές βέλτιστες πρακτικές, η απόφαση να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας σε λειτουργία ή να τον απενεργοποιήσετε για το βέλτιστο αποτέλεσμα βασίζεται σε μερικούς παράγοντες. Ανάλογα με την ηλικία του υπολογιστή, τη χρήση, την ανησυχία για φθορά, το λογισμικό προστασίας από ιούς και τις αυτοματοποιημένες εργασίες.

Γιατί έχει σημασία εάν απενεργοποιήσω τον υπολογιστή μου;

Παρόλο που οι υπολογιστές επωφελούνται από μια περιστασιακή επανεκκίνηση, δεν είναι απαραίτητο να απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας κάθε βράδυ. Η σωστή απόφαση καθορίζεται από τη χρήση του υπολογιστή και αφορά τη μακροζωία.

Λόγοι απενεργοποίησης των υπολογιστών

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η απάντηση στο «πρέπει να κλείσω τον υπολογιστή μου τη νύχτα;» μπορεί να είναι ναι. Για παράδειγμα, αυτοί που εστιάζουν υπερβολικά σε απειλές ασφαλείας ενώ είναι ορατοί στο διαδίκτυο ή άτομα που ανησυχούν ιδιαίτερα για τη φθορά των εξαρτημάτων θα απαντούσαν καταφατικά.

Άλλες λόγοι για την απενεργοποίηση των υπολογιστών περιλαμβάνουν:

– Είστε σε δημόσιο ή σε μη ασφαλές δίκτυο.
– Θέλετε να εξοικονομήσετε ρεύμα.
– Δεν θέλετε να ενοχληθείτε από ειδοποιήσεις, θόρυβο ανεμιστήρα ή μπλε φως.
– Θέλετε να επιβραδύνετε τη φθορά των εξαρτημάτων, όπως τον ανεμιστήρα ψύξης και τον σκληρό δίσκο.
– Διαθέτετε ευαίσθητα δεδομένα και ανησυχείτε για τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο μιας ανοικτής σύνδεσης.
– Αντιλαμβάνεστε την αξία στον κύκλο φόρτισης της μπαταρίας σας.
– Έχετε έναν νέο υπολογιστή και θέλετε να βρείτε οποιοδήποτε ελαττωματικό υλικό ενώ είναι υπό εγγύηση.

Λόγοι για να αφήσετε έναν υπολογιστή σε λειτουργία

Επειδή η ενεργοποίηση ενός υπολογιστή μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, πολλοί επιλέγουν να μην τον απενεργοποιούν.

Το να αφήσετε τη συσκευή σε λειτουργία είναι επίσης χρήσιμο εάν:

– Θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας από απόσταση.
– Θέλετε να εκτελείτε ενημερώσεις στο παρασκήνιο, σαρώσεις ιών, αντίγραφα ασφαλείας ή άλλες δραστηριότητες ενώ δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.
– Δεν θέλετε ποτέ να περιμένετε να ξεκινήσει ο υπολογιστής.
– Έχετε έναν παλιό υπολογιστή και θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής.
– Εκτελείτε ένα παλιό λειτουργικό σύστημα.

Εναλλακτικές λύσεις για απενεργοποίηση υπολογιστών

Η πλήρης απενεργοποίηση του μηχανήματός σας σημαίνει ότι όλα απενεργοποιούνται και τα εσωτερικά εξαρτήματα δεν λειτουργούν πλέον. Όταν δε χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για μικρό χρονικό διάστημα, η πλήρης απενεργοποίηση μπορεί να είναι υπερβολική. Εναλλακτικά, θέστε τη συσκευή σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας ή αδρανοποίησης στα Windows, για να θέσετε τα εσωτερικά στοιχεία σε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης.

Η ανησυχία τον κανονικό τερματισμό του υπολογιστή είναι κατά βάση ο κίνδυνος επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Σε αντίθεση με αυτό που είναι ευρέως αποδεκτό, αυτές οι επιθέσεις δεν οφείλονται συνήθως στο ότι το μηχάνημα αφέθηκε σε λειτουργία ή απενεργοποιήθηκε, αλλά λόγω της έλλειψης λογισμικού προστασίας από ιούς ή της σύνδεσης σε ένα μη ασφαλές δίκτυο. Εάν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο συχνά, επανεκκινήστε περιστασιακά τη συσκευή για να καθαρίσετε τη μνήμη RAM και να επιτρέψετε στον υπολογιστή την ανάγκη εγκατάστασης κρίσιμων ενημερώσεων και ενημερώσεων κώδικα.

Back to top Back to top