Ηλεκτρονική Συναλλαγή: Η πιο βολική – επικίνδυνη μέθοδος

Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 85% των Ευρωπαίων χρηστών χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική συναλλαγή. Το Διαδίκτυο έχει διευκολύνει αρκετά την καθημερινότητα και για αυτό όλο και περισσότερες εταιρείες εντάσσονται στον ψηφιακό κόσμο. Όμως αυτή η βολική μέθοδος, μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους;

Προσοχή στη χρήση των συσκευών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η ηλεκτρονική συναλλαγή απαγορεύεται ρητά από δημόσιους υπολογιστές, λ.χ. σε internet café. Τέτοιοι χώροι είναι αρκετά ευάλωτοι, με αποτέλεσμα οι κυβερνοεγκληματίες να μπορούν να τοποθετήσουν keyloggers ή spywares. Έτσι, με την ενεργοποίησή τους, μπορούν να υποκλέψουν τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη και τους κωδικούς του τραπεζικού λογαριασμού.

Phishing

Το φαινόμενο του phishing υπάρχει σε κάθε σημείο του Διαδικτύου. Η χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών είναι λίγο επίφοβη, καθώς ένας καλός γνώστης λογισμικών μπορεί να υποκλέψει τα στοιχεία. Ακόμη και στο PayPal ελλοχεύουν κίνδυνοι. Οπότε, η κάθε εταιρεία ενημερώνει τους χρήστες να μη μοιραστούν τις πληροφορίες του λογαριασμού. Επιπροσθέτως, για οποιοδήποτε πρόβλημα, δεν πρέπει να τους στείλουν σε e-mail τα στοιχεία του λογαριασμού.

Αυτό γίνεται διότι μπορεί ο χρήστης να στείλει μήνυμα σε μια παρόμοια ηλεκτρονική διεύθυνση. Αυτές οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, καθώς αν ο χρήστης δεν είναι προσεκτικός, μπορεί να πέσει θύμα. Επίσης, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να εισβάλουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του χρήστη και να του υποκλέψουν τα προσωπικά δεδομένα.

Περιορισμένοι μέθοδοι πληρωμής

Εάν μια εταιρεία, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, απαιτεί προκαταβολή, ενδεχομένως να πρόκειται για απάτη. Το ίδιο ισχύει κι αν υπάρχει μόνο μία μέθοδος πληρωμής. Η ηλεκτρονική συναλλαγή μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους. Με paypal, χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Εάν δεν υπάρχουν όλοι οι μέθοδοι πληρωμής, καλό είναι να μη προβεί κάποιος στην αγορά.

Συμπληρωματικά, για να μείνει ασφαλής ο χρήστης, πρέπει να αναζητήσει πληροφορίες. Ένα παράδειγμα είναι για το πώς η εταιρεία διαχειρίζεται τα παράπονα των πελατών. Τέλος, ο χρήστης πρέπει να ζητήσει την αυθεντική απόδειξη ή τη γραπτή απόδειξη αγοράς.

Ελλιπείς όροι χρήσης

Πριν ο χρήστης προβεί σε κάποια ηλεκτρονική συναλλαγή, πρέπει να αναζητήσει τους όρους χρήσης. Θα πρέπει να προσέξει για το εάν στην τιμή του προϊόντος περιλαμβάνονται όλες οι τυχόν χρεώσεις, όπως οι φόροι.

Παράλληλα, για την επιβεβαίωση της συναλλαγής, ο χρήστης πρέπει να λάβει το μήνυμα επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., υπάρχει το δικαίωμα ακύρωσης ή επιστροφής μέσα στο χρονικό διάστημα των 7-15 ημερών.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος ώστε να είναι ασφαλής;

  • Να χρησιμοποιεί προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards). Στην ουσία, «φορτίζει» την κάρτα με χρήματα και δεν υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός
  • Να αναγράφεται στην αρχή του URL το «https»
  • Να χρησιμοποιεί «ισχυρό» κωδικό
  • Να μη χρησιμοποιεί δημόσιο Wi-Fi διότι υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής προσωπικών δεδομένων 
  • Να κρατάει τα αποδεικτικά της συναλλαγής
  • Να μην κάνει κλικ σε συνδέσμους που εμπεριέχονται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Να εγκαταστήσει πρόγραμμα προστασίας για κακόβουλο λογισμικό

Για να μην είστε εκτεθειμένοι σε κινδύνους, επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender για προστασία από το κακόβουλο λογισμικό. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top