Μνήμη RAM: Πως να ελευθερώσετε χώρο

Η μνήμη RAM ή αλλιώς μνήμη τυχαίας προσπέλασης είναι ίσως το δεύτερο πιο κρίσιμο εξάρτημα μετά τον επεξεργαστή του υπολογιστή.

Ο ρόλος της μνήμης RAM είναι κρίσιμος και ευθύνεται για όλες τις διεργασίες του υπολογιστή σας, καθώς δουλειά της είναι να κατανέμει και να οργανώνει τα δεδομένα.

Παραδείγματος χάριν, ένας υπολογιστής με 1Gb RAM μπορεί να “σηκώσει” πολύ απλά και ελαφριά λογισμικά, όπως είναι το Microsoft Office κλπ.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν υπολογιστές που έχουν 64Gb RAM και άνω, καθώς αυτοί ονομάζονται High-End υπολογιστές και συνήθως είναι για gaming και για λογισμικά που απαιτούν μεγάλη χωρητικότητα μνήμης RAM, όπως είναι τα σχεδιαστικά και τα γραφιστικά προγράμματα, όπως είναι το AutoCAD ή το Adobe Premier και άλλα.

Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μνήμης σας, καθώς υπάρχει περίπτωση να μην ταιριάζει με την μητρική σας πλακέτα, αλλά και να είναι διαφορετική συχνότητα.

Διαβάστε σχετικό άρθρο: Γιατί ο υπολογιστής μου είναι αργός;

 

Η συχνότητα της RAM

Η συχνότητα μίας μνήμης RAM πρέπει να υπολογίζεται προσεκτικά και όχι τυχαία, καθώς είναι αυτή που θα συντονίσει τα δεδομένα σας και θα τα βάλει όλα σε μία σειρά.

Τώρα, όσο μεγαλύτερη συχνότητα έχει η μνήμη RAM σας, τόσο πιο γρήγορα θα ταξινομεί τις διεργασίες που κάνετε.

Π.χ. Μία RAM η οποία είναι 1333 MHz, μπορεί να εκτελέσει τις διεργασίες σε αργότερους ρυθμούς, σε σχέση με μία 2666 MHz.

Ξαναλέω και πάλι, σημασία έχει τι θέλετε να κάνετε στον υπολογιστή σας.

Tip: Μην συνδυάσετε ποτέ διαφορετικές συχνότητες RAM γιατί θα μπλοκάρει το σύμπαν.

 

Η μνήμη RAM είναι γεμάτη; Ελευθερώστε χώρο άμεσα!

Κάντε Restart

Κάνοντας μία απλή επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, μπορείτε να απελευθερώσετε λίγο χώρο στην μνήμη σας.

Απεγκαταστήστε εφαρμογές

Κάντε απεγκατάσταση τις άχρηστες εφαρμογές που βρίσκονται στον υπολογιστή σας γιατί καταναλώνουν χώρο στο παρασκήνιο εργασιών.

Κάντε εκκαθάριση

Κατεβάστε κάποιο λογισμικό εκκαθάρισης της μνήμης RAM, όπως είναι το CCleaner και απελευθερώστε άχρηστα δεδομένα.

Απενεργοποιήστε τις startup εφαρμογές

Απενεργοποιήστε όλες τις άχρηστες εφαρμογές που έχουν οριστεί να ανοίγουν μόλις ανοίγετε τον υπολογιστή σας. Για να το κάνετε πατήστε Ctrl+Alt+Delete, επιλέξτε διαχείριση εργασιών, έπειτα πατήστε την εκκίνηση και μετά επιλέξτε την εφαρμογή που θέλετε να απενεργοποιήσετε και πατήστε απενεργοποίηση.

Χρησιμοποιείστε ελαφριά προγράμματα

Πάρα πολλά προγράμματα διαθέτουν και μία έκδοση Lite, η οποία είναι η ελαφριά έκδοση τους.

Έλεγχο για malware

Κατεβάστε ένα αξιόπιστο antivirus και σαρώστε τον υπολογιστή σας για τυχόν malware. Έχετε το νου σας γιατί αν ξαφνικά πέσει η ταχύτητα του υπολογιστή σας, μπορεί να φταίει αυτό.

 

Δείτε όλα τα βραβευμένα antivirus της Bitdefender

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top