Ιός Υπολογιστή: Ένα Σύντομο Χρονολόγιο

Ο ιός του υπολογιστή υπάρχει αρκετό διάστημα στο διαδίκτυο και σχεδόν τα 2/3 των υπολογιστών κάποια στιγμή έχουν μολυνθεί από κάποιο Malware.

Ευτυχώς που υπάρχουν τα antivirus!

Παρόλο που οι περισσότεροι ιοί έχουν σκοπό να σας κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα, υπάρχουν άλλοι που μπορεί να σας κάνουν μεγαλύτερη ζημιά, όπως να σας υπερφορτώσουν τον server με αποτέλεσμα να χάσετε όλα τα αρχεία σας ή να σας παρακολουθούν την ώρα που σερφάρετε στο διαδίκτυο.

Όπως και να έχει, παρακάτω θα αναλύσουμε σε Μία Σύντομη Ιστορία τους Ιούς των Υπολογιστών.

 

Ο Πρώτος Ιός Υπολογιστή

Ο πρώτος ιός του υπολογιστή καθιερώθηκε το 1971 με το όνομα “Creeper System“. Η λειτουργία αυτού του ιού ήταν ουσιαστικά να πολλαπλασιάζεται μέσα στον σκληρό δίσκο, ώσπου δεν θα υπήρχε άλλος διαθέσιμος ελεύθερος χώρος.

 

Ο πρώτος ιός του MS-DOS

Ο πρώτος ιός υπολογιστή για το λειτουργικό σύστημα MS-DOS ονομαζόταν “Brain” και βγήκε στο ίντερνετ το 1986. Αυτό που έκανε ο Brain ήταν να “πειράξει” το τμήμα booting ενός δίσκου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει boot.

 

Ο πρώτος αναπτυσσόμενος ιός

Ο πρώτος γρήγορα αναπτυσσόμενος ιός του υπολογιστή ονομαζόταν “The Morris” και φτιάχτηκε το 1988 από τον Robert Morris, ο οποίος με αυτό το πρόγραμμα ήθελε να μετρήσει τον όγκο του διαδικτύου. Προσπάθησε μέσω τρυπών ασφαλείας σε εφαρμογές Unix και σε άλλες εφαρμογές με αδύναμους κωδικούς, όμως λόγω κακού προγραμματισμού το The Morris ξέφυγε και επηρέασε πάνω από 15,000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε λιγότερο από 15 ώρες, όπου τότε ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι του ίντερνετ.

 

Το πρώτο Trojan

Το πρώτο trojan φτιάχτηκε το 1975, από τον Τζον Γουόκερ και λεγόταν “ANIMAL” και ήταν ένα παιχνίδι της τότε εποχής και το οποίο ουσιαστικά την ώρα που το κάνατε εγκατάσταση, κρυφά γινόταν εγκατάσταση και ένα παιχνίδι ακόμη.

 

Οι πρώτοι “αληθινοί” ιοί

Το 1991, φτιάχτηκε ο “Michelangelo” στην Αυστραλία και σκοπός του ήταν να γεμίζει το δίσκο με μηδενικά ώστε να μην μπορεί ο υπολογιστής να κάνει boot.

Το 1998, δημιουργήθηκε ο CIH, όπου επηρέασε 60 εκατομμύρια χρήστες, διαγράφοντας τα σημαντικά αρχεία του υπολογιστή τους.

Το 1999, εμφανίστηκε ο Melissa και ήταν ο πρώτος ιός που μεταδιδόταν μέσω e-mails, στα οποία στελνόταν από μόνο του με κάποιον κώδικα αυτοματοποίησης. Περιέργως, δεν είχε κάποιον κακόβουλο κώδικα κρυμμένο, αλλά ένα προωθητικό μήνυμα για κάποιες σελίδες ερωτικού περιεχομένου.

Το 2000 σκάει ο πρώτος σκληροπυρηνικός ιός με το όνομα “Iloveyou”, ο οποίος επηρέασε σε λιγότερο από 10 ημέρες 50 εκ. χρήστες και μεταδιδόταν αυτό μέσω email. Ο ιός αυτός διέγραφε αρχεία του Office, εικόνες και αρχεία ήχου.

 

Ο ιός του υπολογιστή στις μέρες μας

Το 2013, μία νέα μορφή ransomware ξεκίνησε με το CryptoLocker. Από τότε υπήρχαν πάρα πολλές εκδοχές παρόμοιων ιών όπως είναι το Locky και το WannaCry.

Τον Μάρτιο του 2017, όσοι χρήστες είχαν παλιούς υπολογιστές χωρίς τις κατάλληλες ενημερώσεις, επέτρεψαν στον WannaCry να αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα μέσω των phishing emails, μολύνοντας περισσότερους από 200,000 υπολογιστές περισσότερες από 150 χώρες προτού βρεθεί το “αντίδοτο” γι’ αυτόν τον ιό.

 

Επιλέξτε το Bitdefender Total Security 2020 και αφήστε την ιστορία των ιών, να παραμείνει απλά ιστορία!

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top