Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει τα παιδιά σας

Το Google Play βγήκε ξανά στα πρωτοσέλιδα μετά την κατάργηση 50 εφαρμογών Android πριν κάποιες εβδομάδες, επειδή παραβιάστηκαν από το κακόβουλο πρόγραμμα αυτόματου κλικ – Tekya. Αυτές, οι εφαρμογές είχαν πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις μεταξύ τους. Ακόμη χειρότερα, περισσότερες από τις μισές από τις επηρεαζόμενες εφαρμογές απευθύνονταν σε παιδιά.

 

Τι είναι το Tekya;

Το Tekya είναι ένας ειδικός τύπος κακόβουλου λογισμικού που ονομάζεται «auto-clicker». Είναι μέρος ενός εξελιγμένου προγράμματος απάτης διαφημίσεων που δημιουργεί χιλιάδες δολάρια για τους εγκληματίες πίσω από αυτό.

Όταν ανοίγει ένα μολυσμένο παιχνίδι, το Tekya «κάνει κλικ» στις διαφημίσεις που εμφανίζονται στην εφαρμογή. Κάθε κλικ στη διαφήμιση οδηγεί σε πληρωμή για τον κάτοχο της εφαρμογής. Όσες περισσότερες φορές γίνεται κλικ στη διαφήμιση, τόσο περισσότερα χρήματα λαμβάνει ο διαφημιζόμενος. Και επειδή οι εγκληματίες είναι οι «ιδιοκτήτες» της εφαρμογής και προβάλλουν τις διαφημίσεις, αυτοί παίρνουν όλα τα χρήματα.

Από τη θετική πλευρά, το Tekya είναι σχετικά ακίνδυνο για εσάς, τον χρήστη. Δεν κλέβουν προσωπικά στοιχεία, διαγράφουν δεδομένα ή συνδέονται με botnets για παράδειγμα.

 

Οι εγκληματίες δε νοιάζονται ποιους στοχεύουν

Από τις απάτες των διαφημίσεων χάνονται δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι απατεώνες ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια προσπαθώντας να εισάγουν εφαρμογές που έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό στο κατάστημα Google Play. Όσο περισσότερες λήψεις γίνονται, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι απατεώνες.

Οι χάκερ δεν ενδιαφέρονται για το ποιος στοχεύουν – και τα παιδιά είναι ακόμη πιο εύκολο να ξεγελαστούν από τους ενήλικες. Τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι ύποπτα για τις εφαρμογές – και εάν οι φίλοι τους παίζουν ήδη ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, δεν θα μπορούν να αντισταθούν στη λήψη τους.

 

Διατηρώντας τα παιδιά σας ασφαλή

Η Google υποτίθεται ότι δοκιμάζει κάθε εφαρμογή για κακόβουλο λογισμικό προτού προστεθεί στο Play Store, αλλά μερικές φορές οι απατεώνες καταφέρνουν να περάσουντις εφαρμογές τους. Το Tekya χρησιμοποιεί κάποια πολύ έξυπνη κωδικοποίηση για να ξεπεράσει αυτές τις δοκιμές – οπότε είναι πιθανό ότι υπάρχουν αρκετές μολυσμένες εφαρμογές που κρύβονται σε απλή θέα.

Εάν δεν μπορείτε να είστε 100% σίγουροι ότι οι εφαρμογές σε επίσημα καταστήματα είναι ασφαλείς, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε ένα εργαλείο κατά του κακόβουλου λογισμικού. Το Bitdefender Mobile Security για Android και το Bitdefender Mobile Security για iOS μπορεί να εντοπίζει αυτόματα τη δραστηριότητα κακόβουλου λογισμικού και να σας ειδοποιεί όταν εντοπίζεται ύποπτη δραστηριότητα. Στη συνέχεια, μπορείτε να διαγράψετε την εφαρμογή από τη συσκευή σας.

Το Bitdefender Mobile Security όχι μόνο σταματά την απάτη διαφημίσεων, αλλά και προστατεύει το smartphone σας από άλλες παρενέργειες κακόβουλου λογισμικού. Θα βοηθήσει επίσης στην προστασία των παιδιών σας από το καταστροφικό ή επιθετικό κακόβουλο λογισμικό που θα μπορούσε να εγκατασταθεί κατά λάθος.

Back to top Back to top