Ιδιωτικότητα vs Ασφάλεια: Ποια είναι η διαφορά τους;

Η ιδιωτικότητα αλλά και η ασφάλεια είναι τα δύο πιο κρίσιμα στο κυβερνοχώρο αυτήν τη στιγμή. Αλλά, ποια είναι η διαφορά τους;

Τι είναι η ιδιωτικότητα και τι η ασφάλεια;

Η ιδιωτικότητα αλλά και η ασφάλεια δεν είναι το ίδιο αλλά είναι πάρα πολύ σχετικά μεταξύ τους. Παρόλο που η ιδιωτικότητα αναφέρεται στον έλεγχο των προσωπικών σας πληροφοριών, η ασφάλεια αναφέρεται στην προστασία αυτών.

 

Τι είναι η ιδιωτικότητα;

Η ιδιωτικότητα αφορά τα δικαιώματα που μοιράζεστε με τους άλλους και πως διαχειρίζεστε τα προσωπικά σας στοιχεία.

Διαβάστε καλά τις πολιτικές απορρήτου που σας ζητάει μία εφαρμογή ή ιστοσελίδα κατά την εγγραφή σας προτού δεχτείτε.

Κάτι άλλο που σχετίζεται με την ιδιωτικότητα είναι τα προγράμματα περιήγησης, όπως το Chrome, η τήρηση αρχείων καταγραφής της δραστηριότητάς σας στο διαδίκτυο, η παρακολούθηση των πληροφοριών σας όπως το ιστορικό περιήγησης, η τοποθεσία και οι συσκευές που χρησιμοποιείτε.

“ Η ιδιωτικότητα είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο έχουμε όλοι και προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και τις αρχές τις οποίες η δημοκρατία αντιπροσωπεύει” – Διεθνής Οργανισμός Ιδιωτικότητας

Αυτή η δήλωση του οργανισμού ιδιωτικότητα είναι τόσο αληθινή για την ιδιωτική μας ζωή στον πραγματικό κόσμο όσο και στον ψηφιακό.

Είναι κρίσιμο στοιχείο για το ποιοι είμαστε, καθώς μας δίνει την ελευθερία να εκφραζόμαστε χωρίς κρίση και να ελέγξουμε ποιος ξέρει τι γίνεται με εμάς.

Ενώ η τεχνολογία υποτίθεται πως θα ενίσχυε ευκολότερα με τα χρόνια την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, οι μέθοδοι για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τ έχουν αυξηθεί.

Σήμερα, οι εταιρείες και η κυβέρνηση μπορούν να παρακολουθούν όλες τις συνομιλίες και κλήσεις μας, καθώς το κινητό μας ακούει τα πάντα αλλά και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το messenger που παρακολουθεί τα μηνύματα μας, τις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές και όλες τις τοποθεσίες στις οποίες βρισκόμαστε.

Η συλλογή των δεδομένων μας δίνει στις οντότητες αυτές τη δυνατότητα να μάθουν για το παρελθόν μας, πώς σκεφτόμαστε και ακόμη και να προβλέψουν τις μελλοντικές μας ενέργειες.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή μας για την κοινωνία και την αγορά, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει τα δικαιώματα μας στην απόλυτη καταπάτηση τους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας σας είναι ότι ποτέ δεν γνωρίζετε ότι το απόρρητό σας ενδέχεται να έχει παραβιαστεί.

 

Τι είναι η ασφάλεια;

Η κυβερνοασφάλεια είναι η διαδικασία προστασίας και ανάκτησης δικτύων, συσκευών και προγραμμάτων από οποιοδήποτε είδος κυβερνοεπίθεσης.

Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις, τους υπαλλήλους, διότι μπορούν να πάθουν μεγάλη ζημιά αν φέρνουν τις προσωπικές τους συσκευές στην δουλειά τους, αλλά και τους καταναλωτές.

Μπορεί να έχουν σχεδιαστεί για να αποκτούν πρόσβαση ή να καταστρέφουν ευαίσθητα δεδομένα ή απλά να έχουν εγκαταστήσει Spyware για να σας παρακολουθούν. Στην πραγματικότητα, μπορούν να καταστρέψουν επιχειρήσεις και να βλάψουν την οικονομική και προσωπική ζωή των ανθρώπων.

Μην αγχώνεστε όμως, διότι δεν εξελίσσονται μόνο οι κυβερνοεγκληματίες, αλλά και οι εταιρείες κυβερνοασφαλείας, όπως η Bitdefender, αναπτύσσονται ακόμη πιο ραγδαία.

 

Ποια είναι η διαφορά της ασφάλειας με την ιδιωτικότητα;

Ας πάμε να αναλύσουμε τις βασικές διαφορές τους:

Μπορεί να παραβιαστεί η ιδιωτικότητα σας, αλλά όχι η ασφάλεια. Όλες οι μεγάλες εταιρείες που εγγράφεστε σαν ζητούν να αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις. Εάν διαβάσετε τους όρους θα δείτε πως αναφέρετε ότι μπορεί να γίνει η συλλογή των προσωπικών σας δεδομένων και η κοινοποίηση τους σε τρίτες εταιρείες.

Μπορεί να παραβιαστεί η ασφάλεια σας, αλλά όχι η ιδιωτικότητα. Αυτό συμβαίνει όταν οι αδυναμίες ασφαλείας του ιστότοπου γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κυβερνοεγκληματίες που θα κλέψουν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών. Αυτή η ενέργεια είναι γνωστή ως παραβίαση δεδομένων. Μετά από την παραβίαση δεδομένων, τα προσωπικά σας στοιχεία μπορούν να καταλήξουν στη μαύρη αγορά και, ανάλογα με τις πληροφορίες, μπορείτε ακόμη και να γίνετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης ή identity theft.

 

Επιλέξτε το Bitdefender Total Security 2020 και εξασφαλίστε την αδιαπέραστη ασφάλεια, αλλά και την ύψιστη ιδιωτικότητα σας!

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top