Γιατί οι γονείς πρέπει να περιορίζουν το χρόνο των παιδιών στο Διαδίκτυο μετά το σχολείο;

Με την άνοδο των τεχνολογικών συσκευών, των κοινωνικών μέσων και των διαδικτυακών δραστηριοτήτων, ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά περνούν το χρόνο τους μετά το σχολείο έχει αλλάξει δραστικά. Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφήσω τα παιδιά μου να χρησιμοποιούν και να εκπαιδεύονται από το διαδίκτυο, διατηρώντας τα παράλληλα ασφαλή;

Το κύριο μέλημα πολλών γονέων είναι το περιεχόμενο του. Το Διαδίκτυο φιλοξενεί αμέτρητους ιστότοπους πορνογραφίας, ακατάλληλων βίντεο, εφαρμογές γνωριμιών και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπου παιδιά και έφηβοι μπορούν να εκτεθούν σε επιβλαβές περιεχόμενο, καθώς και σε πιθανούς διαδικτυακούς θηρευτές. Μια άλλη ανησυχία για τους γονείς είναι ο χρόνος που καταναλώνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, καθώς μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και να παρεμποδίζει άλλες σημαντικές καθημερινές δραστηριότητες.

Με τη χρήση λογισμικού γονικού ελέγχου, οι γονείς μπορούν να αποκλείσουν ιστότοπους που μπορούν να επισκεφθούν τα παιδιά, κάτι που αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να τα διατηρήσει ασφαλή, αλλά επίσης μπορούν απλά να περιορίσουν απλώς τον χρόνο των παιδιών στο internet μετά το σχολείο.

Συχνά παραβλέπονται, οι σοβαρές συνέπειες του υπερβολικού χρόνου στο διαδίκτυο που μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά σας σε μεγάλο βαθμό. Ως γονείς είναι δική σας ευθύνη να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να χρησιμοποιούν προσεκτικά το internet καθώς και πώς να παραμένουν ασφαλείς κατά την περιήγηση στους ιστότοπους.

 

Χρόνος οθόνης και ψηφιακή υγεία

Ο χρόνος της οθόνης οδήγησε σε νέα προβλήματα που δεν ήταν τόσο ανησυχητικά πριν από το διαδίκτυο. Τώρα που είμαστε σε θέση να ξοδεύουμε πολύ χρόνο, πολλοί επιλέγουν τις οθόνες έναντι εναλλακτικών και η σημερινή παιδική ηλικία μοιάζει πολύ διαφορετική από αυτές του παρελθόντος. Οι γονείς των παιδιών που περνούν υπερβολικό χρόνο στην οθόνη θα μπορούσαν να δουν αλλαγές στη συμπεριφορά, καθώς και επιπτώσεις στην υγεία τους. Μπορεί να οδηγήσει σε:

– Παιδική παχυσαρκία
– Ψυχολογικά προβλήματα
– Προβλήματα στο σχολείο
– Προβλήματα προσοχής
– Διαταραχές διατροφής και ύπνου
– Εθισμό στο διαδίκτυο

 

Αποκλεισμός ιστότοπων και πρόσβασης στο διαδίκτυο όταν τα παιδιά είναι μόνα

Ο καθορισμός περιορισμών στη χρήση του διαδικτύου σε συγκεκριμένες ώρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατέψετε τα παιδιά σας από δυνητικά επιβλαβείς διαδικτυακές δραστηριότητες και τους ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους κατάλληλα. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε ανθυγιεινή διαδικτυακή συμπεριφορά όταν υπάρχει κάποιος άλλος μπροστά. Μια καλή στιγμή για περιορισμό του χρόνου στο internet είναι μετά τον ύπνο ή όταν οι γονείς είναι έξω από το σπίτι.

Το λογισμικό γονικού ελέγχου, όπως το Bitdefender Family Pack, προσφέρει μια λειτουργία διαχείρισης χρόνου οθόνης που βοηθά τους γονείς να παρακολουθούν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, ακόμα και όταν οι γονείς είναι μακριά. Οι γονικοί έλεγχοι επιτρέπουν στους γονείς να αποκλείουν ιστότοπους που είναι επιβλαβείς και να ορίζουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που ένα παιδί μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το λογισμικό γονικού ελέγχου διευκολύνει την παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου και μπορεί να διασφαλίσει ότι ολόκληρη η οικογένεια θα απολαμβάνει χρόνο τόσο εντός όσο και εκτός σύνδεσης.

Back to top Back to top