7 σημάδια πως ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε γονικό έλεγχο στις συσκευές της οικογένειάς σας

Τα παιδιά σήμερα γνωρίζουν καλύτερα τον ψηφιακό κόσμο συγκριτικά με τους γονείς τους και παρά την  τεχνογνωσία που κατέχουν, αντιμετωπίζουν περισσότερους διαδικτυακούς κινδύνους.

Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδια. Είναι ένα μέρος όπου συνδεόμαστε και μοιραζόμαστε πληροφορίες με εκατομμύρια αγνώστους που μπορεί να μην έχουν πάντα  καλές προθέσεις.

Αν ενήλικες μπορούν να πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης, φανταστείτε τους κινδύνους και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί.

Ο  διαδικτυακός κόσμος εκτός από αστεία βίντεο με γάτες, αναρτήσεις σε Facebook και TikToks, φιλοξενεί επίσης:

  • ενοχλητικό περιεχόμενο
  • διαδικτυακό εκφοβισμό
  • κακόβουλες δραστηριότητες κάθε είδους.

Το λογισμικό γονικού ελέγχου μπορεί να  βοηθήσει στην ασφαλή λειτουργία του υπολογιστή ή την κινητή συσκευή του παιδιού σας. Επιτρέπει την παρακολούθηση και την φίλτρανση ακατάλληλου περιεχομένου και βοηθά στην καθιέρωση καλύτερων συνηθειών χρήσης της συσκευής.

Ωστόσο,  πριν την εφαρμογή, είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί και επικοινωνιακοί και να ενημερώσετε τα παιδιά για τον τρόπο λειτουργίας του. Συνιστάται να μη  παρακολουθείτε οποιαδήποτε διαδικτυακή κίνηση των παιδιών ή να παραβιάζετε την ιδιωτική τους ζωή ή τη συναισθηματική τους ευημερία.

Πότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης γονικού ελέγχου

Τα 7 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή εφαρμογής του γονικού ελέγχου:

 

  1. Τα παιδιά κρατούν κρυφά ή λένε ψέματα για το πόσο καιρό χρησιμοποιούν τη συσκευή.
  2. Αγνούν τις οικογενειακές και τις σχολικές υποχρεώσεις, εστιάζοντας περισσότερο στο χρόνο που περνάνε στο διαδίκτυο.
  3. Ξοδεύουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους σε ένα τηλέφωνο ή ένα tablet.
  4. Το ιστορικό περιήγησης αποκαλύπτει την πρόσβαση που έχουν σε ιστοσελίδες που δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία τους. Τα παιδιά είναι περίεργα και τις περισσότερες φορές, τα μοτίβα αναζήτησης μπορεί να οδηγούν σε περιεχομένο και εφαρμογές για ενήλικες.
  5. Αρχίζουν να απομονώνονται από την οικογένεια και υπάρχουν ακατάλληλες εφαρμογές μηνυμάτων στη συσκευή του. Το πιο ανησυχητικό σημάδι, καθώς μπορεί να σημαίνει ότι επικοινωνεί με κάποιον άγνωστο.
  6. Παρατηρείτε ότι μοιράζονται πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο, έχουν φίλους που δεν γνωρίζουν στην πραγματική ζωή και το προφίλ τους είναι δημόσιο.
  7. Παρουσιάζουν σημάδια εξάντλησης, διάσπαση προσοχής σε σχολικές εργασίες ή δραστηριότητες.

Λόγω της πανδημίας αυξήθηκε η χρήση ψηφιακών δραστηριοτήτων τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να θέσετε όρια στον χρόνο χρήσης της οθόνης. Να τα βοηθήσετε να ασχοληθούν με πιο υγιεινές δραστηριότητες που προάγουν τη δημιουργικότητα, το καλό μοτίβο ύπνου και τον καλύτερο συνολικό τρόπο ζωής.

To πακέτο Bitdefender Family Pack διαθέτει προχωρημένο γονικό έλεγχο και έχει δυνατότητα εγκατάστασης σε 15 συσκευές. Παρέχει τη ψηφιακή βοήθεια σε γονείς και κηδεμόνες ώστε  να εξασφαλίσουν επιπλέον ασφάλεια στις συσκευές που χρησιμοποιούν  τα παιδιά με διακριτική παρακολούθηση. Κατεβάστε την δωρεάν 30 ημερών δοκιμαστική έκδοση.

 

Back to top Back to top