Κωδικοί Πρόσβασης: Πως να φτιάξετε έναν ισχυρό κωδικό

Η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για όποιον χρησιμοποιεί υπολογιστή ή συσκευές υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι τα smartphones ή τα tablets. Οι συνέπειες για τα θύματα αυτών των hackαρισμάτων μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια προσωπικών δεδομένων όπως emails, επαφές,  και μουσική. Επιπλέον, οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως μέσο τον υπολογιστή του θύματος με αποτέλεσμα το θύμα να αντιμετώπιση νομικά προβλήματα και να μην έχει κάνει κάτι.

 

Προβλήματα Κοινοποίησης Πληροφοριών & Ασφαλείας

Ένας από τους πιο κοινούς τρόπους, όπου οι χάκερς εισβάλουν σε ένα σύστημα είναι μέσω του brute-force.

Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, οι υπολογιστικές συσκευές έρχονται σε πολλές διαφορετικές μορφές, όπως επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί, smartphones, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (mp3) και tablet. Οποιαδήποτε από αυτές τις συσκευές μπορεί να συνδεθεί με άλλες υπολογιστικές συσκευές και να μοιραστεί πληροφορίες και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί επίσης να συνδεθεί με τράπεζες για να πραγματοποιήσει οικονομικές συναλλαγές. Όλα αυτά τα μηχανήματα είναι ευάλωτα, πράγμα το οποίο σημαίνει πως το λιγότερο που θα πρέπει να έχουν είναι ένας γερός κωδικός πρόσβασης.

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ένας τρόπος με τον οποίο o χρήστης αποδεικνύει ότι είναι εξουσιοδοτημένος να χρησιμοποιεί αυτή συσκευή. Μια συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να έχει πολλούς χρήστες, ο καθένας με τον δικό του κωδικό πρόσβασης.

 

Πως να φτιάξετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης;

Στην σημερινή εποχή των κοινωνικών δικτύων και του παγκόσμιου ιστού, ο καθένας από εμάς είναι ενεργός χρήστης και περιηγητής του διαδικτύου. Πολλές είναι οι αλληλεπιδράσεις μας σε καθημερινό βαθμό με εφαρμογές, υπηρεσίες ψυχαγωγίας αλλά και ιστοσελίδες επαγγελματικών σκοπιμοτήτων. Την πλειονότητα των φορών, οι ιστότοποι και τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούμε απαιτούν από εμάς την δημιουργία λογαριασμού. Με τον τρόπο αυτό, ασφαλίζουμε τα δεδομένα και τις πληροφορίες που μας αφορούν και κατέχουμε τον έλεγχο του προφίλ μας.

Διαβάστε σχετικό άρθρο: Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του κυβερνοχώρου μήπως πρέπει να πούμε αντίο στους κωδικούς πρόσβασης;

 

Ο κωδικός

Το σημαντικότερο κομμάτι της δημιουργίας λογαριασμού αποτελεί η θέσπιση κωδικού πρόσβασης (password). Ο μυστικός κωδικός αποτελεί το «κλειδί» για την είσοδο στο προσωπικό μας προφίλ, καθώς η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (που συνήθως προτιμάται ως username) είναι κοινή γνώση. Συνεπώς, η διαδικασία εύρεσης του κατάλληλου password δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από βαρεμάρα και ταχύτητα, αλλά από συνειδητές επιλογές και επιτυχή εύρεση του ιδανικού.

Λανθασμένες αντιλήψεις

Αποτελεί κοινή άποψη του κόσμου πως οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν «μπελά» και κουραστική διαδικασία. Παρόλα αυτά, όσο και σύνθετη αν φαίνεται η διεργασία εύρεσης ενός ισχυρού password, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελείται. Συχνά είναι τα φαινόμενα όπου η χρήστες, λόγω κούρασης ή βαρεμάρας επιλέγουν πολύ εύκολους συνδυασμούς (π.χ. 1234) οι οποίοι «σπάνε» εξαιρετικά εύκολα από τους διαδικτυακούς εγκληματίες. Ένας σωστός κωδικός πρόσβασης ωφελεί τόσο τον ίδιο τον χρήστη, ειδικά αν κατέχει ευαίσθητα δεδομένα αλλά και την εταιρεία που δεν κινδυνεύει από επικείμενες κυβερνο-επιθέσεις.

 

Συμβουλές θέσπισης ισχυρού κωδικού πρόσβασης

Για τους λόγους που προαναφέραμε, ο διαδικτυακός περιηγητής οφείλει να επιλέξει το ιδανικό password προκειμένου να μην φοβάται για πιθανές παραβιάσεις. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που κάθε χρήστης πρέπει να έχει υπόψιν κατά την διαδικασία θέσπισης, όσον αφορά τα passwords.

