Instagram: Ο εθισμός των νέων και οι κίνδυνοι

Είναι γεγονός πως η εποχή που διανύουμε έχει στιγματιστεί από την έντονη «εισβολή» των social media στην καθημερινότητά μας. Οι νέοι άνθρωποι δείχνουν να μην μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σκέψη τους πλέον εκφράζεται με likes, αντιδράσεις, καρδούλες και κοινοποιήσεις.

Την συγκεκριμένη περίοδο, το Instagram κατέχει τον κυριότερο ρόλο, καθώς είναι φανερά το κανάλι που επιλέγουν οι περισσότεροι χρήστες όλων των ηλικιών. Έχοντας ξεκινήσει ως μια πλατφόρμα απλού διαμοιρασμού όμορφων και καλαίσθητων φωτογραφιών, σήμερα έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο. Οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον περιλαμβάνουν:

  • Hashtags (για να εντοπίζεται η φωτογραφία από μεγάλο εύρος χρηστών)
  • Τοποθεσία (για να κοινοποιεί ο χρήστης την τοποθεσία όπου λαμβάνει χώρα η φωτογραφία)
  • Ιστορίες (Instagram Stories, για να κοινοποιεί ο χρήστης στιγμές από την καθημερινότητά του)
  • Live (ο χρήστης έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί ζωντανή μετάδοση)
  • Φίλτρα (με κινούμενα ή μη φίλτρα, ο χρήστης μπορεί να κάνει τις ιστορίες και τις φωτογραφίες του πιο διασκεδαστικές)

Όλα τα προαναφερόμενα προνόμια που προσφέρει η δημοφιλής αυτή εφαρμογή μπορεί να ωφελούν ως ένα βαθμό τον χρήστη, παρόλα αυτά μπορεί να κρύβουν και πολλούς κινδύνους. Είναι ευρέος γνωστό πλέον, πως σε νεαρές ηλικίες παρατηρούνται φαινόμενα εθισμού με την πλατφόρμα και για τον λόγο αυτό, τόσο οι γονείς όσο και οι ίδιοι οι χρήστες οφείλουν να είναι ενήμεροι για τις πιθανές παγίδες.

1. Oversharing

Ο μεγαλύτερος και πιο κοινός κίνδυνος του Instagram είναι ο αδιάκοπος διαμοιρασμός περιεχομένου από ορισμένους χρήστες. Τα «εθισμένα» αυτά άτομα δείχνουν να χάνουν το όριο, όσον αφορά το τι κοινοποιούν. Συνήθως, μοιράζονται ανά τακτά διαστήματα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς τους από αδιάφορα μέχρι και πολύ προσωπικά. Οι συγκεκριμένοι νέοι,  χάνουν την έννοια της προσωπικής ζωής και αυτοσκοπός της κάθε μέρας τους γίνεται η κοινοποίηση της κάθε τους στιγμής. Μια χαρούμενη ημέρα για εκείνους αποτελεί όταν η φωτογραφία θα πάρει πολλά likes, όταν τα stories θα λάβουν πολλά views κτλ.

2. Fake Life

Κινούμενοι στο ίδιο πλαίσιο, μιας πραγματικότητας άρρηκτα δεμένης με το Instagram, η επόμενη παγίδα είναι η διαμόρφωση μίας εικονικής ζωής.  Στις περιπτώσεις αυτές, ο χρήστης θέλοντας να συγκεντρώσει αντιδράσεις, σχόλια και likes από τους followers του, κάνει επιλογές και ενέργειες στην καθημερινότητά του, με μοναδικό άξονα την τελική κοινοποίησή τους. Από το να πάει μία εκδρομή, για ένα καφέ ή να ακούσει ένα τραγούδι, όλα πρέπει να δημοσιευθούν, προκειμένου να αναδειχτεί ως άτομο με ενδιαφέρουσα ζωή. Πιο λυπηρό ακόμα, είναι το γεγονός πως πολλές από τις εικόνες ή ενέργειες αυτές μπορεί ακόμα και να μην τον αντιπροσωπεύουν, αλλά να τις επιλέγει για την επιθυμητή δημοτικότητά του.

3. Privacy

Άλλος ένας παράγοντας εξαιρετικής σημασίας, είναι η ιδιωτικότητα. Άτομα νεαρά σε ηλικία και ειδικότερα κορίτσια, τείνουν να μην «κλειδώνουν» το προφίλ τους. Με τον όρο «κλείδωμα», αναφερόμαστε σε έναν λογαριασμό, όπου ένας άγνωστος χρήστης δεν μπορεί να δει το περιεχόμενο του προφίλ, εάν ο κάτοχος του λογαριασμού δεν τον αποδεχτεί ως ακόλουθο. Η λειτουργία αυτή παρέχεται από την πλατφόρμα, προκειμένου να προστατέψει τους χρήστες από αγνώστους που μπορούν να υποκλέψουν και να παρακολουθούν προσωπικές τους στιγμές. Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι από αυτούς δεν την προτιμούν και αφήνουν δημόσιο το προφίλ τους ώστε να αποκτούν καθημερινά νέους ακολούθους ακόμα και άγνωστης προέλευσης.

Οι κίνδυνοι και οι παγίδες, λοιπόν, του Instagram είναι υπαρκτοί και τα φαινόμενα ανθρώπων που έχουν υποπέσει σε αυτές, συχνά. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να ενημερωθούμε και αν εντοπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές στο στενό μας περιβάλλον, να μην διστάσουμε να τις αναφέρουμε και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή τους.
Τα πακέτα της Bitdefender μπορούν να προστατέψουν την ιδιωτικότητά σας και τη συσκευή σας από ανεπιθύμητες ενέργειες.

free_trial

sygkrisi_paketwn

online_agora

 

 

Back to top Back to top