Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διατηρήσετε τα προσωπικά και τραπεζικά σας δεδομένα ιδιωτικά

Τα προσωπικά και τα τραπεζικά δεδομένα είναι δύο τύποι δεδομένων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους έχοντας όμως ένα κοινό σημείο: απειλούνται και τα δύο κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών σας. Αυτό που θα πρέπει να σας προβληματίζει είναι πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι πληροφορίες που αποστέλλονται από τον χρήστη στην ιστοσελίδα. Και φυσικά πόσο εύκολη είναι η υποκλοπή τους και η χρήση τους κατά τρόπο αθέμιτο.

Μια από τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας του Bitdefender 2019, που ονομάζεται «Πρόληψη απειλών δικτύων», είναι να εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε τραπεζικά δεδομένα ή προσωπικές πληροφορίες που αποστέλλονται στο διαδίκτυο επεξεργάζονται με ασφάλεια. Ελέγχει ότι η σύνδεση μεταξύ του χρήστη και του ιστότοπου που ζητά τις πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένη ή ασφαλής, έτσι οι εγκληματίες που μοιράζονται το ίδιο δίκτυο δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και να υποκλέψουν καμία από αυτές τις πληροφορίες.

 

Πώς χάνετε προσωπικές πληροφορίες και τραπεζικά δεδομένα;

Οι προσωπικές πληροφορίες μπορούν να “ανακτηθούν” από τους χρήστες με διάφορους τρόπους. Φανταστείτε να λαμβάνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχεται από την τράπεζά σας, για παράδειγμα. Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνήθως σας λένε να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης ή για να ενημερώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία ακολουθώντας μια ενσωματωμένη διεύθυνση URL. Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία φαίνονται αληθινά, οι χρήστες παραπλανούνται για να ανοίξουν κακόβουλες ιστοσελίδες που περιέχουν φόρμες που ζητούν προσωπικά δεδομένα. Τις περισσότερες φορές αυτές οι φόρμες και ιστοσελίδες δεν έχουν κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ του χρήστη και του ιστότοπου. Έτσι, θα μπορούσατε να καταλήξετε να στέλνετε τις πληροφορίες σε έναν απατεώνα και σε οποιονδήποτε άλλο χάκερ. Ακόμα και οι ηλεκτρονικές αγορές σε ιστότοπους που δεν επιβάλλουν κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ των πελατών και της ιστοσελίδας τους μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις προσωπικές σας πληροφορίες. Για παράδειγμα, ακόμη και αν δε δίνετε λεπτομέρειες πιστωτικής κάρτας για τις αγορές σας, η υποβολή στοιχείων παράδοσης, πλήρους ονόματος και αριθμού τηλεφώνου σε ένα μη κρυπτογραφημένο κανάλι επικοινωνίας που παρακολουθείται από έναν εισβολέα θα μπορούσε να εκθέσει αυτές τις πληροφορίες.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι επιτιθέμενοι με τις προσωπικές σας πληροφορίες;

Ανάλογα με το πόσα τραπεζικά δεδομένα ή προσωπικές πληροφορίες έχουν από εσάς, μπορούν να διαπράξουν διάφορες μορφές απάτης. Το πιο συνηθισμένο είναι η τραπεζική απάτη, όπου οι επιτιθέμενοι αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας ηλεκτρονικής τραπεζικής και μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμούς τους οποίους ελέγχουν. Τα κλεμμένα στοιχεία της κάρτας πληρωμής χρησιμοποιούνται επίσης σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η αγορά αγαθών.

 

Πώς λειτουργεί το Bitdefender;

Η νέα τεχνολογία πρόληψης απειλών δικτύου που εισήχθη στο Bitdefender 2019 είναι ικανή να εντοπίζει κάθε φορά που μεταδίδονται προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα με μη κρυπτογραφημένο τρόπο σε οποιονδήποτε ιστότοπο και ειδοποιεί τους χρήστες πριν τις αποστείλουν. Οι τραπεζικές πληροφορίες και οι προσωπικές πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας και δεν πρέπει ποτέ να μεταδίδονται μέσω μη ασφαλών καναλιών.

Κάθε φορά που κάποια τραπεζικά διαπιστευτήρια πρόκειται να σταλούν χωρίς κρυπτογράφηση, εκτός από την ειδοποίηση “Απειλή προστασίας προσωπικών δεδομένων”, θα δείτε πρόσθετες πληροφορίες, όπως “Η προσπάθεια αποστολής μη κρυπτογραφημένων δεδομένων ιδιωτικής τραπεζικής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο <URL>. Αποκλείσαμε τη σύνδεση για να εμποδίσουμε τα ευαίσθητα δεδομένα σας να εκτίθενται και να χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς “. Το ίδιο ισχύει και για προσωπικές πληροφορίες. Το Bitdefender θα σας ενημερώσει ότι έχει αποκλειστεί μια απειλή προστασίας προσωπικών δεδομένων και ότι “Μια προσπάθεια αποστολής μη κρυπτογραφημένων ιδιωτικών δεδομένων επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο <URL>”, ακολουθούμενο από ένα μπλοκ στην πρόσβαση στον ιστότοπο.

 

 

 

 

 

Back to top Back to top