Κάμερα Υπολογιστή: Μπορεί να δει κάποιος από μέσα;

Το 2013, ένας πρώην εργαζόμενος της NSA με το όνομα Edward Snowden, αποκάλυψε μυστικά αρχεία σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μέσα από πολλά μυστικά, αποκάλυψε και δύο προγράμματα παρακολούθησης με τα ονόματα PRISM και XKeyscore.

Οι λειτουργίες αυτών των δύο προγραμμάτων, ήταν η συλλογή πληροφοριών και παρακολούθηση των χρηστών του διαδικτύου σε ημερήσια βάση.

Ο Edward Snowden, όχι μόνο αποκάλυψε δημόσια τα μυστικά της NSA αλλά τόνισε ιδιαίτερα στον κόσμο να προσέχει τις κάμερες του, είτε είναι κάμερα του λάπτοπ, είτε εξωτερική κάμερα, θα πρέπει πάντα οι χρήστες να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Είχε δίκιο λοιπόν ο Edward Snowden;

Γίνεται να δει μέσα από την κάμερα μου κάποιος;

Ισχύει αυτό που λέει ο Edward Snowden και ονομάζεται RAT(Remote Access Trojan).

Τα κακόβουλα λογισμικά μπορούν να δώσουν πρόσβαση στον χάκερ, να βλέπει μέσω της κάμερας σας, να ακούει από το μικρόφωνο σας άσχετα αν το έχετε ενεργοποιήσει, ακόμη και την ώρα που πληκτρολογείτε να έχει ανοιχτό ένα πρόγραμμα και ότι γράφετε να το διαβάζει, όπως username και κωδικούς.

Πως όμως γίνεται κάποιος να έχει πρόσβαση στην κάμερα μου;

Οι τρόποι που κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα σας είναι πολλοί, όμως όλοι συνδέονται με την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας μέσω:

Spam email

– Pop-Up Ads

Πειρατικών ιστοσελίδων

– Κατέβασμα μολυσμένων προγραμμάτων

Η αλήθεια είναι πως αν δεν έχετε καλό antivirus, είναι εύκολο για έναν έμπειρο χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα σας.

Πως μπορεί να με βλάψει ο χάκερ;

Μπορεί να σκέφτεστε πως από την στιγμή που δεν έχετε κάτι να κρύψετε ή δεν σας υποκλέπτει κάποια αρχεία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ξανασκεφτείτε το.

Σκεφτείτε πως ένας κακόβουλος άγνωστος χρήστης, μπορεί να σας βλέπει όποτε θέλει, να ακούει ότι λέτε και να παρακολουθεί ότι γράφετε.

Οι δυνατότητες που έχει ο κακόβουλος χρήστης είναι απεριόριστες, ξεκινώντας με την απλή παρακολούθηση των κινήσεων σας και φθάνοντας έως και στον εκβιασμό.

Ο κακόβουλος χρήστης μπορεί να ηχογραφήσει μία συζήτηση που δεν θέλετε να βγει δημόσια ή να σας τραβήξει φωτογραφία σε μία προσωπική σας στιγμή.

Διαβάστε σχετικό άρθρο: Πως να αποτρέψετε το hacking του smartphone σας

Πως μπορώ να ξέρω αν με παρακολουθεί κάποιος από την κάμερα μου;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μονάχα ένας τρόπος που μπορείτε να καταλάβετε αν σας παρακολουθούν μέσω της κάμερας σας και αυτός είναι από την ένδειξη LED που ανάβει όταν ενεργοποιείται η κάμερα σας.

Δυστυχώς πλέον, οι έμπειροι χάκερ ξέρουν να απενεργοποιούν το LED με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνετε πότε σας παρακολουθούν.

Χωρίς online antivirus με 24ώρη προστασία, η κάμερα σας είναι ευάλωτη σε πολλούς κακόβουλους χρήστες.

Πως μπορώ να αποτρέψω τον χάκερ από το με παρακολουθεί μέσω της κάμερας μου;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να αποτρέψετε τον χάκερ από το να δει μέσω της κάμερας σας.

Κάποιοι από αυτούς είναι:

Εγκατάσταση antivirus

Εγκατάσταση VPN 

– Να χρησιμοποιείτε πολύπλοκους κωδικούς και να τους αλλάζετε τακτικά

– Όταν ολοκληρώνετε τις εργασίες σας, να απενεργοποιείτε τον υπολογιστή

– Να συνδέετε την κάμερα μόνο όταν σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε

Εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε κάποιο από τα παραπάνω βήματα, μπορείτε απλά να καλύψετε με ένα κομμάτι αυτοκόλλητης ταινίας την κάμερα σας.

Επιλέξτε το Bitdefender Total Security για να αποτρέψετε τους κακόβουλους χρήστες να αποκτήσουν πρόσβαση στην κάμερα σας.

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top