Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της κοινοποίησης της τοποθεσίας μας;

Διανύουμε την εποχή όπου οι social media πλατφόρμες κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Οι νέοι της σημερινής εποχής, όντας πλήρως εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, εκμεταλλεύονται πλήρως κάθε δυνατότητα που αυτά προσφέρουν. Ανάμεσα στις δυνατότητες αυτές συγκαταλέγεται και η κοινοποίηση της τοποθεσίας.

 

Η λειτουργία αυτή, που παρέχεται από τους παρόχους των κοινωνικών δικτύων, έχει ενθουσιάσει τους χρήστες όλων των ηλικιών. Ο λόγος έγκειται στην ευχαρίστηση που λαμβάνουν από τον διαμοιρασμό κάποιας τοποθεσίας (καφέ, μπαρ, πάρκο) με τα κοντινά τους πρόσωπα. Παρόλα αυτά, η τοποθεσία κάθε ατόμου αποτελεί κομμάτι ευαίσθητης πληροφορίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς διαφορετικούς από τους επιθυμητούς.

 

Που ΔΕΝ βρίσκεστε

Με την κοινοποίηση της τοποθεσίας σας μέσα από ένα status στα social media δηλώνετε όχι μόνο το που βρίσκεστε αλλά και το που δεν βρίσκεστε. Η πληροφορία αυτή μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη στα χέρια των διαδικτυακών εγκληματιών. Οι επιτήδειοι μπορούν να αναγνωρίσουν μοτίβα στην καθημερινή συμπεριφορά σας (π.χ. ώρες που απουσιάζετε από το σπίτι) ή να ενημερωθούν για τυχόν διακοπές που μπορεί να έχετε πάει. Κατά τον τρόπο αυτό, τους έχετε κάνει τρομερά εύκολο, εάν γνωρίζουν την οικία σας, να την παραβιάσουν με άνεση όσο εσείς λείπετε.

 

Geotagging

Το geotagging αποτελεί μία σύγχρονη λειτουργία που παρέχουν τα smartphones. Όταν κάποιος χρήστης βγάζει μία φωτογραφία, η κινητή συσκευή επίσης καταγράφει την ακριβή GPS τοποθεσία στην οποία λαμβάνεται το φωτογραφικό στιγμιότυπο. Η λειτουργία αυτή έχει ορισθεί ως default στην πλειονότητα των συσκευών. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο χρήστης ανεβάσει σε κάποια social media πλατφόρμα μια τέτοια φωτογραφία, κάποιος κυβερνο εγκληματίας μπορεί με τα κατάλληλα εργαλεία να αποσπάσει τις πληροφορίες τοποθεσίας και να τις εκμεταλλευτεί ανάλογα.

 

Κοινοί γνωστοί

Αποφύγετε την σκέψη ότι κανένας εγκληματίας δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για το δικό σας λογαριασμό και τοποθεσία. Η πραγματική απειλή, μπορεί να εντοπίζεται από κοινούς γνωστούς, γνωστούς γνωστών ή εχθρικά πρόσωπα στο περιβάλλον σας (πχ πρώην δεσμός, εργασιακός συνεργάτης που αντιπαθείτε) που πιθανώς σας ακολουθούν και έχουν τις πληροφορίες για το που μένετε, τι σας ανήκει κτλ.

 

Ιδιωτικότητα Άλλων

Τέλος αξίζει να συλλογιστείτε και την ιδιωτικότητα των προσώπων που περιλαμβάνετε στη φωτογραφίας σας. Εάν τους κάνετε tag σε φωτογραφία με κοινοποιημένη τοποθεσία, τότε τους εκθέτετε δημόσια ότι βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος μία συγκεκριμένη στιγμή. Και τότε και οι ίδιοι μπορεί να βρίσκονται σε πιθανό κίνδυνο.

 

Συμβουλές Προστασίας

Προκειμένου να αποφεύγετε τη γνώση της τοποθεσίας σας από κακόβουλα άτομα, τότε συνίσταται:

-Να είστε φειδωλοί με την κοινοποίηση της τοποθεσίας σας

-Να διατηρείτε ιδιωτικούς τους social media λογαριασμούς σας

-Να ακολουθείτε και να δέχεστε να σας ακολουθούν αποκλειστικά άτομα που γνωρίζετε

 

free_trial

compare

online_agora

Back to top Back to top