Mastodon

Mastodon: το κοινωνικό δίκτυο στο οποίο μεταπηδούν χρήστες του Twitter

Τι είναι το  Mastodon;

Το Mastodon, μια πλατφόρμα microblogging που ιδρύθηκε το 2016 από τον προγραμματιστή Eugen Rochko, αυτοπεριγράφεται  ως μια νέα, δωρεάν πλατφόρμα κοινωνικής δικτυωσης ανοιχτού κώδικα που έχει σαν στόχο της να γίνει  μια βιώσιμη εναλλακτική του Twitter. Το λογισμικό του αναπτύχθηκε από τη Mastodon gGmbH, μια γερμανική μη κερδοσκοπική εταιρεία με επικεφαλής τον κ. Rochko.

Ο καθένας  μπορεί να δημιουργήσει τη δική του έκδοση του Mastodon, δηλαδή τον δικό του server, με κανόνες λειτουργίας  που διέπουν μόνο την συγκεκριμένη έκδοση και επιτηρούνται  από την κοινότητα  που χρησιμοποιεί τον εκάστοτε server.

Ο τρόπος λειτουργίας του Mastodon έχει ωστόσο εγείρει ερωτήματα. Τα ακροδεξιά κοινωνικά δίκτυα Gab και Truth Social έχουν χρησιμοποιήσει τον κώδικα του Mastodon, κινήσεις στις οποίες η εταιρεία αντιτάχθηκε. Η εταιρεία  Mastodon έχει αναγνωρίσει ότι το να είναι δωρεάν και open source σημαίνει ότι δεν έχει και τη δυνατότητα να επιλέξει ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Το Mastodon μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω browser  ή μέσω των apps για iPhone και Android. Τουλάχιστον 20 εφαρμογές τρίτων έχουν επίσης αναπτυχθεί για ευκολότερη πρόσβαση στο νέο αυτό μέσο.

 

Γιατί οι χρήστες του Twitter μετακομίζουν στο Mastodon;

Από τότε που ο Elon Musk ολοκλήρωσε την εξαγορά του Twitter στις 27 Οκτωβρίου, μια συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρκετοί  χρήστες συνεχώς μεταναστεύουν στο Mastodon. Παρά τις ανεπιτυχείς  προσπάθειες του ιδιοκτήτη της Tesla να κατευνάσει τους φόβους  για πιθανή διάδοση παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα, ορισμένοι χρήστες του Twitter έχουν αναζητήσει εναλλακτικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με  το Mastodon να είναι από  τις πιο δημοφιλείς επιλογές,  έχοντας  περισσότερους από  4,5 εκατομμύρια λογαριασμούς.

Την προηγούμενη  Δευτέρα, ο Elon Musk έγραψε στο Twitter τουλάχιστον τρία υποτιμητικά σχόλια για το Mastodon πριν διαγράψει τις αναρτήσεις.

 

Διαφορές Mastodon με Twitter

Ενώ το Twitter είναι ένα ενιαίο κοινωνικό δίκτυο, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι εγγράφονται και μοιράζονται περιεχόμενο μόνο μέσω αυτού, το Mastodon είναι μια ομοσπονδιακή πλατφόρμα, που σημαίνει ότι είναι μια συλλογή από κοινωνικά δίκτυα – ή servers – που συνδέονται μεταξύ τους αλλά ανήκουν σε διαφορετικά άτομα ή ομάδες.

Το Mastodon είναι ένα μέρος του Fediverse,  μια ομάδα ομοσπονδιακών πλατφορμών που μοιράζονται πρωτόκολλα επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με το Twitter, το Mastodon παρουσιάζει τις αναρτήσεις με χρονολογική σειρά, αντί να βασίζεται σε έναν αλγόριθμο. Επίσης δεν έχει διαφημίσεις και είναι σε μεγάλο βαθμό crowdfunded. Οι περισσότεροι servers  χρηματοδοτούνται από τα άτομα που τους χρησιμοποιούν. Οι servers που επιβλέπει η Mastodon — Mastodon Social και Mastodon Online — χρηματοδοτούνται μέσω του Patreon.

Αν και το Mastodon μοιάζει οπτικά με το Twitter, η εμπειρία χρήστη του μοιάζει περισσότερο με αυτή του Discord, μιας εφαρμογής ομιλίας και γραπτών μηνυμάτων όπου οι άνθρωποι συμμετέχουν επίσης σε servers  που έχουν τη δική τους κουλτούρα και κανόνες.

Σε αντίθεση με το Twitter και το Discord, το Mastodon δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει σ τους χρήστες του, ή τα άτομα που δημιουργούν servers, να κάνουν οτιδήποτε. Αυτό περιλαμβάνει τη θέσπιση εποπτείας περιεχομένου ή κανόνων για το ποιες αναρτήσεις πρέπει να παρακολουθούνται και τι να καταργούνται.

Εντούτοις , στο νέο αυτό μέσο, οι servers μπορούν να υπαγορεύουν πώς ή αν θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε μια κοινή ροή αναρτήσεων. Για παράδειγμα, όταν το Gab χρησιμοποίησε τον κώδικα του Mastodon, το Mastodon Social και άλλοι ανεξάρτητοι servers απέκλεισαν τον διακομιστή του Gab, επομένως οι αναρτήσεις από το Gab δεν εμφανίζονταν στις ροές των ατόμων που χρησιμοποιούν αυτούς τους servers.

 

Εγγραφή στο Mastodon

Για να εγγραφείτε στο Mastodon, πρέπει να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό σε έναν server. Αυτός ο ιστότοπος θα φιλοξενεί τον λογαριασμό, το προφίλ και τα feeds  σας. Ορισμένοι ιστότοποι επιτρέπουν την άμεση εγγραφή, ενώ άλλοι απαιτούν έγκριση ή πρόσκληση. Υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 ανεξάρτητοι διακομιστές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του fediverse.party.

Όπως ένας λογαριασμός email, το όνομα χρήστη σας περιλαμβάνει το όνομα του ίδιου του διακομιστή. Για παράδειγμα, ένα πιθανό όνομα χρήστη στο Mastodon Social θα ήταν joedoe@mastodon.social. Ανεξάρτητα από τον server στον οποίο εγγραφείτε, μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με άτομα που χρησιμοποιούν άλλους servers ή αντίστοιχα μπορείτε να μεταβείτε σε άλλον. Μόλις εγγραφείτε για έναν λογαριασμό, μπορείτε να δημοσιεύσετε “toots”, τα οποία είναι η έκδοση των tweet της Mastodon.

 

Το mastodon μου εξασφαλίζει ασφάλεια στην περιαγωγή;

Το mastodon, παρά την διαφοροποιημένη χρήση του, δεν παύει να είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπως τα υπόλοιπα. Επομένως, και σε αυτή την πλατφόρμα, αρκετοί εγκληματίες θα προβούν στην προσπάθεια διασποράς κακόβουλου περιεχομένου και ιών.

Το μόνο που μπορεί να μας εξασφαλίσει την πλήρη ασφάλεια κατά την περιαγωγή είναι η εγκατάσταση μίας υπερσύγχρονης τεχνολογίας ασφαλείας.

Το προϊόν «Bitdefender TOTAL SECURITY» μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, macOS και Android συσκευές. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

  • Πλήρη προστασία για Windows, macOS, Android και iOS συσκευές.
  • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
  • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
  • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορηανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
  • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
  • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
  • Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά
Back to top Back to top