 

Πρέπει να είναι εκτενείς

Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του password, τόσο δυσκολότερο έργο είναι για τους hackers. Διότι όποια μέθοδο και να χρησιμοποιούν για την αποκωδικοποίηση, μεγαλύτερος αριθμός γραμμάτων σημαίνει περισσότερη ώρα και δυσκολότερη υποκλοπή.

 

Δεν χρειάζεται να βγάζουν νόημα

Όση λιγότερη λογική διακρίνει τον κωδικό μας, τόσο δυσκολότερη η αποκωδικοποίηση, καθώς δεν μπορούν να ανιχνευτούν μοτίβα ή γραμματικές εκφράσεις από τον παγκόσμιο ιστό.

 

Πρέπει να περιλαμβάνουν σύμβολα, νούμερα και κεφαλαία

Η χρήση των παραπάνω αποσκοπεί στον σχηματισμό κωδικού πρόσβασης που δεν διακρίνεται από συνοχή.

 

 – Δεν πρέπει να περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες

Οι προσωπικές πληροφορίες είναι πολύ εύκολο να εντοπισθούν από τους κυβερνο – εγκληματίες καθώς μπορούν εύκολα να τον μαντέψουν

 

Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να επαναχρησιμοποιούμε τους ίδιους κωδικούς

Το να επαναχρησιμοποιήσουμε ένα password είναι σαν να δίνουμε το «κλειδί» για όλα μας τα προσωπικά δεδομένα στον hacker. Μόλις αποκωδικοποιηθεί ο πρώτος κωδικός, είναι ζήτημα χρόνου να αποκωδικοποιηθούν και όλοι οι υπόλοιποι λογαριασμοί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς εάν κάποιος χακάρει τον κωδικό πρόσβασης στο facebook σας, αν έχετε τον ίδιο θα χακάρει και του instagram.

 

Δεν πρέπει να γνωρίζουν και άλλοι (πχ φίλοι, δεσμοί) τους κωδικούς

Όσο κοντινό και αν είναι ένα πρόσωπο σε εμάς, δεν είναι πρέπον να του αποκαλύψουμε μια τέτοια προσωπική πληροφορία και ιδιαίτερα μέσω κοινωνικών δικτύων ή μηνυμάτων.

 

Είναι ανάγκη να ανανεώνονται συχνά τα passwords

Όσο πιο ευαίσθητη είναι η πληροφορία μέσα στον λογαριασμό, τόσο πιο συχνά είναι ανάγκη να τον αλλάζουμε προκειμένου να βρίσκεστε πάντα «ένα βήμα μπροστά».

 Διαβάστε επίσης: Απομνημόνευση κωδικών πρόσβασης: Ασφαλής τακτική ή όχι;

 

Ποιος είναι ο κατάλληλος κωδικός για το e-Banking;

Το eBanking είναι πλέον ο βασικότερος τρόπος των τραπεζικών συναλλαγών μας, επομένως θα πρέπει να προστατεύουμε τον λογαριασμό μας με κάθε δυνατό τρόπο.

Παρακάτω θα διαβάσετε μερικά tips για το πως πρέπει να είναι ο e-Banking κωδικός σας:

Μην είναι αναμενόμενος
Μην κάνετε το λάθος και βάλετε το όνομα ή την ημερομηνία γέννησης σας. Στο brute-force, το πρώτο πράγμα που κάνουν για να δοκιμάσουν να διαπεράσουν τα συστήματα ασφαλείας είναι να βάλουν τα προσωπικά σας δεδομένα, τα οποία ο χάκερ μπορεί να τα ανακτήσει εύκολα μέσω του Social Engineering.

Μεγάλος κωδικός
Προσπαθήσετε να έχετε κωδικούς με πάνω από 8 χαρακτήρες. Ο ιδανικός κωδικός είναι γύρω στους 16 χαρακτήρες μαζί με σύμβολα, αριθμούς και γράμματα.

Μην το γράψετε πουθενά
Μην αποθηκεύετε σε κανέναν κωδικό σε κάποιο αρχείο στον υπολογιστή σας, πόσο στους περιηγητές σας.

Βάλτε τα πάντα μέσα
Χρησιμοποιήστε στον κωδικό σας σύμβολα, αριθμούς, γράμματα κεφαλαία και μικρά. Κάντε το δύσκολο για τον χάκερ.

Αλλάζετε τον κωδικό σας συχνά
Παρόλο που ο χάκερ συνήθως θα μπει, θα πάρει τα λεφτά και θα φύγει, υπάρχει περίπτωση για να έχει βάλει κάποιο backdoorάκι και να παρακολουθεί κάθε σας κίνηση. Αλλάζοντας κωδικό τον πετάτε έξω.

Back to top Back to top