κωδικοί σύντροφος

Γιατί δεν πρέπει να μοιράζεστε τους κωδικούς σας με τον σύντροφο σας;

Οι περισσότεροι από εσάς χρησιμοποιείτε κωδικούς με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες που εμπεριέχουν γράμματα και αριθμούς και προσπαθείτε να είναι όσο γίνεται μοναδικοί. Αν και όλα αυτά τα κάνετε για την ασφάλεια της ιδιωτικής σας ζωής, ξεχνάτε έναν σημαντικό παράγοντα που μπορεί να θεωρηθεί απειλή: την εμπιστοσύνη στον σύντροφο σας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι 86 από τους 195 συμμετέχοντες μοιράζονται από 1 λογαριασμό μέχρι και 39 στις ακραίες περιπτώσεις. Τα άτομα που άρχισαν να χρησιμοποιούν κοινούς λογαριασμούς αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ειδικά αν αφορούσε λογαριασμούς ψυχαγωγίας.

Επιπλέον, τα περισσότερα ζευγάρια χρησιμοποιούν κοινούς λογαριασμούς για λόγους διευκόλυνσης και λιγότερα έξοδα, ειδικά αν συζούν. Τέτοιοι λογαριασμοί συνήθως δημιουργούνται στο Netflix και στο Spotify. Άλλοι πάλι, μοιράστηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Facebook.

Οι περισσότεροι στηρίζονται στο γεγονός ότι οι σύντροφοί τους γνωρίζουν μόνο πως να ξεκλειδώνουν το κινητό αλλά ξεχνάνε ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν πρόσβαση στα social media αλλά και στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα ζευγάρια θεωρούν ότι όλο αυτό έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη αλλά αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να σας αφήσει ευάλωτους σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, αν η ασφάλειά σας δεν είναι ισχυρή και επαναχρησιμοποιείτε τους κωδικούς πρόσβασης, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο και για άλλους λογαριασμούς που σχετίζονται με το ίδιο e-mail ή ίδιο όνομα χρήστη. Επίσης, ο πειρασμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε θέματα ελέγχου και εμμονικές συμπεριφορές. Δεν είστε πια προστατευμένοι από το σύστημα αν συνδέεστε με τα ίδια στοιχεία από διαφορετικές συσκευές κάθε φορά.

Είναι προφανές λοιπόν ότι τα ζευγάρια θα πρέπει πάντα να σκέφτονται τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση χωρισμού και ότι άτομα που εμπιστευόντουσαν μπορεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσουν κακόβουλα τα στοιχεία τους. Επιπρόσθετα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μοιράζεστε το e-mail σας. Το e-mail μπορεί να δώσει πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς, καθώς και να χρησιμοποιηθεί για επαναφορά κωδικών.

Καθώς αυξάνονται τα περιστατικά με εφαρμογές stalkerware που μολύνουν άτομα τα κινητά πρώην συντρόφων τους χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, όλα δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί σε ότι αφορά το διαδίκτυο και τα προσωπικά μας δεδομένα.

Προκειμένου να προστατεύονται οι συσκευές σας, είναι σημαντικό να μπορείτε να σταματήσετε ύποπτες διαδικασίες που θα βάλουν σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα. Τα antivirus της Bitdefender παρακολουθούν συνεχώς ολόκληρο το σύστημα της συσκευής σας. Εάν εντοπίσει μια άγνωστη διαδικασία ή εφαρμογή, την σταματά μέχρι να την αναλύσει, προκειμένου να σταματήσει κάθε κακόβουλη δραστηριότητα. Δοκιμάστε την δωρεάν δοκιμαστική έκδοση για 30 ημέρες.

 

Back to top Back to top