Τι κινδύνους ενέχουν οι online κρατήσεις;

Οι online κρατήσεις και γενικά οι διαδικτυακές υπηρεσίες έχουν διευκολύνει αρκετά την καθημερινότητα των ανθρώπων. Βέβαια, στο Διαδίκτυο πάντα θα υπάρχουν και οι απάτες, οπότε ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει περισσότερο. Όμως οι online κρατήσεις τι κινδύνους ενέχουν;

Scammers

Υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι που θέλουν τους κωδικούς των τραπεζικών λογαριασμών. Το να κάνει κάποιος online κράτηση είναι εύκολο, όμως θα πρέπει να ξέρει εάν ο ιστότοπος είναι αληθινός. Υπήρξαν περιπτώσεις που ένα ζευγάρι ήθελε να κλείσει μια βίλα σε ένα νησί. Εκτέλεσαν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, όμως την επόμενη μέρα ο ιστότοπος εξαφανίστηκε.

Δεν υπάρχουν άλλοι μέθοδοι πληρωμής

Οι online κρατήσεις μεν απαιτούν πληρωμή με κάρτα, αλλά έχουν κι άλλους τρόπους πληρωμής, όπως και refund. Εάν στον ιστότοπο υπάρχει μόνο η επιλογή κάρτας, ενδεχομένως να πρόκειται για απάτη.

Οι φωτογραφίες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα

Εάν η online κράτηση πρόκειται για κατάλυμα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί καλή έρευνα. Πολλές φορές αναρτώνται φωτογραφίες του χώρου, που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Κακόβουλο λογισμικό

Κάθε διαδικτυακή ενέργεια ενέχει κινδύνους και πόσο μάλλον να υπάρχει το ενδεχόμενο μόλυνσης της συσκευής. Πριν πλοηγηθεί κάποιος σε μια ιστοσελίδα, πρέπει να βεβαιωθεί πως η ηλεκτρονική διεύθυνση ξεκινάει με «https». Αυτό σημαίνει πως η πλοήγηση είναι ασφαλής και δεν ενέχει κινδύνους.

Προσοχή στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οι κυβερνοεγκληματίες αποσκοπούν στην υποκλοπή προσωπικών πληροφορίων και τραπεζικών λογαριασμών. Εάν κάποιος έκανε online κράτηση, τότε θα λάβει και το e-mail επιβεβαίωσης. Βέβαια, υπάρχουν δύο περιπτώσεις που το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Να λάβει e-mail από παρόμοια ηλεκτρονική διεύθυνση
  • Να λάβει e-mail από τη σωστή ηλεκτρονική διεύθυνση, αλλά με εξωτερικούς συνδέσμους

Αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι αρκετά παρόμοιες. Εάν μια αυθεντική ιστοσελίδα δεν έχει καλή ασφάλεια, τότε οι επιτήδειοι μπορούν να την παραβιάσουν. Το αποτέλεσμα είναι να εξετάσουν τα αιτήματα των πελατών και να τους στείλουν e-mail με συνδέσμους. Συνήθως, αυτοί οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες, που αποσκοπούν στην υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων και χρημάτων.

Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει τέτοιου είδους προβλήματα;

Το να μην πέσει κάποιος θύμα απάτης είναι αρκετά εύκολο, αρκεί να ερευνήσει. Πιο συγκεκριμένα:

  • Να διαβάσει τις κριτικές, εφόσον υπάρχουν
  • Να ελέγξει τις μεθόδους πληρωμής
  • Να εξετάσει το URL της ιστοσελίδας και να βεβαιωθεί πως ξεκινάει με «https»
  • Να δει έαν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι η σωστή
  • Να μην ανοίγει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από παρόμοιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις
  • Να μην πλοηγηθεί στους επισυναπτόμενους ηλεκτρονικούς συνδέσμους
  • Να εγκαταστήσει πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό

Το πιο κατάλληλο πρόγραμμα για τη συσκευή σας είναι το πακέτο Total Security της Βitdefender για προστασία από το κακόβουλο λογισμικό. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top