Διαδίκτυο: Ο ψηφιακός εθιστικός κόσμος

Το Διαδίκτυο αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας και διασκέδασης. Βέβαια, σύμφωνα με έρευνες, οι Έλληνες ηλικίας 18-24 ετών σερφάρουν στο Διαδίκτυο, μέσω του κινητού, πέντε ώρες ημερησίως. Το 80% του ελληνικού πληθυσμού χρησιμοποιεί το smartphone, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Όμως, αυτός ο ψηφιακός εθιστικός κόσμος τι μειονεκτήματα μπορεί να επιφέρει;

Αποφυγή κοινωνικοποίησης

Ιδίως οι πιο νεαρές ηλικίες, όπως αναφέρουν ψυχολόγοι, προτιμούν τον κόσμο του Διαδικτύου παρά τον πραγματικό. Αυτό γίνεται διότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους επιβράβευσης, λ.χ. σε ένα online game. Έτσι, ακούγοντας ή διαβάζοντας τα θετικά σχόλια από συμπαίκτες, τονώνεται το ηθικό του παίκτη. Άρα, προτιμάει να παίξει ακόμη ένα γύρο, παρά να βγει βόλτα με φίλους.

Βιολογικά προβλήματα

Συνήθως, όταν κάθεται κάποιος στο γραφείο του, το σώμα δεν έχει τη σωστή στάση στην καρέκλα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν μυοσκελετικά προβλήματα, όπως πόνος στη μέση και στην πλάτη. Μάλιστα, υπάρχουν μακροπρόθεσμα προβλήματα και στην όραση. Αυτό γίνεται διότι τα μάτια καταβάλλουν προσπάθεια, ώστε να ανταπεξέλθουν στην πολύωρη έκθεση της ακτινοβολίας.

Οπότε, το να σηκώνεται κάποιος από τον υπολογιστή ανά 20 λεπτά και να φοράει ειδικά γυαλιά, θα μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων. Κάποια από αυτά είναι η ξηροφθαλμία και ο πονοκέφαλος. Μεταξύ άλλων, το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα παχυσαρκίας, καθώς η καθιστική ζωή δεν προσφέρει την κατάλληλη καύση θερμίδων.

Ψυχολογικά προβλήματα

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω το το 65% των ατόμων που περνούν αρκετές ώρες Διαδίκτυο, παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα έφηβα αγόρια παρουσιάζουν, συνήθως, αυτές τις διαταραχές. Αυτές αποτελούν και τον παράγοντα πρόγνωσης του εθισμού. Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στη ψυχική υγεία του ατόμου, είναι τα εξής:

  • Επιθετική συμπεριφορά
  • Απώλεια συναίσθησης του χρόνου
  • Απομόνωση
  • Υπερευαισθησία
  • Ανησυχία όταν δε σερφάρει στο Διαδίκτυο

Έλλειψη ενδιαφέροντος για τον πραγματικό κόσμο

Η Ελλάδα, η Κίνα, η Ταιβάν και η Ν. Κορέα βρίσκονται στην κορυφή κατάχρησης του Διαδικτύου. Όταν κάποιος περνάει αρκετές ώρες στο Διαδίκτυο, δεν έχει μόνο έλλειψη ενδιαφέροντος για πραγματικό κόσμο. Αλλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και στην καθημερινότητά του. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν:

  • Πτώση στις καθημερινές αποδόσεις, όπως στην εργασία και στο σχολείο
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για την οικογένεια και τους φίλους
  • Αδυναμία συγκέντρωσης εκτός Διαδικτύου
  • Έλλειψη άσκησης

Κίνδυνος ιών και εξαπάτησης

Η πολύωρη χρήση του Διαδικτύου επιφέρει αρκετούς κινδύνους και για τον υπολογιστή. Για παράδειγμα, όσον αφορά το gaming, μπορεί κάποιος να εντοπίσει έναν ιστότοπο που υπόσχεται δωρεάν skins, coins και ό,τι άλλο χρειάζεται. Βέβαια, σε περίπτωση που ο χρήστης χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του, ενδεχομένως να είναι απάτη. Ο μόνος στόχος τέτοιων ιστοτόπων είναι να κλέψουν προσωπικά στοιχεία και χρήματα. Να τονιστεί πως, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τέτοιου είδους ιστοσελίδες μπορούν να μολύνουν τον υπολογιστή.

Όμως υπάρχει λύση, προκειμένου να μην εκτεθείτε σε οποιοδήποτε κίνδυνο. Επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender για προστασία από το κακόβουλο λογισμικό. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top