Μπορούν οι χάκερ να έχουν πρόσβαση στις Selfies σας;

Πόσο ασφαλείς είναι οι διαδικτυακές φωτογραφίες σας; Μπορούν οι χάκερ να κλέψουν τις φωτογραφίες σας από το smartphone σας και τις εφαρμογές σας;

Ας το παραδεχτούμε ότι οι εικόνες μας είναι ήδη εκεί έξω σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες. Υπάρχει λοιπόν πολύ καλή πιθανότητα οι φωτογραφίες σας να αποθηκεύονται κάπου σε κάποια βάση δεδομένων. Επειδή πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες, πρέπει να αναρωτιέστε ποιος έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες σας και στις selfies σας. Ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλές είναι το τηλέφωνό σας πάντα υπάρχει κάποιος που μπορεί να κλέψει τα δεδομένα σας. Κάθε μήνα, περίπου το 25% όλων των smartphone και tablet αντιμετωπίζουν κάποια απειλή.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος μεταξύ εκείνων που δημοσιεύουν προσωπικές φωτογραφίες σε ιστότοπους γνωριμιών ή σε κοινωνικά μέσα. Οι χάκερ μπορούν εύκολα να σπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες στη σελίδα σας στο Facebook. Έχετε πιθανώς ακούσει για όλες αυτές τις κλεμμένες φωτογραφίες διασημοτήτων. Η Jennifer Lawrence, η Sienna Miller, η Emma Watson και η Rihanna είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Σύμφωνα με το Business Insider, οι χάκερ μπορούν ακόμη και να αντιγράψουν δακτυλικά αποτυπώματα από φωτογραφίες και να τα χρησιμοποιήσουν για να κλέψουν την ταυτότητά σας.

Γιατί οι χάκερ θέλουν τις προσωπικές σας εικόνες;

Υπάρχουν οφέλη και μειονεκτήματα σε αυτόν τον τεχνολογικό τρόπο ζωής. Το ερώτημα είναι, γιατί ένα άλλο άτομο να θέλει να έχει πρόσβαση στις εικόνες και τα δεδομένα μας μέσω του Διαδικτύου. Η απάντηση είναι απλή, χρήματα ή έλεγχος. Οι χρήστες θέλουν να πάρουν τις φωτογραφίες σας για να σας εκβιάσουν ή να δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ και να παρασύρουν άλλους να αλληλοεπιδράσουν μαζί τους για δόλιους λόγους.

Πώς θα καταλάβετε αν το Smartphone σας έχει παραβιαστεί

Εάν δείτε κάποιο από τα παρακάτω, τότε ίσως θελήσετε να ελέγξετε το smartphone σας από έναν επαγγελματία.

– Υψηλή χρήση δεδομένων

– Αργή απόδοση

– Αρκετά μικρότερη διάρκεια ζωής μπαταρίας

– Παράξενη δραστηριότητα σε οποιονδήποτε από τους λογαριασμούς στους οποίους είναι συνδεδεμένο το τηλέφωνο

– Εξερχόμενα email, κείμενα ή κλήσεις που δεν πραγματοποιήσατε

Πώς να προστατεύσετε τις προσωπικές σας φωτογραφίες από τους χάκερ;

Η ασφάλεια των κινητών είναι ένα σημαντικό ζήτημα και η παραμέληση του έχει σοβαρές συνέπειες. Οι χάκερ δεν χρειάζονται καν λόγο να κλέψουν συγκριμένα τις δικές σας φωτογραφίες ή τα προσωπικά σας δεδομένα. Για αυτούς, είστε απλώς ένα τυχαίο θύμα. Υπάρχουν κάποιες απλές προφυλάξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες.

Ενημερώστε το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές σας με την πιο πρόσφατη έκδοση

Πολλές παραβιάσεις γίνονται επειδή οι άνθρωποι δεν ενημερώνουν το λογισμικό τους και τις εφαρμογές τους. Υπάρχουν πάντα ευπάθειες στα παλιά λογισμικά και οι χάκερς τις γνωρίζουν πολύ καλά.

Χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Εδώ είναι ένα άλλο ενοχλητικό μέτρο ασφάλειας που οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν. Αλλά όπως ο κωδικός πρόσβασης εξυπηρετεί έναν σκοπό, έτσι και αυτό σας παρέχει μια επιπλέον προστασία σε περίπτωση που κάποιος βρει τον κωδικό πρόσβασης.

Χρησιμοποιήστε πολύ ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τις απειλές είναι να επιλέξετε έναν ασφαλή κωδικό ασφαλείας. Χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, συμβόλων και αριθμών. Οι φράσεις είναι ακόμη πιο ασφαλείς. Πολλές εταιρείες έχουν κρυπτογραφημένες γεννήτριες κωδικού πρόσβασης που μπορούν να δημιουργήσουν έναν πολύ ισχυρό κωδικό πρόσβασης.

Κλειδώστε το smartphone σας

Απλώς κλειδώστε το τηλέφωνό σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε ή ρυθμίστε το σε αυτόματο κλείδωμα μετά από μια καθορισμένη ώρα. Εάν δεν κλειδώσετε το τηλέφωνό σας και έχετε την τάση να το αφήνετε μόνο του, τότε κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας και να εισάγει κακόβουλο λογισμικό και να προωθήσει τις φωτογραφίες σας στον διακομιστή το. Ακολουθήστε αυτήν την απλή προφύλαξη.

Μην χρησιμοποιείτε το δημόσιο WIFI

Το δημόσιο WIFI και ακόμη και το πλαστό WIFI μπορούν να δημιουργηθούν σε δημόσιους χώρους για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους. Η παρακολούθηση μέσω ανοικτών δικτύων Wi-Fi αποτελεί πραγματική απειλή, διότι οι υποκλοπές σε ένα μη ασφαλές δίκτυο Wi-Fi μπορούν να δουν όλη την μη κρυπτογραφημένη κίνηση. Τα δημόσια hotspot ενδέχεται να σας ανακατευθύνουν σε πλαστογραφημένους τραπεζικούς λογαριασμούς, χρηματιστηριακές υπηρεσίες ή ακόμη και ιστότοπους email που έχουν σχεδιαστεί για να καταγράφουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας.  Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε το 4G σας.

Μην κάνετε “Overshare” στα Social Media

Προσέξτε τι μοιράζεστε σε ιστότοπους γνωριμιών και κοινωνικά δίκτυα. Οι επαφές σας δεν χρειάζεται να γνωρίζουν πότε βρίσκεστε σε διακοπές ή ποια τραπεζική υπηρεσία χρησιμοποιείτε. Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα γενέθλιά σας ή τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή το πατρικό όνομα της μητέρας σας κ.λπ. εάν κάποιος ζητήσει αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι ψεύτικο προφίλ που προσπαθεί επίσης να σας εξαπατήσει

Χρησιμοποιείστε ένα αξιόπιστο Antivirus

Οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να κλέψουν τα δεδομένα και τις φωτογραφίες σας για διάφορους λόγους. Δυστυχώς, κανένα από τα παραπάνω tips δεν είναι ποτέ πραγματικά απολύτως ασφαλής. Για το λόγο αυτό ένα αξιόπιστο antivirus για κινητά είναι αυτό που πραγματικά θα προστατέψει τα δεδομένα σας. Δοκιμάστε το Bitdefender Mobile Security για Android και το Bitdefender Mobile Security για iOS.

Back to top Back to top