Πώς θα καταλάβετε εάν το τηλέφωνό σας έχει ιό; Πώς να τον αφαιρέσετε;

Καθώς η ψηφιακή εποχή άλλαξε από επιτραπέζιους υπολογιστές σε κινητές συσκευές, έτσι και οι χάκερς. Σήμερα, το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να είναι εξίσου ευάλωτο με τον φορητό υπολογιστή σας. Λοιπόν, πώς ξέρετε εάν το τηλέφωνό σας έχει ιό; Παρακολουθήστε τα ενδεικτικά σημάδια της μη βέλτιστης απόδοσης, και στη συνέχεια, αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την αντιμετώπιση του ιού.

8 σημάδια ότι το κινητό σας τηλέφωνο έχει ιό

Ενώ ορισμένοι ιοί περιορίζουν απλώς τη λειτουργία του τηλεφώνου σας, ορισμένοι έχουν πιο κακόβουλη πρόθεση – να κλέψουν και να αφαιρέσουν δεδομένα ή να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες αγορές. Αυτά τα 8 σημάδια αποτελούν ένδειξη ότι το τηλέφωνό σας ενδέχεται να έχει ιό:

·         Υπερβολική χρήση δεδομένων: Ένα τηλέφωνο ενδέχεται να έχει ιό που εκτελείται στο παρασκήνιο, χωρίς να έχει ανιχνευθεί, ο οποίος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική χρήση δεδομένων.

·         Άγνωστες χρεώσεις: Ορισμένες μορφές trojan ενδέχεται να αυξήσουν τον λογαριασμό τηλεφώνου σας με αγορές εντός εφαρμογής και χρεώσεις σε λογαριασμούς που πρόκειται να εισπράξουν οι χάκερς.

·         Διακοπή λειτουργίας εφαρμογών: Εάν το λογισμικό στο τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί, μπορεί να προκαλέσει διακοπή λειτουργίας εφαρμογών επανειλημμένα. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι εφαρμογές θα καταρρεύσουν, επομένως ελέγξτε ξανά ότι ο αποθηκευτικός σας χώρος δεν είναι πλήρης και ότι δεν έχετε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα πριν πάει το μυαλό σας στο χειρότερο.

·         Αναδυόμενα παράθυρα: Ενώ ορισμένα αναδυόμενα παράθυρα είναι μια συνήθης λειτουργία των διαφημίσεων κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο, εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι κλειστό και αντιμετωπίζετε αυξημένα αναδυόμενα παράθυρα, ενδέχεται να αντιμετωπίζετε adware, ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που έχει ως στόχο την εξόρυξη δεδομένων .

·         Γρήγορη εξάντληση της μπαταρίας: Εάν ένας ιός εκτελείται στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης του κινητού σας, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια ανεξήγητα γρήγορη εξάντληση της μπαταρίας σας.

·         Μη αναγνωρίσιμες εφαρμογές: Όταν βλέπετε εφαρμογές που λήφθηκαν μυστηριωδώς, ενδέχεται να είναι μια μορφή κακόβουλου λογισμικού. Οι ιοί επίσης, μπορεί να προσκολληθούν σε νόμιμες εφαρμογές και να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιές.

·         Υπερθέρμανση: Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να καταναλώνει RAM και CPU γρήγορα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του τηλεφώνου σας. Ενώ μπορεί να είναι φυσιολογικό το τηλέφωνό σας να υπερθερμαίνεται περιστασιακά, αν είναι συχνό φαινόμενο τότε είναι ένα μήνυμα ότι υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο.

·         Μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας: Μια κοινή μορφή κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να βρεθεί σε κινητό τηλέφωνο, είναι να συγκεντρώσει ευαίσθητα δεδομένα και θα προσπαθήσει να μολύνει επίσης τις επαφές σας στέλνοντας μηνύματα με επικίνδυνους συνδέσμους και συνημμένα.

