Νέα απάτη με E-Mail: Προειδοποιεί η ΕΛ. ΑΣ.

Η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες για ένα νέο επικίνδυνο ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

phishing_elas1

Η ΕΛ. ΑΣ. καλεί όλους τους πολίτες που έχουν δει το παρακάτω μήνυμα να το διαγράψουν από τον υπολογιστή τους και σε καμία περίπτωση να μην ανοίξουν τα συνημμένα, καθώς πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό.

Η υπόθεση διερευνάται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

5 Τρόποι για να εντοπίσετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι μια από τις πιο κοινές διαδικτυακές απειλές, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια και να γνωρίζετε τι να κάνετε όταν τα συναντάτε. Παρακάτω θα βρείτε πέντε τρόπους εντοπισμού επιθέσεων ηλεκτρονικού “ψαρέματος”.

1. Το email σας ζητά να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία

Συχνά όταν ένα τέτοιο email εισέρχεται στα εισερχόμενά σας φαίνεται πολύ αυθεντικό. Είτε αυτό το email ταιριάζει με το στυλ που χρησιμοποιείται από την εταιρεία σας είτε με μια εξωτερική επιχείρηση όπως μια τράπεζα, οι χάκερ μπορούν να καταβάλουν προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι μοιάζει με αληθινό. Ωστόσο, όταν αυτό το αυθεντικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποβάλλει αιτήματα που συνήθως δεν θα περίμενε κανείς, είναι συχνά μια ισχυρή προσφορά που δεν προέρχεται από μια αξιόπιστη πηγή.

Προσέξτε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ζητούν να επιβεβαιώσετε προσωπικά στοιχεία που δεν θα παρέχατε συνήθως, όπως τραπεζικά στοιχεία ή κωδικούς. Μην απαντήσετε ή κάντε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο και εάν πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να είναι γνήσιο, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στο διαδίκτυο και να επικοινωνήσετε απευθείας με τον οργανισμό – μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε μέθοδο επικοινωνίας που παρέχεται στο email.

 2. Οι διευθύνσεις ιστού και email δεν φαίνονται γνήσιες

Συχνά, ένα email ηλεκτρονικού “ψαρέματος” προέρχεται από μια διεύθυνση που φαίνεται να είναι γνήσια. Οι εγκληματίες στοχεύουν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες συμπεριλαμβάνοντας το όνομα μιας νόμιμης εταιρείας στη δομή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων και των διευθύνσεων ιστού. Εάν ρίξετε μια ματιά σε αυτές τις λεπτομέρειες, μπορεί να φαίνονται πολύ αληθινές, αλλά αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξετάσετε πραγματικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι είναι μια ψευδής παραλλαγή που προορίζεται να φαίνεται αυθεντική – για παράδειγμα: @mail.airbnb.work σε αντίθεση με @Airbnb.com

 3. Είναι κακώς γραμμένο

Είναι εκπληκτικό πόσο συχνά μπορείτε να εντοπίσετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) απλώς από την κακή γλώσσα που χρησιμοποιείται στο περιεχόμενο του μηνύματος. Διαβάστε το email και ελέγξτε για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, καθώς και περίεργες φράσεις. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από νόμιμες εταιρείες θα έχουν κατασκευαστεί από επαγγελματίες συγγραφείς και θα έχουν ελεγχθεί διεξοδικά για σφάλματα ορθογραφίας, γραμματικής και νομιμότητας. Εάν έχετε λάβει ένα απροσδόκητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια εταιρεία και είναι γεμάτο λάθη, αυτό μπορεί να είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι είναι στην πραγματικότητα ένα ηλεκτρονικό ψάρεμα.

 4. Υπάρχει ένα ύποπτο συνημμένο

Τα κουδούνια συναγερμού θα πρέπει να χτυπήσουν εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια εταιρεία που περιέχει συνημμένο, ειδικά εάν σχετίζεται με κάτι απροσδόκητο. Το συνημμένο θα μπορούσε να περιέχει μια κακόβουλη διεύθυνση URL ή trojan, που οδηγεί στην εγκατάσταση ενός ιού ή κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή ή το δίκτυό σας. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι ένα συνημμένο είναι γνήσιο, είναι καλή πρακτική να το σαρώσετε πάντα πρώτα χρησιμοποιώντας λογισμικό προστασίας από ιούς.

 5. Το μήνυμα έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να πανικοβληθείτε

Συχνά τα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” προκαλούν πανικό στον παραλήπτη. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ισχυριστεί ότι ο λογαριασμός σας ενδέχεται να έχει παραβιαστεί και ο μόνος τρόπος για να επαληθευτεί είναι να εισαγάγετε τα στοιχεία σύνδεσής σας. Εναλλακτικά, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενδέχεται να αναφέρει ότι ο λογαριασμός σας θα κλείσει εάν δεν ενεργήσετε αμέσως. Βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε χρόνο για να σκεφτείτε πραγματικά εάν ένα email σας ζητά κάτι λογικό από εσάς. Εάν δεν είστε σίγουροι, επικοινωνήστε με την εταιρεία μέσω άλλων μεθόδων.

 

Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί: Προστασία από Phishing

Back to top Back to top