Πλήρωσε με το κινητό σου

Το όνειρο της επανάστασης του ψηφιακού wallet γίνεται πραγματικότητα.

Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει περάσει από μια ποικιλία αλλαγών και εξελίξεων όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, συνεχίζει να εξελίσσεται και να υιοθετεί τις τελευταίες τεχνολογίες. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές θα αναζητούν εφαρμογές πληρωμών μέσω κινητού ως απαραίτητο μέσο για τις περισσότερες, αν όχι για όλες, τις πληρωμές στο μέλλον.

Το smartphone μπορεί να αποθηκεύσει οικονομικά στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσει για ασφαλείς, άμεσες, ανέπαφες πληρωμές σε καταστήματα.

Μπορεί να φαίνεται φουτουριστικό, αλλά μπορεί κανείς εύκολα να δει, πώς η ζωή γίνεται λίγο πιο απλή, χρησιμοποιώντας απλά το κινητό στο ταμείο.

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες κυκλοφορούν εφαρμογές ψηφιακών πληρωμών (Apple,Google/Android, PayPal, Venmo), όλοι ανυπομονούν για τις μέρες που θα αποχαιρετήσουν τις κάρτες και τα μετρητά.

Παρά τις διαφορετικές ονομασίες, λειτουργούν ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο: 

1.      Επιλέγετε την εφαρμογή και τη κάρτα με την οποία επιθυμείτε να κάνετε μια αγορά.

2.      Κρατήστε τη συσκευή κοντά στο τερματικό ψηφιακής πληρωμής κατά την ολοκλήρωση των αγορών.

3.      Πριν ολοκληρώσετε την πληρωμή, θα πρέπει να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας και στη συνέχεια, πραγματοποιείται η πληρωμή.

Είναι σαν να σύρετε την κάρτα σας, αλλά χωρίς το πέρασμα… ή την κάρτα.

Η τεχνολογία πίσω από τις πλατφόρμες πληρωμών που βασίζονται σε εφαρμογές ονομάζεται Near Field Communication. Είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για ανέπαφη πληρωμή με φυσική κάρτα.

Με το NFC επιβεβαιώνεται πως η συσκευή είναι εξουσιοδοτημένη να πραγματοποιήσει πληρωμή εκ μέρους σας χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένο κωδικό. Αυτό σημαίνει ότι το smartphone σας αποθηκεύει με ασφάλεια τα στοιχεία της κάρτας σας και δεν τα κοινοποιεί σε τρίτους.

Ορισμένες υπηρεσίες έχουν χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους, όπως κωδικούς QR, έλεγχο ταυτότητας δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσω τηλεφώνου, αγορές εντός εφαρμογής κλπ.

Προνόμια πληρωμής με ψηφιακό πορτοφόλι

·         Μη αναγκαία μεταφορά ενός φυσικού πορτοφολιού

·         Αγορές σε κατάστημα, στο διαδίκτυο ή μέσω εφαρμογής χρησιμοποιώντας πολλές συσκευές (π.χ. smartwatch)

·         Ασφαλείς αγορές λόγω κρυπτογραφημένων δεδομένων

·         Ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ χωρίς φυσική κάρτα

·         Προσθήκη πολλαπλών πιστωτικών καρτών

Πόσο ασφαλές είναι;

Κάθε φορά που πραγματοποιείτε μια αγορά, θα βλέπετε μια επιβεβαίωση πληρωμής που θα δείχνει πού έγινε η συναλλαγή, το όνομα του πωλητή κλπ.  Χάρη σε αυτό,  διευκολύνεται ο εντοπισμός πιθανής ύποπτης δραστηριότητας. Αν δείτε ύποπτες ή μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς σας, αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας και να επικοινωνήστε με την τράπεζα.

Εάν κλαπεί η πιστωτική σας κάρτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα είτε στο διαδίκτυο είτε σε φυσικά καταστήματα. Αλλά δεν είναι δυνατό να κάνετε το ίδιο με το smartphone σας.  Σε αυτή την περίπτωση, ο απατεώνας θα χρειαζόταν κωδικό πρόσβασής, δακτυλικό αποτύπωμα ή το πρόσωπό σας για να ολοκληρώσει μια πληρωμή.

Επομένως εάν το smartphone σας είναι κλειδωμένο, το ίδιο ισχύει και για τα χρήματά σας.

Η χρήση ψηφιακού wallet θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες για την ασφάλεια εάν το τηλέφωνό σας χαθεί ή κλαπεί.

Σημαντικές ενέργειες ασφάλειας:

·         Χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη ρύθμιση προσωπικού αριθμού αναγνώρισης ή απαίτησης δακτυλικού αποτυπώματος για το ξεκλείδωμα της συσκευής.

·         Εγκατάσταση εφαρμογής Bitdefender Mobile Security. Περιλαμβάνει λειτουργία εντοπισμού του smartphone και διαγραφή δεδομένων εξ αποστάσεως, ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες ή η χρήση ψηφιακού πορτοφολιού.

Το Bitdefender Mobile Security παρέχει απόλυτη προστασία από τις απειλές του κυβερνοχώρου και φροντίζει για το διαδικτυακό σας απόρρητο και τις προσωπικές σας πληροφορίες. Κατεβάστε την δωρεάν 30 ημερών δοκιμαστική έκδοση

Back to top Back to top