Μπορεί μόνο του το Firewall των Windows να σταματήσει μία απειλή ;

Τι είναι το Firewall;

Το firewall είναι ένας μηχανισμός ασφαλείας που βρίσκεται είτε στην εφαρμογή ασφαλείας στον υπολογιστή, είτε στο router σας και σας προστατεύει από κακόβουλους χρήστες την ώρα που πλοηγήστε στο διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, το firewall εξετάζει όλα τα δεδομένα που στέλνει και λαμβάνει ο υπολογιστής σας, ελέγχοντας τα πακέτα και την κίνηση (traffic) στο διαδίκτυο για τυχόν εξωτερικές επιθέσεις, όπως MITM επίθεση, Spoofing επίθεση και άλλες.

 

Πως σας προστατεύει το Firewall;

Ο μηχανισμός του firewall εξετάζει αναλυτικά όλες τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο είτε εισερχόμενες, είτε εξερχόμενες, πιο συγκεκριμένα:

  • Επιτρέπει μόνο σε χρήστες που τους έχετε δώσει πρόσβαση εσείς να συνδεθούν στο δίκτυο σας.
  • Απαγορεύει την είσοδο σε ανασφαλής ιστότοπους και αποτρέπει την εν γένη επικίνδυνη δραστηριότητα.
  • Τα πλέον σύγχρονα firewall παρακολουθούν και σας δίνουν ακριβή αναφορά εάν κάποιος προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας.

 

Που δεν σας προστατεύει το Firewall;

Το firewall είναι ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία προστασίας του υπολογιστή σας, αλλά καλύπτει μόνο ένα κομμάτι του διαδικτύου.

Το firewall δεν μπορεί να σας καλύψει:

  • Σε ιούς επαγγελματικά ενσωματωμένους μέσα σε άλλα αρχεία
  • Σε ιούς που έχουν περαστεί στον υπολογιστή σας μέσω CD/USB κλπ.
  • Σε phishing επιθέσεις (διαβάστε εδώ περαιτέρω)

 

Ο κίνδυνος του Firewall

Το firewall στην σημερινή εποχή έχει αναβαθμιστεί αρκετά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένας κίνδυνος που πρέπει να προσέχετε.

Εάν δεν πραγματοποιείτε όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις, το firewall σας μπορεί να μην σταματήσει μία σύγχρονη απειλή γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις που ζητάει ο υπολογιστής σας, διότι πολλές από αυτές κλείνουν τρύπες και βελτιστοποιούν το firewall σας.

 

Firewall ή Antivirus;

Όπως αναφέρθηκε, το firewall προστατεύει τον υπολογιστή σας στον διαδίκτυο και σε ότι αφορά την μεταφορά δεδομένων, ενώ το antivirus προστατεύει τον υπολογιστή σας online αλλά και offline, καλύπτοντας τον υπολογιστή σας συνέχεια από ιούς και κακόβουλους χρήστες.

 

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι το firewall μόνο του δεν μπορεί να σας καλύψει απόλυτα σε θέματα ασφαλείας πάρα μόνο σε κάποια κομμάτια του διαδικτύου, ενώ σε συνδυασμό με το antivirus εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια του υπολογιστή σας, ότι και αν κάνετε.

Εάν σας μπερδεύει ή δεν γνωρίζετε πως να ρυθμίσετε το firewall σας για να έχετε την μέγιστη προστασία, τότε μπορείτε να αποκτήσετε το παγκοσμίως βραβευμένο BitdefenderTotalSecurity 2019, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το firewall υψίστης ασφαλείας της Bitdefender.

 

Αποκτήστε τώρα εδώ το Bitdefender Total Security 2019 και εξασφαλίστε την απόλυτη προστασία του υπολογιστή τόσο online, όσο και offline !

 

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top