Επαναφορά αρχείων από κινητό

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει το δυσάρεστο γεγονός της απώλειας αρχείων από το κινητό. Τα αρχεία ενδεχομένως να διαγράφηκαν χωρίς την θέλησή σας ή να χάθηκαν λόγω κλοπής. Οι λόγοι είναι ποικίλοι.

Θεωρείται γενικά μη αντιστρέψιμη και αγχωτική κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι τους οποίους μπορεί κανείς να δοκιμάσει για την επαναφορά τους. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένους από αυτούς.

Επαναφορά μέσω της μνήμης SD

Εάν χρησιμοποιείται μνήμη SD στο κινητό σας, αυτό το βήμα θα σας φανεί χρήσιμο. Η μνήμη SD δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας τα οποία είναι δυνατόν να επαναφερθούν μέσω του υπολογιστή σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε την κάρτα SD και να σαρώσετε

την μνήμη της με την βοήθεια ενός λογισμικού. Ένα τέτοιο λογισμικό είναι για παράδειγμα το Recuva. Το Recuva διατίθενται δωρεάν από την Windows και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την επαναφορά διαγραμμένων αρχείων. Απλά κατεβάστε το πρόγραμμα (είτε για PC, είτε για Mac) από την ιστοσελίδα, επιλέξτε το είδος των αρχείων που θέλετε να επαναφέρετε και πατήστε «Suivant». Το αποτέλεσμα θα είναι να σας εμφανίσει τα αρχεία που είχατε χάσει.

Επαναφορά μέσω του cloud

Εάν είστε χρήστης των εφαρμογών cloud έχετε σίγουρα ένα πλεονέκτημα σε καταστάσεις απώλειας αρχείων. Υπηρεσίες cloud όπως η Google Drive, OneDrive, iCloud ή Dropbox είναι γνωστές για το ότι παρέχουν μια επιλογή αποθήκευσης αρχείων που δεν επιβαρύνουν την χωρητικότητά του κινητού σας. Στην ουσία δημιουργείτε αυτομάτως εφεδρικά μέσω αυτών των υπηρεσιών, στα οποία έχετε εύκολη πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμείτε. Σε περίπτωση απώλειας αρχείων, επισκεφτείτε τον λογαριασμό σας στην υπηρεσία αυτή και αντιγράψτε τα αρχεία στο κινητό σας ξανά.

Επαναφορά μέσω του φακέλου «τα αρχεία μου» (μόνο για Android users)

Εάν χρησιμοποιείτε κινητό Android, μπορείτε να πλοηγηθείτε στον φάκελο «τα αρχεία μου» και εκεί θα βρείτε φακέλους οργανωμένους σε διάφορες κατηγορίες. Θα βρείτε εικόνες, ήχους, βίντεο, έγγραφα, λήψεις κ.α., τα οποία ίσως εμπεριέχουν τα διαγραμμένα αρχεία που ψάχνετε. Σιγουρευτείτε πρώτα όμως πως έχετε ενεργοποιήσει την επιλογή «εμφάνιση κρυφών αρχείων» μέσω από τις ρυθμίσεις του κινητού σας. Αυτό ίσως εμφανίσει τα αρχεία που έχουν διαγραφεί από το κινητό και κάνει την αναζήτησή σας πιο εύκολη.

Σε περίπτωση που έχουν διαγραφεί τα αρχεία οριστικά από το κινητό σας, δυστυχώς δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η επαναφορά τους.

Τι να κάνω εάν η επαναφορά των αρχείων μου δεν λειτουργεί;

Είναι γεγονός πως πολλές φορές όποια μέθοδο και να δοκιμάσουμε, η επαναφορά των αρχείων μας δεν λειτουργεί παρόλαυτα. Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει επειδή τα αρχεία μας υπέστησαν οριστική διαγραφή από την συσκευή μας. Εάν δεν είχαμε πραγματοποιήσει και κάποιο αντίγραφο ή backup σε προηγούμενο χρόνο είναι πολύ δύσκολο να γίνει πετυχημένη επαναφορά. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την τακτική δημιουργία εφεδρικών του κινητού σας με την χρήση υπηρεσιών cloud ή σκληρών δίσκων. Έτσι θα μπορείτε να προστατεύετε τα αρχεία σας και να τα έχετε διπλά ασφαλισμένα.

Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις απώλειας αρχείων λόγω επικίνδυνων επεμβάσεων τρίτων;

Οι επεμβάσεις τρίτων στις συσκευές μπορούν όχι μόνο να προκαλέσουν απώλεια αρχείων αλλά και άλλα σοβαρά προβλήματα στην λειτουργικότητα του λογισμικού του κινητού σας. Αυτές οι επεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν είτε από κάποιους ιούς, είτε από επικίνδυνες εφαρμογές ή ακόμα και μέσω hacking. Οι απώλειες που μπορεί να υποστείτε θα μπορούσαν να είναι αρκετά σοβαρές, σε σημείο που μια επαναφορά να ήταν αδύνατη. Ο μόνος τρόπος προστασίας είναι η πρόληψη.

Η Βitdefender παρέχει πακέτο mobile security για Android και iOS το οποίο θα σας προστατεύσει από κάθε είδος malware και ιό που θέλει να εισχωρήσει στο κινητό σας. Εκτός από προστασία malware, το Bitdefender Mobile Security σας προσφέρει επίσης ασφαλές σερφάρισμα με χρήση VPN και antiphishing σύστημα που σας προειδοποιεί όταν βρίσκεστε σε σελίδες απάτης. Τέλος, η antitheft λειτουργία του σας δίνει την δυνατότητα να εντοπίσετε, κλειδώσετε ή διαγράψετε εξ αποστάσεως το λογισμικό σας σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. 

Back to top Back to top