Παιδιά και social media: Οι καλύτερες πρακτικές προστασίας

Στις μέρες μας, λόγω του υψηλού βαθμού δικτύωσης των παιδιών, η παρακολούθησή των online δραστηριοτήτων τους αποτελεί απαιτητική δουλειά για τους γονείς.

Μπορεί τα νέα παιδιά να φαίνονται πλήρως προσαρμοσμένα και εξοικειωμένα με τον ψηφιακό κόσμο, παρόλα αυτά δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν και να εντοπίσουν τις παγίδες και τους κινδύνους που κρύβει. Πιο συγκεκριμένα, στα social media, φαινόμενα εξαπάτησης, bullying και εκβιασμού σημειώνονται σε καθημερινό βαθμό.

Προκειμένου οι γονείς να προφυλάξουν τα μικρά παιδιά από τέτοιες πιθανές καταστάσεις, είναι συνετό να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές.

 

Συζητήστε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια στα social media

Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεστε σε διαρκή επικοινωνία με τα παιδιά σας, έχοντας δημιουργήσει ένα ανοιχτό κλίμα συζήτησης. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν πρέπει να αποτελούν ζήτημα «taboo» για τα μικρά, ώστε να υπάρχει η προδιάθεση συζήτησης για κάθε ύποπτη δραστηριότητα που μπορεί να παρατηρήσουν. Βέλτιστες πρακτικές περιλαμβάνουν:

Εκπαίδευση των γονιών όσον αφορά τα social media (να μάθουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από τα παιδιά τους και κατά πόσο είναι κατάλληλες ηλικιακά)

 

Δημιουργία λογαριασμού από τους γονείς ώστε να δουν κάθε δυνατότητα ή δραστηριότητα στην οποία μπορεί να αναμιχθεί ή να παρακολουθήσει το νεαρό μέλος της οικογένειας

 

Ενημέρωση για το ψηφιακό αποτύπωμα: Είναι ουσιαστικό οι νέοι να καταλάβουν πως κάθε ενέργεια, post, σχόλιο ή like που δημοσιεύεται, δεν διαγράφεται ποτέ από τους servers και συνθέτει το ψηφιακό αποτύπωμά τους

 

Εκπαίδευση των παιδιών για την ιδιωτικότητα και την σημασία της: Οι νεαροί χρήστες των κοινωνικών δικτύων είναι απαραίτητο να καταλάβουν πως οι προσωπικές πληροφορίες δεν είναι πάντα καλό να δίνονται. Σε περιπτώσεις αίτησης από εφαρμογή δεδομένων όπως ημερομηνίες γεννήσεως, περιοχή, τηλέφωνο ή ακόμα και πιστωτική κάρτα, πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους γονείς

 

Παρακολουθήστε τους social media λογαριασμούς των παιδιών

-Επιλέξτε την ρύθμιση των εφαρμογών περί περιορισμού ηλικίας

-Ελέγξτε τακτικά την πολιτική απορρήτου του εκάστοτε κοινωνικού δικτύου και πώς αλλάζει

-Εγκαταστήσετε σε όλες τις οικογενειακές συσκευές λογισμικό με family control προστασία (Δείτε εδώ το πακέτο Family Pack του Bitdefender και ενημερωθείτε για τις δυνατότητές του)

-Επιβάλλετε κωδικό στις συσκευές κάθε φορά που κατεβάζουν κάποια νέα εφαρμογή

 

Ενημερωθείτε για τους κινδύνους των social media

Στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων κυκλοφορούν πολυάριθμοι απατεώνες και εγκληματίες. Είναι ανάγκη οι γονείς μαζί με τα παιδιά να είναι ενήμεροι για τις κακόβουλες και ύποπτες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στα social media. Έτσι τα παιδιά θα εκπαιδευτούν στο να τις αναγνωρίζουν και να τις αναφέρουν. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Phishing

Sextortion

Child Grooming

-Παραπλανητικές διαφημίσεις

-Ύποπτα ερωτηματολόγια διαγωνισμών

 

Θέστε κανόνες χρήσης των social media για τα παιδιά

-Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε κοινό χώρο του σπιτιού

-Θέστε χρονικό όριο για την χρήση του διαδικτύου

-Ζητήστε από τα παιδιά σας να έχετε κι εσείς τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών που διατηρούν (Εάν αναφερόμαστε σε έφηβους, να σας αποδεχτούν ως φίλους)

-Να επιλέγουν τα παιδιά μόνο εφαρμογές κατάλληλες για την ηλικία τους

 

free_trial

compare

online_agora

Back to top Back to top