pharming

Pharming

Το διαδίκτυο πλέον έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλουν μέσω αυτού. Αγορές, πληρωμές, διασκέδαση, επικοινωνία, εκπαίδευση και πολλά άλλα, πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ελλοχεύουν πολλές απειλές από τις οποίες κινδυνεύουμε και πρέπει να προστατευθούμε.

Ποιες απειλές μπορεί να συναντήσει ένας χρήστης στο διαδίκτυο;

Υπάρχουν πολλών ειδών απειλές σε κάθε χώρο του διαδικτύου, όπου ο χρήστης μπορεί εύκολα να πέσει θύμα. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Ιοί (Malwares, Adwares, Spyware κλπ.): Κακόβουλα προγράμματα/λογισμικά τα οποία εισβάλλουν στη συσκευή του χρήστη συνήθως εν αγνοία του και του την καταστρέφουν.
  • Spamming: Πρόκειται για τον καταιγισμό ανεπιθύμητων μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αυτό δυσκολεύει την λειτουργεία του ταχυδρομείου. Τα μηνύματα αυτά, μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που αν τους ακολουθήσετε, να καταληφθεί η συσκευή από ιούς.
  • Αποπλάνηση (Grooming): Η ανώνυμη περιήγηση επιτρέπει στους δράστες να προσεγγίζουν ανήλικα παιδιά, με σκοπό την σεξουαλική παρενόχληση.
  • Εθισμός: Ο χρήστης περνάει πολλές ώρες στο pc, το tablet ή το smartphone παίζοντας παιχνίδια, συνομιλώντας κλπ. Αυτό τον εθίζει και τον αποξενώνει από τον περίγυρο, δημιουργώντας εντάσεις, παραμελώντας την υγιεινή του, και καταναλώνοντας λάθος τροφές. Γενικά, ο χρήστης χάνει την καθημερινότητά του και τις επαφές του. Είναι ένα είδος εθισμού που χρειάζεται απεξάρτηση.

Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους κινδύνους που καραδοκούν στο διαδίκτυο, από τους οποίους θα πρέπει να προστατευτούμε άμεσα.

Τι είναι το  Pharming;

Πρόκειται για την παράνομη ανακατεύθυνση του χρήστη από το website που έχει επιλέξει, σε ένα άλλο. Ουσιαστικά ο δράστης εντοπίζει τις αδυναμίες του DNS και εισβάλλει στο σύστημα της συσκευής, ώστε ο χρήστης να οδηγείται σε πλαστές ιστοσελίδες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του Domain Name Code, και ουσιαστικά πρόκειται για μια εξελιγμένη μορφή του Phishing, αφού στοχεύει στην υποκλοπή στοιχείων. Συνεπώς, αν κάποιος χρήστης θέλει να μπει σε μία ιστοσελίδα και πρέπει να βάλει τα τραπεζικά του στοιχεία, θα πέσει θύμα.

Πώς μπορεί ο χρήστης να προφυλαχθεί;

Το καλό είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουμε το Pharming με τους εξής τρόπους: τακτικά updates στο σύστημα, εγκατάσταση antivirus, έλεγχος url ότι ξεκινάει με https:// και όχι http:// και αποφυγή αγνώστων emails. Επιπλέον, αποφύγετε να εκτελείτε τραπεζικές συναλλαγές σε δημόσια WiFi, και μην επισκέπτεστε άγνωστα και περίεργα Links.

Το προϊόν «Bitdefender TOTAL SECURITY» μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, macOS και Android συσκευές. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

  • Πλήρη προστασία για Windows, macOS, Android και iOS συσκευές.
  • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
  • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
  • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορη, ανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
  • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
  • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
  • Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά
Back to top Back to top