Πώς να αφαιρέσετε έναν ιό από ένα iPhone

Ενώ το λειτουργικό σύστημα σε ένα iPhone τείνει να είναι ασφαλές, οι ιοί μπορούν ακόμη να διαπεράσουν ενσωματωμένα μέτρα ασφαλείας. Για να αφαιρέσετε έναν ιό από ένα iPhone, ξεκινήστε διαγράφοντας το ιστορικό δεδομένων σας. Εάν το πρόβλημα παραμένει, επαναφέρετε το τηλέφωνό σας με παλαιότερο αντίγραφο ασφαλείας. Εάν εξακολουθείτε να βλέπετε ύποπτη απόδοση και δραστηριότητα, επαναφέρετε το τηλέφωνο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο διαγράφει τα υπάρχοντα δεδομένα επομένως και τον ιό.

Βήμα 1: Διαγράψτε τα δεδομένα και το ιστορικό περιήγησής σας. Επιλέξτε ρυθμίσεις, επιλέξτε το κύριο πρόγραμμα περιήγησής σας, πατήστε διαγραφή ιστορικού και δεδομένων ιστότοπου.

Βήμα 2: Επαναφέρετε το τηλέφωνό σας σε μια εφεδρική έκδοση. Επιλέξτε ρυθμίσεις και μετά Apple ID και επιλέξτε iCloud. Επιλέξτε διαχείριση χώρου αποθήκευσης και, στη συνέχεια, αντίγραφα ασφαλείας. Επιλέξτε το πιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας και επαναφέρετε τη συσκευή.

Βήμα 3: Επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτό είναι η τελευταία λύση. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις σας και μετά επιλέξτε γενικές. Από εκεί θα βρείτε επαναφορά και επιλέξτε διαγραφή όλου του περιεχομένου και των ρυθμίσεων. Το τηλέφωνό σας θα επαναφερθεί στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.

Πώς να αφαιρέσετε έναν ιό από ένα τηλέφωνο Android

Λόγω του ανοιχτού κώδικα, οι συσκευές Android είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού. Το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι η ιδανική λύση για την προστασία του Android σας από ιούς. Για να αφαιρέσετε έναν ιό από ένα Android, επανεκκινήστε πρώτα τη συσκευή σε ασφαλή λειτουργία. Στη συνέχεια ανοίξτε τις ρυθμίσεις και περιηγηθείτε στις πρόσφατα εγκατεστημένες εφαρμογές για να στοχεύσετε στην ύποπτη δραστηριότητα. Απεγκαταστήστε οποιοδήποτε αμφισβητήσιμο λογισμικό και ενεργοποιήστε το Google Play Protect. Σαρώστε τη συσκευή σας για απειλές και διαχειριστείτε τις όπως απαιτείται.

Βήμα 1: Εκκαθαρίστε την προσωρινή μνήμη. Επιλέξτε εφαρμογές και ειδοποιήσεις, στη συνέχεια βρείτε το chrome. Μεταβείτε στον χώρο αποθήκευσης και επιλέξτε εκκαθάριση προσωρινής μνήμης.

Βήμα 2: Κάντε επανεκκίνηση της συσκευής σε ασφαλή λειτουργία. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας. Όταν εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου, επιλέξτε επανεκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία.

Βήμα 3: Βρείτε την ύποπτη εφαρμογή. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις. Επιλέξτε εφαρμογές. Ελέγξτε τις εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί για να βρείτε τυχόν ύποπτες λήψεις. Μόλις εντοπιστεί, ανοίξτε τις πληροφορίες της εφαρμογής και καταργήστε την εγκατάσταση.

Βήμα 4: Ενεργοποιήστε την προστασία παιχνιδιού. Ενώ το antivirus είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για την προστασία του Android σας από κακόβουλο λογισμικό, το Play Protect είναι ένα ενσωματωμένο λογισμικό που μπορεί να είναι χρήσιμο ως δευτερεύον μέτρο προστασίας. Για ενεργοποίηση, επιλέξτε την εφαρμογή Play Store. Ανοίξτε το μενού στην επάνω αριστερή γωνία. Ενεργοποιήστε την επιλογή σάρωσης της συσκευής σας για απειλές ασφαλείας.

Ένα αξιόπιστο antivirus για κινητά είναι αυτό που πραγματικά θα προστατέψει τα δεδομένα σας. Δοκιμάστε το Bitdefender Mobile Security για Android και το Bitdefender Mobile Security για iOS.

Back to top Back to top