Γιατί ο κωδικός πρόσβασης που ορίζουμε είναι σημαντικός;

Όταν δημιουργούμε λογαριασμό σε μία πλατφόρμα, απαιτείται η δημιουργία ονόματος και κωδικού πρόσβασης για να κατοχυρώσουμε την μοναδικότητα του λογαριασμού μας. Η μοναδικότητα αναφέρεται σε αυτήν της ηλεκτρονικής μας ύπαρξης αλλά και στην πρόσβαση στο λογαριασμό.

Όπως τα κλειδιά, τα λουκέτα, τα χρηματοκιβώτια, έτσι και ο κωδικός πρόσβασης αποτελεί ένα σημαντικό μέσο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σε μια εποχή που συνδέεται άμεσα με το διαδίκτυο και οι περισσότερες, αν όχι όλες, ενέργειές μας διεκπεραιώνονται μέσω αυτού, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια είναι απαραίτητη.

 

Γιατί και πώς να φτιάξω ένα ισχυρό κωδικό πρόσβασης;

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες απαιτούν ο κωδικός πρόσβασης να αποτελείται από περισσότερους από 8-32 χαρακτήρες, αλφαριθμητικά δεδομένα (αριθμούς και γράμματα) και σύμβολα. Αυτό συμβαίνει, προκειμένου να είναι ακόμη πιο δύσκολο για ένα hacker να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας.

Για να δημιουργήσετε ισχυρό κωδικό πρόσβασης προτείνεται να:

– Χρησιμοποιήσετε μια φράση/στίχο που θα θυμάστε εύκολα.

– Μετατρέψετε κάποια γράμματα σε κεφαλαία.

– Αντικαταστήστε κάποιο γράμμα της φράσης με έναν αριθμό (π.χ. 8 αντί για θ) ή κάποιο σύμβολο (π.χ. @ αντί για α).

– Αποφευχθούν προφανείς κωδικοί όπως 0000, 1234, password κ.λπ.

– Να μην χρησιμοποιείτε γνωστά στοιχεία για τον εαυτό σας. (π.χ. ημερομηνία γέννησης)

– Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για όλους τους λογαριασμούς που διαθέτετε. Αν κάποιος hacker καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν από αυτόν τότε αυτομάτως θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλους.

– Να μην κοινοποιείτε σε κανέναν τους κωδικούς σας.

Η τακτική να δημιουργήσετε τον κωδικό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και να τον αποθηκεύσετε μέσω του διακομιστή σας δυστυχώς δε σας εξασφαλίζει. Αν και θα αποφύγετε τον φόβο να ξεχάσετε τον κωδικό, θα δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες για έναν hacker, πόσο μάλλον έναν έμπειρο.

 

Τι μπορεί να συμβεί αν ο κωδικός μου δεν είναι ισχυρός;

Ένας αδύναμος κωδικός πρόσβασης, π.χ. η ημερομηνία γέννησης, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε έναν hacker να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.

Ειδικά στην περίπτωση που ο κωδικός είναι κοινός σε όλους τους λογαριασμούς σας, μπορεί να γίνει υποκλοπή δεδομένων που αφορούν γραπτά μηνύματα μέχρι και την οικονομική σας κατάσταση (π.χ. αριθμός πιστωτικής κάρτας, e-banking κ. ά).

Ένας hacker που έχει εισέλθει στους λογαριασμούς σας, μπορεί να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα σας:

– Στέλνοντας κακόβουλα e-mails μέσω του λογαριασμού σας χωρίς να το γνωρίζετε.

– Περιλαμβάνοντας τον υπολογιστή σας σε ένα υποδίκτυο. υπολογιστών με κακόβουλο λογισμικό, που μπορεί να χειρίζεται ο ίδιος από μακριά.

– Εκβιάζοντάς σας.

– Έκδοση πιστωτικών καρτών στο όνομά σας και χρήση τους.

Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα hacking ενημερώνονται για την κατάσταση όταν είναι ήδη πολύ αργά.

Δείτε εδώ όλα τα προϊόντα τις Bitdefender με βελτιωμένη διαχείριση κωδικών για να εξασφαλίσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας, τις πληροφορίες των πιστωτικών καρτών και άλλα ευαίσθητα δεδομένα σε ένα ψηφιακό θησαυροφυλάκιο για εύκολη πρόσβαση.

 

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top