Λογισμικό Παρακολούθησης – Ενδείξεις πως παρακολουθήστε

Το λογισμικό παρακολούθησης είναι ένα κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί κρυφά στην συσκευή σας και επιτρέπει στον χάκερ να παρακολουθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα χωρίς καν να το αντιληφθείτε. Το χρησιμοποιούν άτομα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στον σύντροφό τους, εργοδότες, γονείς στα παιδιά τους, αλλά ο θύτης μπορεί να είναι και παντελώς άγνωστος.

Πιο συγκεκριμένα, εγκαθίσταται μέσω κάποιας μολυσμένης εφαρμογής και μπορεί να υποκλέψει μηνύματα, κλήσεις, να καταγράψει αρχεία κλήσεων ή δραστηριοτήτων στο κινητό, e-mails και ακόμα και να γνωρίζει την ακριβής τοποθεσία σας.

Το stalkerware δεν θεωρείται spyware, καθώς διαφέρουν μεταξύ τους. Από τη μία, το spyware μπαίνει σε συστήματα ως ένα νόμιμο πρόγραμμα και στέλνει δεδομένα σε κάποιον άγνωστο πράκτορα. Από την άλλη, το stalkerware διαφημίζει ανοιχτά τα χαρακτηριστικά του στους πιθανούς πελάτες και στέλνει τα δεδομένα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσθέτει ο χρήστης. Το spyware επιλέγει δηλαδή τυχαία θύματα, ενώ το stalkerware είναι σκόπιμα εγκατεστημένο στις συσκευές που θέλει ο χρήστης να παρακολουθεί.

Πως θα καταλάβετε ότι το κινητό σας παρακολουθείται;

Το stalkerware έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει κρυφό και να μη μπορεί το θύμα να το αντιληφθεί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το κινητό σας είναι μολυσμένο.

Η απόδοση του κινητού είναι πολύ αργή και οι εφαρμογές αργούν να φορτώσουν

Αν και τα τηλέφωνα είναι σχεδιασμένα να τρέχουν πολλές εφαρμογές μαζί, το συγκεκριμένο λογισμικό μειώνει αρκετά την απόδοση του κινητού σας. Αυτό συμβαίνει διότι, συλλέγονται συνεχώς πληροφορίες και στέλνονται σε εκείνον που παρακολουθεί.

Η μπαταρία αποφορτίζεται ταχύτερα από ότι συνήθως

Η διαρκής συλλογή πληροφοριών και η αποστολή τους σε κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,  αποφορτίζει γρήγορα τη μπαταρία εξαιτίας της μεγάλης χρήσης της.

Σας έρχονται υψηλότεροι λογαριασμοί και ανεξήγητες χρεώσεις

Αν το κινητό σας παρακολουθείται, τα SMS μπορεί να στέλνονται δύο φορές, στον κανονικό παραλήπτη και στο άτομο που παρακολουθεί. Επίσης γίνεται μεγαλύτερη χρήση των δεδομένων.

Τέλος, μπορεί να εμφανίζονται αρκετές αναδυόμενες διαφημίσεις και να βρείτε εγκαταστημένες εφαρμογές τις οποίες δεν θυμάστε να είχατε κατεβάσει.

Εσείς από την πλευρά σας, προσπαθήστε να κρατάτε όλα τα λειτουργικά συστήματα ενημερωμένα με το πιο πρόσφατο λογισμικό και να μην κάνετε κλικ σε ύποπτους ή άγνωστους συνδέσμους.

Γι’ αυτό το λόγο και για την καλύτερη προστασία των συσκευών σας είναι σημαντικό η εγκατάσταση κάποιου ισχυρού λογισμικού προστασίας. Δοκιμάστε τα προϊόντα της Bitdefender που μπορούν να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν οποιαδήποτε μορφή κακόβουλου λογισμικού, αποκαθιστώντας το απόρρητο και την προσωπική σας προστασία.

Back to top Back to top