Ηλεκτρονικά παιχνίδια για παιδιά: Τι πρέπει να προσέξετε;

 

Με το πέρασμα του χρόνου τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Τα παιδιά επηρεάζονται από την τάση της εποχής και ζητάνε όλο και συχνότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ωστόσο, σαν γονείς θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχετε συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξετε το παιχνίδι.

 

Παρακάτω θα σας αναφέρουμε κάποια σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσετε έμφαση:

-Μην του αγοράσετε παιχνίδια που έχουν ή προωθούν τη βία. Το παιδί επηρεάζεται έντονα από το περιεχόμενο των όσων έρχεται σε επαφή. Ιδιαίτερα εάν αφιερώνει αρκετό χρόνο παίζοντας το συγκεκριμένο παιχνίδι τότε σίγουρα θα θελήσει να υιοθετήσει ανάλογες συμπεριφορές με αυτές που βλέπει εκεί.

-Μόλις του το αγοράσετε και το παραλάβει καθορίστε από κοινού πόσο χρόνο θα μπορεί να αφιερώνει και έπειτα από ποιες δραστηριότητες θα του επιτρέπεται (π.χ αφού φάει και ολοκληρώσει τα μαθήματά του).

-Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αλλάζει συμπεριφορά και γίνεται πιο νευρικό ή εάν έχει συχνά αυπνίες τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να σταματήσει για ένα διάστημα την ενασχόλησή του με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να παρατηρήσετε εάν η συμπεριφορά του θα αλλάξει ή θα παραμείνει η ίδια.

-Πριν ολοκληρώσετε την αγορά του παιχνιδιού εντοπίστε την ένδειξη «CE» την οποία πρέπει να φέρουν όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Πώς θα βρείτε το κατάλληλο ηλεκτρονικό παιχνίδι;

Για να εντοπίσετε το κατάλληλο ηλεκτρονικό παιχνίδι για το παιδί σας αρχικά θα πρέπει να σκεφτείτε την ηλικία του. Θα πρέπει να βρείτε ένα παιχνίδι το οποίο να απευθύνεται στην ηλικιακή του ομάδα. Εάν δυσκολεύεστε από το μέγεθος των επιλογών που έχετε τότε καλό θα ήταν να ρωτήσετε κάποιον υπάλληλο ο οποίος σίγουρα θα γνωρίζει πολύ περισσότερα πράγματα. Εξηγείστε του τι ακριβώς αναζητάτε και την ηλικία του παιδιού και τονίστε του ότι δεν επιθυμείτε το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού παιχνιδιού να περιλαμβάνει βία, διακρίσεις ή ακατάλληλο περιεχόμενο.

 

Extra tip: Μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να προτιμάει τις εξωσχολικές δραστηριότητες με τους φίλους του αντί να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

 

 

 

Back to top Back to top