παιδιά_cybercrime

Παιδιά και cybercrime

Οι πιθανότητες το παιδί σας να γίνει θύμα ενός εγκλήματος στον κυβερνοχώρο είναι τεράστιες. Σύμφωνα με νέες έρευνες το 80% περίπου των παιδιών έχουν δει με κάποιο τρόπο εγκλήματα στο διαδίκτυο, όπως τον online εκφοβισμό. Η απώλεια που προκαλείται από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κοστίζει στον κόσμο περίπου δύο τρισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα ποσοστά εγκλήματος δε λένε να μειωθούν καθώς παρατηρούνται εκατοντάδες χιλιάδες επιθέσεις κάθε μέρα.

Το ερώτημα είναι, φοβόμαστε τα σωστά πράγματα για τα παιδιά μας; Πιθανώς όχι, και πολλές φορές δεν το συνειδητοποιούμε. Το διαδίκτυο είναι ένα μέρος που προσφέρει στην ανθρωπότητα μεγάλα οφέλη αλλά είναι γεμάτο κινδύνους που θα πρέπει να προσέξουμε.

Από την ίδρυσή του, το διαδίκτυο έχει ένα μέρος που έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και να μη μπορούν να ανιχνευθούν. Οι ίδιοι άνθρωποι  μπορεί να βρουν τον τρόπο να βρεθούν στη ζωή των παιδιών σας, χωρίς να το αντιληφθείτε, εκτός και αν παρακολουθείτε τη χρήση του διαδικτύου που κάνουν τα παιδιά σας. Δυστυχώς, το διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι γεμάτο από εύκολα προσβάσιμο και επιπλαβές περιεχόμενο, που χρησιμοποιείται συχνά ως δόλωμα από online αρπακτικά που θέλουν να προσελκύσουν πιθανά θύματα.

Τι είναι το cybercrime;

Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που προσφέρει το διαδίκτυο και στοχεύουν άτομα για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες και στη συνέχεια να επωφεληθούν από τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους.

Τα προσωπικά στοιχεία μπορούν να ληφθούν με διάφορους τρόπους, οι κοινές μέθοδοι περιλαμβάνουν το ‘phishing‘ και το κακόβουλο λογισμικό.

Με αυτόν τον τρόπο όλες οι ιδιωτικές αναμνήσεις, φωτογραφίες, και τα εμπιστευτικά δεδομένα μπορεί ξαφνικά να γίνουν δημόσια εάν δεν προστατεύονται σωστά. Ένα απλό κλικ σε μια κακόβουλη ιστοσελίδα μπορεί να γεμίσει την συσκευή σας με ιούς που καταλήγουν να διαρρέουν όλες τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο κινητό ή στον υπολογιστή σας. Συνήθως ξεκινάνε από τις φωτογραφίες και φτάνουν μέχρι και τους κωδικούς πρόσβασης.

Οι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας

  • Να χρησιμοποιούν πάντα ρυθμίσεις απορρήτου
  • Όταν δημιουργούν ερωτήσεις και απαντήσεις επαναφοράς κωδικού πρόσβασης, να λαμβάνουν υπόψη ότι δεν πρέπει να είναι κάτι που μπορείς να απαντήσεις εύκολα. Είναι οι πληροφορίες άμεσα διαθέσιμες ή εύκολο να ερευνηθούν μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Εάν ναι, είναι ασφαλέστερο να επιλέξουν μια πιο δύσκολη ερώτηση
  • Να χρησιμοποιούν διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό
  • Να αποφεύγουν να διατηρούν τους κωδικούς πρόσβασης γραμμένους
  • Να μη μοιράζονται κωδικούς πρόσβασης ούτε με τους φίλους τους
  • Να μη δίνουν ποτέ πληροφορίες σε κάποιον που δεν γνωρίζουν στον πραγματικό κόσμο

Ευτυχώς, η τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους cyberbullies: Εμποδίζει τα online αρπακτικά να συναντηθούν διαδικτυακά με τα παιδιά σας και σας βοηθάει να παραμείνετε ασφαλείς. Τα λογισμικά προστασίας από ιούς μπορούν επίσης να εντοπίσουν, να κλειδώσουν και να σβήσουν την συσκευή σας σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.

Το Bitdefender Family Pack διαθέτει προχωρημένο γονικό έλεγχο για τη διακριτική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του παιδιού σας στο διαδίκτυο και προστατεύει έως και 15 συσκευές. Δοκιμάστε το και κρατήστε την οικογένειά σας ασφαλή από κάθε είδους online απειλές.

 

Back to top Back to top