35.000 Πειρατικά Sites έκλεισαν

Σε μια συντονισμένη παγκόσμια επιχείρηση, η Europol έκλεισε πάνω από 30.500 ιστότοπους που διένειμαν πλαστό και πειρατικό υλικό μέσω του Διαδικτύου και συνέλαβε τρεις υπόπτους.

Σύμφωνα με την Europol, τα sites αυτά πούλαγαν διάφορα παραποιημένα προϊόντα και παρείχαν πειρατικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των πειρατικών ταινιών, σειρών τηλεόρασης, μουσικής, “σπασμένες” εφαρμογές, παραποιημένα φάρμακα και άλλα παράνομα προϊόντα.

Φαίνεται ότι κανένας από τους ιστότοπους που έκλεισαν δεν περιλαμβάνονται μέσα στα πιο διάσημα πειρατικά sites του διαδικτύου, αν και εμείς είδαμε κάποια από την λίστα μας να είναι εκτός λειτουργίας. Παρόλα αυτά, σε αυτή την παγκόσμια επιχείρηση της Europol κατασχέθηκαν 26.000 πολυτελή ρούχα και αρώματα, 363 λίτρα αλκοολούχων ποτών και έναν απροσδιόριστο αριθμό συσκευών.

Οι υπάλληλοι της Europol αναγνώρισαν και πάγωσαν περισσότερα από 150.000 ευρώ από διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς και σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες πληρωμών.

Τα sites που έκλεισαν καθώς και οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν έγκειται στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την καταπολέμηση της πειρατείας, που φέρει την κωδική ονομασία «In Our Sites X» (IOS X), η οποία ξεκίνησε από το 2014 και διεξάγεται ακόμα και σήμερα με τη βοήθεια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς επιβολής του νόμου.

Η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από 18 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Αλβανία, το Βέλγιο, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες την Κολομβία και την Ανατολική Ευρώπη.

Πέρυσι, η πρωτοβουλία In Our Sites οδήγησε στον τερματισμό λειτουργίας περισσότερων από ένα εκατομμύριο ιστοτόπων που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα, οι οποίοι βρέθηκαν να πωλούν πλαστά εξαρτήματα αυτοκινήτων, ηλεκτρικά εξαρτήματα, είδη προσωπικής φροντίδας και άλλα πλαστά αγαθά.

Back to top Back to top