Managed Service Providers

Η σπουδαιότητα των Managed Service Providers στην ασφάλεια των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την έρευνα «Αξιολόγηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο 2023» της Bitdefender, οι ομάδες ασφαλείας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση λόγω της αυξανόμενης συχνότητας και πολυπλοκότητας των επιθέσεων phishing και ransomware. Η έρευνα αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πάροχοι υπηρεσιών διαχείρισης στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας. Οι MSPs θεωρούνται ένα κομβικό σημείο στην παροχή λύσεων ασφαλείας από την πλειοψηφία των ηγετών της πληροφορικής, καθώς, έχουν την ικανότητα να ενισχύουν την πρόληψη και την ανθεκτικότητα της ασφάλειας των οργανισμών.

Οι προκλήσεις αυξάνονται συνεχώς και γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, καθώς απαιτείται διασφάλιση διαφορετικών και άλλοτε συνδεδεμένων μεταξύ τους περιβαλλόντων on-premises, cloud ή hybrid . Η έρευνα αναφέρει ότι το 43% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι οι λύσεις τους ήταν αρκετά περίπλοκες πράγμα που δυσχεραίνει την άμεση αντιμετώπιση, και το 36% ανέφερε ότι  δεν διέθεταν τα απαραίτητα εργαλεία.

 

Διαρκής παρακολούθηση – Άμεση Απόκριση

Οι MSPs προσφέρουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, με κυριότερο την παροχή παρακολούθησης της ασφάλειας 24/7. Η συνεχής παρακολούθηση προσφέρει τον έγκαιρο εντοπισμό των απειλών με την χρήση των κατάλληλων εργαλείων , με στόχο την ταχύτερη αντιμετώπισή τους. Οι υπηρεσίες των Managed Service Providers μπορούν να ενισχύσουν την πρόληψη και την ασφάλεια του οργανισμού έναντι των εξελιγμένων επιθέσεων, μειώνοντας σημαντικά την επένδυση που θα χρειαζόταν σε inhouse εργαλεία και πόρους για την παρακολούθηση της υποδομής 24×7.

Οι MSPs αποτελούν προέκταση της IT ομάδας των οργανισμών και η αποτελεσματικότητά τους προϋποθέτει ένα άμεσο και αμφίπλευρο κανάλι επικοινωνίας, προκαθορισμένες ενέργειες (playbooks) ενώ είναι κρίσιμο να λαμβάνουν και να παρακολουθούν την πληροφορία από το σύνολο της υποδομής, χωρίς να διατηρούνται τυφλά σημεία. Για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών και τον περιορισμό του ρίσκου στο ελάχιστο, οι υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται σε μια ώριμη υποδομή. Ώριμη θεωρείται η υποδομή που διαθέτει πολυεπίπεδη προστασία και δικλείδες ασφαλείας από τον σχεδιασμό της έως τις καθημερινές διεργασίες της, χωρίς να αφήνει σημεία εκτός ελέγχου (π.χ. Firewalls, Domain Controller, Email Security, WAF, Endpoints κ.α.) Στο σημείο αυτό παρατηρούνται συχνά δύο άκρα που οδηγούν στο ίδιο πρόβλημα. Ελλιπής ποιότητα υπηρεσιών, που οφείλεται είτε στην παράληψη των οργανισμών να επενδύσουν στα απαραίτητα εργαλεία για την θωράκισή τους, είτε αντίθετα στην υπερπληθώρα πλατφόρμων και λύσεων που δημιουργούν overwhelm στην διαχείρισή τους. Στο πρόβλημα μπορούμε να συμπεριλάβουμε συχνά και την υποστελέχωση των τμημάτων IT & ασφάλειας, που έχει ως αποτέλεσμα την εργασία υπό διαρκή πίεση και την αύξηση ρίσκου από το ανθρώπινο λάθος.  Η επιλογή των κατάλληλων εργαλείων σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα και να αυξήσει την αποδοτικότητα των MSPs.

 

Αυτοματοποιημένη αντιμετώπιση απειλών

Η δυνατότητα των MSPs να  προσφέρουν  σημαντικές πληροφορίες, απαραίτητες για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τα περιστατικά ασφαλείας, ενισχύεται όταν έχουν στην διάθεσή τους πλατφόρμες που φέρνουν στην επιφάνεια τα τυφλά σημεία και προσφέρουν με μια ματιά όλη την πληροφορία για τα στάδια μιας επίθεσης. Ειδικότερα, όταν το endpoint protection (πρόληψη και θωράκιση) συνεργάζεται με το EDR (εντοπισμός και απόκριση) και το XDR (cloud, network & identity), αυξάνεται η παραγωγικότητα των αναλυτών καθιστώντας τους πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς στην αντιμετώπιση των περιστατικών ασφαλείας. Η Bitdefender κάνει το Cyber Security προσιτό για τους οργανισμούς κάθε μεγέθους.

Μάθετε περισσότερα : bit.ly/3BaglKA

Back to top Back to top