5 Hacks Του Mr. Robot Που Ισχύουν Πραγματικά

Όπως καταλάβατε, το σημερινό θέμα είναι πολύ ευχάριστο, ίσως ένα από τα αγαπημένα μας, διότι θα μιλήσουμε για την σειρά του αιώνα, το Mr. Robot.

Για όσους δεν γνωρίζετε τι είναι το Mr. Robot, είναι μία τηλεοπτική σειρά, η οποία έχει να κάνει με hacking.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την σειρά θυμούνται τα απίστευτα hacks που έκανε ο Elliot, την σκηνή με το Raspberry Pi και πολλές άλλες σκηνές που μας έβαλαν σε πολλές σκέψεις.

Φυσικά, τα hacks που γινόντουσαν στην σειρά σε σχέση με την πραγματική ζωή διαφέρουν σε πολλά πράγματα, όπως είναι ο χρόνος, η σοβαρότητα, η δυσκολία και πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλουν σε ένα hack.

Ας είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορείς να ξυπνήσεις ένα πρωί και να πεις: “Σήμερα θα φτιάξω ένα zero-day”.

Από την άλλη μεριά, κάποια πράγματα που έγιναν, ισχύουν όντως και εμείς που είμαστε στον κλάδο του cybersecurity αρκετά χρόνια τα βλέπουμε συχνά, γι’ αυτό παρακολουθήσαμε την σειρά προσεκτικά και φτιάξαμε 5 Hacks Του Mr. Robot Που Ισχύουν Πραγματικά.

 

Hack #1: Wi-Fi επίθεση στην Καφετέρια

Το πρώτο αληθινό hack που βλέπουμε στην σειρά είναι στην καφετέρια, όπου ο Elliot χρησιμοποιεί το TOR για να ξεσκεπάσει την ανωνυμία του traffic, για να βρει αν ο ιδιοκτήτης της καφετέριας είναι παιδόφιλος και φυσικά το βρίσκει.

Γι’ αυτό και μόλις έφυγε του είπε: “The one in control of your exit nodes is the one in control of your traffic…which is me”

Παρόλο που το hack είναι ρεαλιστικό, το ότι η αστυνομία έσκασε σε 2 λεπτά είναι μεγάλο ψέμα.

 

Hack #2: Ddos επίθεση

Αργότερα στην σειρά υπάρχει μία σκηνή κατά την οποία η επίθεση Ddos στοχεύει την Allsafe, έναν πελάτη της IT εταιρείας που δούλευε ο Elliot, κρύβοντας όμως από πίσω μία πολύ μεγαλύτερη επίθεση. Η F-Society είχε εγκαταστήσει ένα rootkit με σκοπό να κλέψει τα δεδομένα της Allsafe.

Στην πραγματικότητα ισχύει αυτό το hack και γενικότερα οι ddos επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, ειδικά αν κρύβουν και άλλες επιθέσεις μέσα, μπορεί να προκαλέσουν κρίσιμη ζημιά σε μία εταιρεία.

 

Hack #3: HVAC επίθεση

Σε αυτό το απίστευτο hack, βλέπουμε πως η F-Society χρησιμοποιεί το Raspberry Pi για να χακάρει το air-condition μίας εταιρείας και να αποκτήσει πρόσβαση στο data center της, κάνοντας το datacenter να υπερθερμανθεί με αποτέλεσμα να καταστρέψει τα αρχεία backup της.

Στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει αυτό το hack, καθώς κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο σας μέσω μίας οικιακής smart συσκευής, καθώς βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο. Αν εξαιρέσετε το γεγονός ότι δεν κατάλαβε κανείς την διαφορά της θερμοκρασίας, ναι, είναι εφικτή.

 

Hack #4: USB + Bluetooth επιθέσεις

Στο έκτο επεισόδιο ο Elliot αναγκάζεται να βγάλει έξω από την φυλακή έναν έμπορο ναρκωτικών. Λόγω του ότι δεν είχε wi-fi η φυλακή, έπρεπε να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα από μέσα, οπότε έφτιαξε πολλά USB με malware μέσα και τα πέταξε στο παρκινγκ του αστυνομικού τμήματος. Μόλις έπεσε στην παγίδα ένας αστυνομικός και το έβαλε στον υπολογιστή του τμήματος, ο κακόβουλος κώδικας ξεκίνησε την δουλειά του, όμως βρήκε άδοξο τέλος από το antivirus.

Έτσι, ο Elliot δοκίμασε να χακάρει το Bluetooth ενός περιπολικού μέσω του spoofing με αποτέλεσμα να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα και έπειτα να ανεβάσει το malware στην database της φυλακής.

 

Hack #5: Social Engineering

Το Social Engineering ή αλλιώς Κοινωνική Μηχανική υπάρχει στην πραγματικότητα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που βλέπουμε στην σειρά. Επειδή δεν υπάρχουν πολλοί χάκερς σαν τον Elliot και επειδή πλέον τα συστήματα είναι πολύ πιο ισχυρά, οι χάκερς δυσκολεύονται να χακάρουν κάτι, είτε με XSS, είτε με Deface, είτε με MAN επιθέσεις, οπότε στρέφονται στην κοινωνική μηχανική. Στην σειρά βλέπουμε πως οι χάκερς έχουν ένα toolkit που ονομάζεται Social Engineering Toolkit, το οποίο χρησιμοποιεί το spoof για να στείλει sms στον υπεύθυνο και μετά το Kali Linux για να εισχωρήσει στις εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας ένα pen testing πρόγραμμα για να εντοπίσουν τις τρύπες ασφαλείας της επιχείρησης.

 

Για να προστατευτεί απόλυτα από κάθε είδους επίθεση, μπορείτε να επιλέξετε το Bitdefender Total Security 2020 και να σερφάρετε ελευθέρα στο διαδίκτυο.

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top