Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα με τα Third-Party Plug-ins ?

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα, οι ιστότοποι ενημέρωσης και οι εν γένη ιστοσελίδες βασίζονται συχνά σε πλατφόρμες που παρέχουν στους προγραμματιστές για να τους διευκολύνουν έτοιμα Plugins.

Από τη μία πλευρά, είναι ένα βολικό εργαλείο που λύνει τα χέρια του προγραμματιστή, γλυτώνοντας του αρκετό χρόνο, αλλά από την άλλη πλευρά, όσα περισσότερα plugins έχετε στην ιστοσελίδα σας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά.

 

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα Plugins?

Για να εντοπίσουμε το πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τί είναι το Plugin.
Plugin είναι ένα μικρό λογισμικό το οποίο αποτελείτε από αρχείο κώδικα και χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τους προγραμματιστές.

Π.χ. Ένας προγραμματιστής πρέπει να προγραμματίσει έναν κώδικα 100 γραμμών, αλλά η διαδικασία του είναι πολύ χρονοβόρα, έτσι κατεβάζει το plugin που έχει ήδη τις 100 γραμμές του κώδικα και απλά αλλάζει κάποια στοιχεία μέσα στο plugin για να το ρυθμίσει στις προτιμήσεις του.

Εφόσον συνδεθεί επιτυχώς το Plugin με την ιστοσελίδα σας, θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς διακοπές, καθώς αυτό θα τρέχει αυτόματα και ασταμάτητα στον κώδικα της ιστοσελίδας σας.

Η μόνη περίπτωση που το Plugin μπορεί να σας ενοχλήσει είναι εάν υπάρξει κάποιο σφάλμα, κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.

 

Plugins που διαρρέουν πληροφορίες

Πολλά plugins που είναι εγκατεστημένα στην ιστοσελίδα σας μπορεί να μην έχουν ενημερωθεί με τις τελευταίες εκδόσεις, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία στην τωρινή σας έκδοση.

Όσο παλαιότερη είναι η έκδοση του plugin, τόσο ευκολότερα θα μπορέσει κάποιος κακόβουλος χρήστης να διαπεράσει τα τείχη ασφαλείας τους και να υποκλέψει τα στοιχεία σας και των πελατών σας.

Σπάνια, οι δημιουργοί των plugin διορθώνουν τα τρωτά σημεία, αλλά για κάποιο λόγο οι ενημερώσεις δεν εγκαθίστανται σωστά. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, απλώς ξεχνούν να αλλάξουν τον παλιό αριθμό έκδοσης στην νεότερη.

Συνεπώς, οι πελάτες που βασίστηκαν στην αυτόματη ενημέρωση, αντί να ελέγχουν χειροκίνητα την διαθεσιμότητα ενημερώσεων έμεινα με τα παλιά ευάλωτα plugins.

Εάν αλλάξει ο ιδιοκτήτης του plugin, μπορεί να έχετε πρόβλημα

Πολλοί δημιουργοί των plugins όταν δεν θέλουν πλέον να το έχουν, αντί να το παρατήσουν στην άκρη, το πωλούν σε άλλους προγραμματιστές, με αποτέλεσμα να μεταβιβάζονται τα δικαιώματα του κατόχου.

Αυτό σημαίνει πως στο επόμενο update που θα κάνει αυτό το plugin, θα μάθετε εάν ο νέος κάτοχος του είναι σωστός ή αν είναι κάποιος χάκερ.

 

Ελέγχετε τακτικά τα plugin σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σας βλάψει κάποιος μέσω των plugin σας, γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας.

Μπορείτε να:

– Καταγράψετε τα plugin που χρησιμοποιείτε και να τα ελέγχετε τακτικά για ενημερώσεις

– Διαβάζετε τις ενημερώσεις που σας ανακοινώνουν οι προγραμματιστές του plugin

– Εάν δεν ενημερώνονται τα plugin που έχετε εγκαταστήσει, αλλάξτε τα όσο πιο σύντομα μπορείτε

– Εάν έχετε πολλές ιστοσελίδας για την εταιρεία σας και δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλο κάποια, τότε να διαγράψετε όλο το περιεχόμενο που έχει, διότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να το καταλάβει κάποιος και να την χακάρει και να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία της εταιρείας σας.

Δείτε εδώ όλα τα βραβευμένα προϊόντα κυβερνοασφαλείας της Bitdefender !

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top