Malware: Τι Είναι, Πως Δουλεύει & Πως Να Διαγραφεί

Malware είναι ένας όρος που ακούμε αρκετά συχνά, όχι μόνο στον χώρο του cybersecurity, αλλά και στην καθημερινότητα μας γενικότερα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ιδιαίτερα την σημασία του και τον κίνδυνο του.

 

Τι είναι το malware;

Malware είναι η συγκρότηση οποιουδήποτε κακόβουλου κώδικα. Για να το εξηγήσουμε με απλά λόγια, οποιοσδήποτε κώδικας που έχει γραφτεί με σκοπό να σας κλέψει τα δεδομένα και γενικά να σας κάνει ζημιά θεωρείται malware. Ανάμεσα σε αυτά είναι και μερικά μεγάλα ονόματα, όπως Ιοί, Trojans, Spyware και Ransomware.

Τις περισσότερες φορές, το malware δημιουργείται από black hat χάκερς, επειδή θέλουν να βγάλουν λεφτά ή να βλάψουν κάποιος ή γιατί πολύ απλά μπορεί να θέλουν να κάνουν “όνομα” στο Dark Web.

 

Τι κάνει το malware

Το malware μπορεί να κάνει πολλά κακά πράγματα. Παρακάτω θα δείτε μερικούς συχνούς τύπους malware:

  • Ιός: Όπως και στον φυσικό κόσμο, οι ιοί μολύνουν υγιή αρχεία με σκοπό να τα κολλήσουν και να τα μεταδώσουν στα υπόλοιπα αρχεία του υπολογιστή σας. Εμφανίζονται συνήθως σε αρχεία .exe.
  • Trojans: Αυτού του είδος το malware κρύβεται πίσω από νόμιμα και καθαρά αρχεία με σκοπό να περάσει απαρατήρητο από τα antivirus και να εισβάλει στον υπολογιστή σας κρυφά.
  • Spyware: Εντάξει, περιττό να πούμε πως ένα από πιο γνωστά malware εκεί έξω είναι το spyware. Κρύβεται στο παρασκήνιο των δραστηριοτήτων του υπολογιστή σας και παρακολουθεί ότι κινήσεις κάνετε.
  • Worms: Τα worms είναι ένα πιο σπάνιο φαινόμενο, όμως πολύ πιο επικίνδυνο, καθώς μπορεί να μολύνουν ολόκληρα δίκτυα σε ολόκληρο το ίντερνετ.
  • Ransomware: Αυτού του είδους το malware κλειδώνει τα αρχεία του υπολογιστή σας και σας ζητάει κάποια λύτρα για να τα ξεκλειδώσει. Ένα πρόσφατο συμβάν είναι με το GandCrab, όπου η Bitdefender ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που βρήκε την λύση.
  • Botnet: Το botnet είναι ένα συνδεμένο δίκτυο από μολυσμένους υπολογιστές που δουλεύουν ταυτόχρονα υπό τον έλεγχο του χάκερ. Συνήθως χρησιμοποιείτε σε επιθέσεις ddos.

 

Πως να προστατευτείτε από το malware

Όταν μιλάμε για malware, η μόνη σίγουρη λύση είναι η προτροπή του “κακού”. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές λύσεις και tips κυβερνοασφαλείας για να μειώσετε τις πιθανότητες να μολυνθείτε:

  • Μην μιλάτε σε αγνώστους! – Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο “κοινωνική μηχανική”; Αν ναι τότε ξέρετε γιατί δεν πρέπει να μιλάτε σε αγνώστους. Αν όχι, τότε θα σας κάνουμε ένα μικρό brief. Κοινωνική μηχανική είναι η τέχνη του να σας πλησιάζει κάποιος, έχοντας δημιουργήσει επαφή μαζί σας είτε τηλεφωνικώς, είτε μέσω e-mail, ακόμη και από κοντά και προσπαθεί να εξαγάγει πληροφορίες σας.
  • Προσέξτε τι κατεβάζετε – Εάν απενεργοποιήσετε το antivirus και προσπαθήσετε να κατεβάσετε torrents από το pirate bay, τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εάν ρίξετε τις άμυνες σας για να κατεβάσετε απλώς ένα αρχείο, κοιτάξτε να έχετε έναν πολύ καλό λόγο για να το κάνετε!
  • Κατεβάστε ένα Ad-Blocker – Ένας ακόμη έξυπνος τρόπος που χρησιμοποιούν οι χάκερς για να σας μολύνουν είναι μέσω των διαφημίσεων, σε ένα banner ή σε κάποια άλλη μορφή διαφήμισης. Με το ad-blocker αποτρέπετε όλες τις διαφημίσεις από το να προβληθούν. Επιλέξτε το κατάλληλο για εσάς ανάμεσα στα καλύτερα adblocker του 2019.

 

Πως να εντοπίσετε το malware

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να εντοπίσετε τα malware. Μερικά, όπως είναι το ransomware και το adware κάνουν ευδιάκριτη την παρουσία τους από την πρώτη στιγμή, είτε κλειδώνοντας τα αρχεία σας, είτε εμφανίζοντας σας ενοχλητικές διαφημίσεις. Άλλοι τύποι του malware, όπως είναι τα Trojans ή το Spyware είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσει το άπειρο μάτι, ειδικότερα αν το spyware είναι της κλάσης του FinSpy. Μετά είναι τα worms, που δεν εντοπίζονται με τίποτα από μη έμπειρο επαγγελματία και παραμένουν κρυφές για ένα χρονικό διάστημα προτού τα συμπτώματα τους εμφανιστούν. Η μόνη λύση για να μπορέσετε να εντοπίσετε κάποιο malware αυτού το βεληνεκούς είναι μέσω μίας αξιόπιστης λύσης κυβερνοασφαλείας, ειδικά φτιαγμένη για τέτοιου είδους απειλές.

 

Πως να αφαιρέσετε το malware

Κάθε μορφή malware έχει τον δικό της της τρόπο με τον οποίο βλάπτει, καταστρέφει ή κλέβει τα αρχεία της συσκευής σας, επομένως για κάθε περίπτωση απαιτούνται και τα κατάλληλα μέτρα. Μπορείτε αρχικά αν θέλετε και μόνος σας να γνωρίζετε με το τι έχετε να κάνετε να μελετήσετε κάποιος cybersecurity όρους που θα πρέπει να γνωρίζετε και στην συνέχεια να μελετήσετε κάποια tips που δίνουμε σε όλους τους χρήστες του ίντερνετ!

Φυσικά, πιο ασφαλής τρόπος είναι να επιλέξετε μία από τις πιο αξιόπιστες λύσεις κυβερνοασφαλείας στον πλανήτη της Bitdefender και σε συνδυασμό με τα tips που σας δίνουν κάθε Τρίτη Και Παρασκευή, να παραμείνετε ασφαλής, για όσο χρησιμοποιείτε την συσκευή σας, κρατώντας την υγιεινή σας πάντα στο καλύτερο επίπεδο!

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top