Οι περισσότεροι εργαζόμενοι υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να εργάζονται με ασφάλεια από το σπίτι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σίγουροι ότι μπορούν να διατηρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα ασφαλή ενώ εργάζονται από το σπίτι. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γεγονός ότι πάνω από το 50% χρησιμοποιούν τους φορητούς υπολογιστές τους για εργασία, σύμφωνα με μελέτη της IBM Security και της Morning Consult.

Πριν από λίγους μήνες, η εργασία από το σπίτι έγινε κανόνας. Ξαφνικά, εκατομμύρια άνθρωποι συνδέονταν εξ αποστάσεως, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική τους ζωή. Αλλά αυτή η επανάσταση ήρθε με βαρύ το τίμημα ασφαλείας.

Μια νέα μελέτη εξέτασε τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας και αποκάλυψε κάτι που όλοι ήλπιζαν να μην είναι αληθινό. Οι άνθρωποι υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να εργάζονται με ασφάλεια από το σπίτι, με 93% να πιστεύουν ότι είναι σε θέση να διατηρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα ασφαλή ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως.

Δυστυχώς, έρχονται και τα νέα δεδομένα που αναφέρουν ότι το 52% των ανθρώπων χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές τους για εργασία, οι οποίοι συνήθως δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία ασφαλείας. Επίσης, το 45% των εργαζομένων δεν έλαβε επιπλέον εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση και να ξέρει πως να διαχειριστεί τη δουλειά από το σπίτι.

Για να είμαστε δίκαιοι, οι εργαζόμενοι δεν δημιούργησαν το πρόβλημα, καθώς περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν λάβει νέες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της εξ αποστάσεως εργασίας. Οι εταιρείες προσέφεραν μόνο στο 34% των εργαζομένων νέες οδηγίες διαχείρισης κωδικών πρόσβασης και το 35% των εργαζομένων επαναχρησιμοποίησαν κωδικούς πρόσβασης για επαγγελματικούς λογαριασμούς.

Το ζήτημα της ασφάλειας καθίσταται ακόμη πιο προβληματικό, καθώς το 53% των εργαζομένων δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολιτικές ασφάλειας σχετικά με τη διαχείριση των κινητών τους συσκευών και το 83% των εργαζομένων δεν είχαν γνώσεις για εργασία από το σπίτι πριν από την πανδημία.

Επιπλέον, ο υπολογιστής που χρησιμοποιείται για εργασία συνδέεται με το οικιακό δίκτυο στο 90% των περιπτώσεων και το 53% των εργαζομένων χρησιμοποιούν τον ίδιο φορητό υπολογιστή για προσωπικές και σχετικές με την εργασία εργασίες.

Διαβάστε πως να προστατευθείτε: Best Practices για ασφαλές Smart Working

Back to top Back to top