Instagram Scams

Το Instagram είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πλέον μετρά πάνω πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια χρήστες. Οι νέες επιχειρήσεις και οι influencers, ολοένα και αυξάνονται.

Όσο καλή κι αν φαίνεται η πλατφόρμα, με τα πολλά φίλτρα, το διαμοιρασμό υλικού και τους πολυάριθμους διαγωνισμούς, σίγουρα ενέχει κινδύνους. Οι ακόλουθες είναι  μερικές από τις πιο κοινές απάτες που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο Instagram:

Fake Brand Accounts

Υπάρχουν πολλοί που υπόσχονται μοναδικές εκπτώσεις σε εμπορικά προϊόντα. Παρόλα αυτά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν το 20% των συγκεκριμένων δημοσιεύσεων, διαθέτουν ψευδή στοιχεία. Περισσότεροι από 50.000 λογαριασμοί προωθούν και εν τέλει πωλούν τα προϊόντα, με απώτερο σκοπό την αύξηση των likes και των followers, προκειμένου η απάτη να είναι περισσότερο αληθοφανής.

Ερωτικά και Φιλικά scams

Το διαδίκτυο πέρα από πηγή πληροφόρησης είναι και χώρος διασκέδασης και γνωριμιών. Πόσο ασφαλής όμως μπορεί να είναι μία πλατφόρμα που βασίζεσαι σε οπτικοακουστικό υλικό; Ο scammer ενδεχομένως να σας προσεγγίσει και να αφιερώσει χρόνο ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας, προσπαθώντας να εκμαιεύσει προσωπικές πληροφορίες.

Fake Giveaways

Υπάρχουν πολλοί influencers και επιχειρήσεις που κάνουν giveaways, είτε σε μορφή  δωροεπιταγής, είτε «χαρίζοντας» κάποιο προϊόν ή υπηρεσία. Βέβαια, ορισμένοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν όλα όσα τάσσουν. Στόχος τους, είναι η αύξηση των followers, των likes και η συλλογή προσωπικών πληροφοριών.

Phishing attacks

Οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, θα επικοινωνήσουν μέσω email ή απευθείας από την πλατφόρμα, ώστε να αναλάβουν τον λογαριασμό σας. Στη συνέχεια, θα παρέχουν διαπιστευτήρια σύνδεσης σε πλαστές ιστοσελίδες. Δηλαδή, όχι μόνο παραδίδετε τις πληροφορίες σύνδεσης, αλλά κινδυνεύετε να μολύνετε τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό.

Ψευδείς επενδύσεις

Οι scammers θα ισχυριστούν ότι απαιτούν μόνο μια αρχική επένδυση κάποιου συγκεκριμένου ποσού, που θα χρησιμοποιηθεί στο χρηματιστήριο. Μόλις πραγματοποιηθεί μια πληρωμή, θα εξαφανιστούν με μηδαμινή πιθανότητα επιστροφής χρημάτων.

Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αποφύγετε τις απάτες;

o   Μην ανοίγετε ύποπτους συνδέσμους. Το Instagram δεν στέλνει ύποπτους συνδέσμους. Πατήστε την επιλογή “Email από το Instagram” και θα δείτε μια λίστα με όλα τα επίσημα emails των τελευταίων 14 ημερών. Το ίδιο ισχύει και για τα αιτήματα μηνυμάτων από άλλους χρήστες.

o   Κάντε Ιδιωτικό τον λογαριασμό σας. Εάν θέλετε να επικοινωνείτε με οικεία πρόσωπα, δεν υπάρχει λόγος να έχετε το λογαριασμό ορατό σε όλους. Ο ιδιωτικός λογαριασμός παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχετε για το ποιος μπορεί να δει το περιεχόμενό σας.

o   Ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Εάν το ενεργοποιήσετε στο λογαριασμό σας, το Instagram θα σας στείλει κωδικό για τη σύνδεση.

o   Παρατηρήστε τους followers και τα likes. Εάν ένας λογαριασμός έχει μακράν λιγότερα likes και σχόλια από τον αριθμό των followers, πιθανότατα να είναι απάτη.

o   Εξετάστε τη λίστα των followers. Εάν υπάρχουν άγνωστοι λογαριασμοί, αφαιρέστε τους.

o   Ελέγξτε εάν οι λογαριασμοί έχουν επαληθευτεί. Εάν θέλετε να κάνετε αγορά από μία μεγάλη επωνυμία, βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός έχει επαληθευτεί με το μπλε σημάδι. Θα πρέπει να είστε πιο καχύποπτοι εάν βλέπετε πολύ χαμηλές τιμές ή περίεργους τρόπους πληρωμής.

o   Εγκαταστήστε πρόγραμμα προστασίας. Αυτό θα εμποδίσει τους scammers να σας ξεγελάσουν.

o   Μη μιλάτε με άτομα που δε γνωρίζετε. Μπορεί οι σκοποί τους να μην είναι αγνοί.

Επιλέξτε το πακέτο Total Security της Bitdefender για προστασία και ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η ασυναγώνιστη  προστασία της Bitdefender κρατά την συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές, ενώ, ταυτοχρόνως, φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε την δωρεάν, 30 ημερών, δοκιμαστική έκδοση.

Back to top Back to top